Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

U plotny

Robert J. Hřebíček

České kuchyňské obrození v podání Romana Vaňka podruhé

Již druhá kuchařka Romana Vaňka věnovaná české a moravské kuchyni by měla zdobit knihovnu jakékoli kulturnější domácnosti zrovna jako Máchův Máj. Vrací úder babicovskému kutilství a je zdrojem potěšení pro ty, kdo mají rádi svoje blízké, svoje zdraví a "dědictví našich babiček".

10.11.2012 v 9:00 | Karma článku: 29.61 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Robert J. Hřebíček

Česká kuchyně - nekončící boj se snoby, kutily a křupany

U nás v hospodě už nedostanete rajče. Zato "s tomaty" je tam kde co. Snobství dorazilo i do mé oblíbené knajpy. Z druhé strany útočí Mimibazar a přináší recept na rajskou polívku z kečupu. Křupanství tedy ošéfovalo druhou stranu spektra. Je ještě možná záchrana solidní české kuchyně?

22.11.2011 v 17:17 | Karma článku: 33.20 | Přečteno: 3673 | Diskuse

Robert J. Hřebíček

Pod britskou pokličkou

O Angličanech se soudí, že neumějí vařit, a o anglické kuchyni, že je hnusná. To první je bohužel částečně v poválečné Británii pravda, to druhé lež jako věž. Podívejme se dnes na několik velmi tradičních receptů, které běžného Brita provázejí týden co týden.

28.6.2011 v 14:14 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 2093 | Diskuse

Robert J. Hřebíček

Tak co, naučil vás Ital namazat chleba s máslem?

Žasnu, kam dostoupila negramotnost v našich kuchyních – a jak je snadné oslnit úplným nesmyslem. Nejnověji jsme za blbce s populárním Italem v kuchyni.

26.7.2010 v 16:15 | Karma článku: 26.05 | Přečteno: 3609 | Diskuse

Robert J. Hřebíček

Smažák a utopenec, národní kulturní památky

Jinak velmi milá dáma, paní Hana Michopulu, sepsala kdysi článek o smažáku, který nelze než prohlásit za hanopis. Od té doby v mém srdci zeje rána, jíž zacelí až následující obrana dotyčné krmě (ačkoli je mi jasné, že žlučník by na rozdíl od srdce souhlasil spíše s paní Michopulu).

23.7.2010 v 10:00 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 2573 | Diskuse

Robert J. Hřebíček

Oháňkou napřed (až na Jamajku)

Vůl, a ještě k tomu vocas – zní to jako smrtící kombinace, pokud je nutno označit tak někoho z našich bližních; nicméně v kuchyni s hovězí oháňkou uděláte terno. Takže dnes na téma tohoto zapomenutého pokladu.

18.6.2010 v 12:50 | Karma článku: 14.25 | Přečteno: 1569 | Diskuse

Robert J. Hřebíček

Duste, duste, duste!!!

To není výzva k tomu, abyste někomu tiskli polštář na obličej; je to výzva k něčemu ještě troufalejšímu - zkuste anglický guláš a uznejte, že tomu našemu může směle konkurovat!

27.4.2010 v 14:20 | Karma článku: 16.85 | Přečteno: 2037 | Diskuse
Počet článků 137 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3947

Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.