Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti na vodítku a jiné cesty do ovčanství

Občas žasnu. Třeba když vidím děti na vodítku. No nevim, možná je to praktický, ale nebude to mít nějakej zásadní vliv na charakter? Když si člověk zvykne, že ho vodí jako tele na špagátě, třeba mu to zůstane.

Neobvyklý zjev - maminka kráčející po ulici s dítětem na vodítku - mě zaujal. A vyděsil, samozřejmě. Nicméně než jsem se rozhodl podlehnout panice, v jakémže to světě žijeme, vydal jsem se na Internet něco si o tomhle úkazu přečíst. A panice jsem podlehl až potom.

Na netu se mi ve spojitosti s reklamami na tohle vodítko podařilo najít zmínky o "prvních krůčcích dítěte". Tady se mi ten špagát nezdál tak od věci - pro jištění "prvních krůčků" se odjakživa používaly všelijaké bizarní inštrumenty. Koneckonců i první tempa ve vodním živlu se kdysi jistívala lanem na tyči, a to dokonce i při instruktáži dospělců.

 

Případ první - špagát

Jenomže nemalá část různých reklamních obrázků představovala už poměrně vzrostlé děti. A jak je to strašně praktický... Což o to, to si dovedu představit - jdete kolem hospody, zákeřně vás přepadne žízeň, uvážete svěřence ke stojanu na kola a hurá dovnitř. Je tím vyřešen problém s případným kouřením v restauraci, se zdemolovaným zařízením, převrhlými nádobami, ušetří se zbytečné výdaje za fidorku a žlutou limonádu, jimiž byste jinak museli potomka zabavit. Hm... pěkné!

To si samozřejmě dělám srandu, nicméně většina matek v diskusích argumentovala stejně - je to pohodlný. Dítě máte na špagátě, kdykoli ho přitáhnete, pořád je pod dozorem... A toho jsem se trochu lekl. Do dnešních dnů bývalo zvykem vodit na špagátě akorát tak vola na porážku a nebo kriminálníka na šibenici. Ale děti?

Co potom z člověka vyroste? Zvyklej vyrůstat na vodítku: Nedá se utéct, odpor marný a když je potřeba, prostě si vás "ti velcí" přitáhnou - jste ideální ovčan. Ani vám to nepřijde, znáte to od mala.

Udělal jsem si takový malý průzkum mezi maminami, které znám: Naštěstí mi většina z nich odpověděla, že mají dítě, ne psa, a že ho jako dítě a nikoli jako psa hodlají vychovat. Tak možná není zas tak zle.

 

Případ druhý - autíčko

Nedávno jsme při jedné hlubokomyslné diskusi v zahradní restauraci v s souvislosti s těmi vodítky ovšem narazili na jiný zajímavý, tématicky spřízněný problém. Taková ta malá elektrická autíčka a vozítka, co na nich občas vidíte děti. Jeden spolumyslitel u stolu usoudil, že je to kravina, protože "pak ty mrňousové budou líný jako prase, když už si takhle od mala vozej p?del! To já měl jako malej takovou tu šlapací motokáru, to sem se musel aspoň hejbat, když sem chtěl někam dojet!"

A je to pravda, uznali jsme my ostatní. A jak už tak při podobných zahradně restauračních sympóziích bývá, světla ubývalo, plůtek na papírku vykročil rázně do své druhé řady a argumenty v neprospěch nebohých elektrických autíček padaly se stále důraznější průkazností. Rozebrali jsme je do posledního šroubku.

Že se děti vezou a nemají na tom žádný podíl. Nestojí je to námahu a zvyknou si. Ono už normální auto z člověka zvládne udělat blba, natož když se začíná v útlém věku.

Že se u toho ty děti tváří úplně jako my, když popojíždíme v zácpě: Nemají šanci uhnout, ujet. S takovou šlapací formulkou nebo na tříkolce člověk šlápnul do pedálů, až mu vlál bryndák, a rodiče sebou museli mrsknout, aby vás chytili. Dneska? Dítě sedí na tom prdítku, póooomaloučkým tempem, nastaveným už výrobcem pěkně tak, aby vás pohodlně chytili i ti pupíci, co vás vyrazili venčit do parku, sune se s tupým odevzdaným výrazem vpřed: pitipata pitipata pitipata...

Co když se to podepíše na té mladistvé psychice? Co když jim přijde normální, že nejde ujet, protože rychlost vám nastavili ti druzí, které musíte poslouchat? Co když se jim zalíbí, že díky tomu je nikdo nikdy nepotrestá, že jezdili jak neměli, a ani si neuvědomí, že ani NEMOHOU A NEUMĚJÍ NEPOSLECHNOUT? "No není to hrozný!?" - zvolali jsme.

 

Kam dohlédlo magické oko

Rozhodli jsme se podívat se, kam to povede. A protože to byla stará venkovská hospoda, kde ještě mají patřičné nářadí pro vizionáře, