Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak co, naučil vás Ital namazat chleba s máslem?

Žasnu, kam dostoupila negramotnost v našich kuchyních – a jak je snadné oslnit úplným nesmyslem. Nejnověji jsme za blbce s populárním Italem v kuchyni.

Kdepak "už staří Římané", ale už děda Homolka věděl...

Když jsem se dozvěděl, jak Ital v kuchyni představil originální, strašně původní a strašně italský recept na volskou oháňku a pak se vytasil s neuvěřitelně objevným způsobem loupání rajčat, málem mě trefil šlak.

To jsme na tom opravdu tak špatně, že si necháme tohle líbit? Z odezvy, jakou podobní osvětoví činitelé mají mezi naším naivním publikem, to vypadá, že české hospodyňky či jejich protějšky asi neumí uvařit ani vejce na tvrdo.

Italům zjevně vděčíme i za teplou vodu

Začněme, než přikročíme k jádru pudla, volskou oháňkou, kterou prý "Římané považují za svoji gastronomickou vlajkovou loď" –  ha, není na ní ani omylem nic extra italského a pokud si to Italové vážně myslí, jsou na tom asi tak, jako bychom my považovali za český vynález rejži. Takhle kecat za bílýho dne!

Jedná se o tradiční recept anglický, a to do skoro puntíku – netvrdím, že to Angličani vymysleli, u některých receptů původ nedohledáte (hovězí na víně, které také kdysi prezentoval Ital (a bylo perfektní!), znám v totožné formě rovněž z Ostrovů a za svoje tradiční mi ho vydával i jeden Belgičan – prostě u dobrých věcí by každý rád byl vynálezce); podobně oháňku dělají ledaskde, ale protože tomu říkají Britové ox tail a nikoli beef tail, bude to u nich asi dost zaběhnutá záležitost (ox neboli vůl je slovo ještě starého saského původu, což poznáte na tvoření množného čísla (oxen, nikoli oxes), zatímco beef se rozmohlo až po vpádu Normanů).

Až mě rozesmálo, jak neuvěřitelně podobný je recept, který prezentoval jako národní chloubu nejitalštější z Italů (televizi naštěstí nemám, takže vycházím bohužel jen z toho článku) a postup tradičně anglický, který jsem tu popsal před časem. A který je lepší: Jednak dělat to na olivovém oleji, to je vůbec ptákovina, protože ten se do toho hodí asi jako griotka do piva; dále maso se v Anglii nejdříve mírně opeče a nechá zatáhnout, až pak se podlevá zvlášť připraveným vývarem -  nedává se do studený vody a v ní nepřivádí k varu, protože tím "z masa do polévky přejde všecka síla", jak praví sto dvacet let stará kuchařka, již mám při ruce. To snad ví každý malý dítě.

Negramotnost

Ale neví. České dámy mladších ročníků nejspíš vážně vzaly feministické dogma, že žena nepatří k plotně, a u plotny asi nikdy nestály a pak si vzájemně píšou neskutečný objevy. Nedávno jsem si početl v sáhodlouhém pojednání o tom, jak udělat vývar (co přijde příště – čaj? Párek v rohlíku?) a jinde zase nějaká novátorka přišla s převratnou myšlenkou špetky muškátového oříšku do bramborový kaše – to jsem našel už v kuchařce Marie Axamítové z roku 1890; nevím, proč se od toho obecně upustilo, mně třeba to moc nechutná, tak třeba proto.

Loupat spařená rajčata, to je taky objev! Abych Italovi nekřivdil, možná to nevydával za nějaký div světa, nicméně v uvedeném článku to zvlášť vypíchli jako "fígl" – jojo, pak znám ještě další fígly: Nebrat na těsto paličku a na maso váleček, ale zkusit to prohodit.

Zpátky k plotně a za babičkou!

Lidi, copak jsme opravdu taková banda blbců, že nás kdekdo musí poučovat o základních věcech? Vaření je přeci parádní zábava, můžete piplat tradiční postupy po babičce, můžete experimentovat, vymejšlet nový věci; a protože se lidská mysl od stvoření světa točí zásadně kolem dvou věcí, jídla a sexu, o čemž biologové sepsali mnohá tlustá pojednání, společný pobyt v kuchyni vám rozsvítí i ty chvíle, kdy zrovna ne to… no :)

Ale zas abych dneska holkám nekřivdil – tuhle mi jedna udělala takovou rajskou, že byla fakt jak z ráje a musím jí vzdát poctu; a i mezi mladými blogerkami najdete třeba perfektní a velice čtivé reportáže Anny Grosmanové, která vzala kuchyň šturmem dokonce v rámci chytře vymyšleného projektu.

Ostatně ta posledlost italskou kuchyní v současné době mi taky moc nevoní. Jsou totiž na světě i zajímavější věci než nudle a rajčata. Daleko raději bych sledoval v kuchyni nějakého Balkánce, protože o jejich kuchyni víme pramálo a tam jsou teprv postupy – originální, zdravý, plný zeleniny a skvělýho masa, a hlavně docela propracovaný, člověk se vyblbne. Takže až bude mít svůj pořad nějaký Mamko Tatić, možná si tu televizi i koupím.

A hlavně nezapomeňte, že máme maminky a babičky, které by obvykle strčily všechny ty televizní objevy do kapsy jako nic. Česká kuchyně, to není jen ten smažák a utopenci, o nichž jsem (a byla to recese, kdyby mi chtěl někdo lát, že tu kážu o kuchyni a zatím píšu takový věci) psal minule; to je to obsáhlé rakousko – uherské dědictví, které využívá postupy a ingredience z celé tehdejší obrovské a multikulti monarchie.

S dědou Homolkou v kuchyni

A bude proto perfektní, když se nejdřív naučíme maminko-babičkovskou svíčkovou (a pořádnej knedlík, namísto tý divný kupovaný pěny, kterou do sebe hážeme), než začneme krájet chobotnici a střílet po sobě peckama z oliv.

Protože rodina je základ státu, jak věděl už děda Homolka; a tam, kde voní z kuchyně tradiční poklady, tam má ta rodina "doma". Nedávno jsem četl článek z pera nějaké další strašně osvícené inovátorky, která popsala nic moc svíčkovou s podivnýma úpravama a vyzvala hospodyňky: "Svíčková – zkuste to jinak!" Tak jo, jestli chcete, aby vaše prabábi vstala z hrobu a chodila vás strašit, nebo jestli toužíte mít na krku rozvod, zkuste to :)

Ale ať už vařit česky, maďarsky, italsky či po francouzsku, hurá na to! Kdyby někdo nabyl dojmu, že mám něco proti tomu Italovu pořadu – nemám, sláva za každej podobnej, však jsou tam zajímavý věci (ale ať tam nekecá, jako s tou oháňkou); kritizuju spíše nás, že jsme dopustili, aby nám bylo potřeba vysvětlovat, jak si postavit vodu na kafe. Tohle si předkové nezaslouží :)

Se Sirem v kuchyni

No a na závěr bonus: Se Sirem v kuchyni. Tedy opravdu nikoli se sýrem; sám Sir James Paul McCartney, Member of the Order of the British Empire, nás naučí taky něco zcela převratného, bramborovou kaši ;) ať vidíte, jak Impérium vrací úder na italskou výzvu; mimochodem: Všimli jste si, že nejpopulárnější a nejuznávanější (nejen televizní) propagátoři kuchyňských zázraků jsou - Britové? ;)

 

 

Autor: Robert J. Hřebíček | pondělí 26.7.2010 16:15 | karma článku: 26,18 | přečteno: 3636x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4837x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.