Rozdojí Al Gore kozla? O vědě, náboženství a očekávané apokalypse

24. 08. 2010 18:00:56
Občas se tvrdí, že současný ekologický alarmismus má spíš rysy náboženství než vědeckého názoru. Co je na tom pravdy? (plus bonus na konec)
Nová doba žádá nové proroky...
Nová doba žádá nové proroky...

Náboženství a věda jsou dvě oblasti lidského konání, které mám obě za docela legitimní součásti našich životů – jenom by se neměly míchat dohromady a jedno vydávat za druhé. Z toho pak nic dobrého nekouká.

Náboženské víře se například pokouší podstrčit vědecké roucho kreacionisté, kterým pořád ještě nedá spát představa, že by do rodinného alba na začátek, ještě před zažloutlé fotografie pradědů a prababiček, měli vlepit taky pár obrázků Zdeňka Buriana, na nichž pózují všelijací opolidé a lidoopi. Vymysleli proto "vědecký kreacionismus", který vědě neposlouží a víře leda ublíží nebo ji zesměšní. Takhle ne. Opačný problém má zase slavný evoluční biolog a méně slavný bijec náboženství Richard Dawkins – taky moc nepochopil, co jsou hrušky a co jabka.

Marxleninská apokalypsa

Kdo už byl uplně mimo, byl upadlý marx-leninismus, který už má náboženské rysy jak vyšité, je tedy "kryptonáboženstvím". Má svoje "proroky", kteří jsou pěkně klasicky tři. Číslo tři je univerzálně nábožensky významné a četl jsem pěknou úvahu o tom, že k Marxovi, Engelsovi a Leninovi se už Stalin nevešel ne proto, že byl tak děsivej grázl (to byl Lenin taky, ačkoli teda ve srovnání se Stalinem byl úplný jehňátko), ale protože byl čtvrtej. Takže procesí, podnikaná před listopadem 89, nesla v čele ikony pouze velké trojky – dvou fousáčů a jedné pleši s bradkou.

Od toho se samozřejmě odvíjí skutečnost posvátných textů – u nás jsme zašli ještě dále, Marxův Kapitál se mi podařilo sehnat v překladu z ruštiny, nikoli původní němčiny! Připomíná to situaci, kdy Jehovisti překládají bibli z angličtiny.

V této nauce najdeme i klasické apokalyptické vize definitivního vypořádání se záporným principem světa (Poslední bitva vzplála!); ostatně apokalyptika byla značně rozvinutá. "Apokalypsa" neznamená, ač se to tak používá, automaticky nějakou katastrofu; znamená jakési "odkrytí, zjevení jinak neviděného, zahaleného" (což ta katastrofa často bývá), a zde to provedl Marx svým odhalením smyslu a zákonitosti dějin.

Bylo tu jasné "eschaton", čili konečný stav všech věcí, završení dosavadních procesů – beztřídní společnost, komunismus bez peněz, zločinů a nerovností (ráj) a protože to bylo náboženství docela čerstvé, toto "eschaton" mělo přijít velmi brzy. Podle toho, co jsem jako malý přelouskal, jsme už zhruba teď měli žít v komunismu. Tenhle moment v náboženství obvykle časem vyčpí – potkalo to i křesťanství, kde ještě v prvním století čekali na rychlý příchod konce starého světa, zatímco ve stoletích následujících jsme se smířili s tím, že to hned tak nebude. Koneckonců i ten Ježíš říká, že "den D" přijde jako zloděj v noci, čili nečekaně.

Jak pak vypadalo střetnutí tohoto "světonázoru" s realitou víme; z jedné strany marxleninismus ohrožovala standardní zavedená náboženství, bylo je proto třeba zlikvidovat; na straně druhé hrozila věda, že tenhle "vědecký" světonázor taky sprovodí ze světa, nebo mu aspoň nepůjde na ruku. Proto byla genetika zprvu prohlašována za buržoasní pavědu a v biologii vládl lysenkismus, který plnil objednávku – z neživého dělal živé, křížil a měnil druhy mezi sebou, rozdojil kozla (! – nedělám si srandu, viz video dole). Přírodním vědám se časem povedlo jakž takž z náruče ideologie vybřednout, společenské vědy to pak kupovaly tuplem až do konce komunistické éry (filosofie, historie, ekonomie...).

Hledá se Zelený prorok

Jak je na tom ekologický alarmismus, zejména se svým globálním oteplováním? Vezměmě to odzadu:

Vztah k vědě je velmi podobný jako v marxleninském případě. "Nehodící se škrtněte" je tak nejmírnější metoda, jaká se používá při práci s daty, pak je tu stigmatizace protivníků, vyvolávání hysterie, zneužívání politické síly k vlastnímu prosazení ve vědě, data opisovaná od indických školáků atd. atp. Diskuse se nepřipouští – to je věda?

Eschaton, finále a ráj, to u alarmistů zřetelné není. Zdá se, že Planetě Zemi bude dobře až tehdy, kdy lidé vymřou – to sice občas slyšíte i podle významných osobností tohoto směru, ale za program si to dosud nikdo oficiálně nevzal.

Ale apokalyptika jako taková je rozvinutá až až. Žijeme v poslední době starého světa, teď už bude všechno jinak, buď se přehřejeme, nebo zmrzneme, nebo pomřeme žízní, taky nám vlastně dojdou paliva, v tom všem mají alarmisté dost cirkus, každopádně se chystá "něco strašného", jenom nevíme co. Když nemají zavedené náboženství, které by je zároveň umravnilo, musí se katastrofičtí apokalyptici vyblbnout na něčem, co se tváří jako "věda".

Posvátné texty se zatím neprofilovaly – není to zas tak nečekané, křesťanství trvalo zhruba 150 let, než mělo kánon čili závazný soubor textů hotov aspoň v základních rysech, dalších cca 200 let probíhaly další diskuse. Zelené náboženství má na soubor závazných textů naběhnuto: Byly to známé Limity růstu, u nich je ovšem problém, že v každém z řady vydání se musí posouvat datum katastrofy – podle prvního vydání jsme už teď neměli mít ani uhlí, ani ropu, další vydání to posouvají v řádu desítek let. Opět odkazuji na Svědky Jehovovy a jejich výpočty konce světa – tak dlouho je počítali, až se na to po r. 1970 radši vykašlali.

Ale je tu Al Gore a jeho kniha i film Nepříjemná pravda; nepříjemné to je, s tou pravdou je to už všelijak: Kniha byla mnohokrát usvědčena z manipulace fakty a film zase z "podprahově – podpásového" útočení na diváka; to jsou všelijací ti tonoucí lední medvědi, kterým globální oteplování rozpouští kry pod tlapkama; je to samozřejmě blbost. V Británii soud rozhodl, že film může být hromadně školám promítán jen tehdy, když bude následovat další dokument o největších "nepřesnostech" toho díla – jistě velmi hodnotného.

Takže když jsou výsledky v oblasti "vážně" míněných spisů rozpačité, jde na to zelené náboženství přes zárodky vlastní mystiky – Avatar byl jistě úchvatná podívaná, sám jsem ho shlédl dvakrát, ale zároveň to byla šílená zelená agitka. Ještě se k němu vrátím.

S proroky to má globál eko alarmismus nejtěžší. Aby byli proroci uvěřitelní, měli by aspoň z dálky vypadat tak, že své nauce věří. Klasická náboženství to mají v pohodě: Jan Křtitel na poušti jedl kobylky a Ježíš říká, že "lišky mají svá doupata, ale syn člověka nemá, kam by hlavu složil". Ale bude někdo věřit Al Gorovi – když jeho honosné sídlo propálí tolik elektriky co střední česká vesnice? Když skoro nevyleze z letadla?

Představte si, že by Ježíš svoje slavné "kázání na hoře", v němž vede k pokoře, přednesl místo toho ve vířivce se dvěma bohatě oňadřenýma blondýnama po boku, chlazeným šampusem, havanským doutníkem a kaviárem na jahodách. Lidi by mu věřili asi tak, jako my dneska věříme Al Gorovi nebo v menším měřítku třeba Bursíkovi, který naložil před časem novináře do limuzín a autobusů, doveze do hor na pomezí chráněné oblasti, aby jim mohl na kameru sdělit, že je třeba omezit emise.

Zato už má zeleno svého nového boha, resp. genderově korektnější bohyni: údajně je to "Gaia", jakýsi supraorganismus, jímž je naše planeta. Začínalo to jako víceméně vědecká hypotéza, když to biologové rozcupovali jako nesmysl, stalo se z toho takové panteistické náboženství. Klasickou ukázkou je třeba už zmíněný Avatar, jehož ústřední myšlenka je právě tahle; kdo jste ho viděli, jistě vzpomenete.

Je to normální?

Pseudonáboženství vzniká v dobách, kdy lidé potlačují přirozenou náboženskost, a ta se jim pak vyleje někudy jinudy. Potkalo to marxismus, potkalo to ekologismus; není se čemu divit. Normální náboženství to přežije a věda, věda s tím nemá už vůbec nic společného. V Anglii nedávno zděšení rodiče protestovali proti tomu, aby jim doma děti zmagořené politicky korektní školou vyzpěvovaly "Hear the Warning! – Global Warming!", což bych do českého prostředí v duchu kramářské písně převedl jako "slyšte lidičky varování, vo tom hroznym voteplování". Zdá se vám to jako věda?

Jenom si na tom všelijací vykukové a vyčůránci namastí kapsu a ukojí svoje vůdcovské politické ambice. A nás ostaní to bude akorát stát prachy. Ach jo – už zase.

A pro ty statečné, kteří dočetli až sem, sladká odměna - video, na jaké se nezapomíná:

Autor: Robert J. Hřebíček | úterý 24.8.2010 18:00 | karma článku: 24.34 | přečteno: 2011x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 10.95 | Přečteno: 103 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 280 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 481 | Diskuse
Počet článků 137 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4078

Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...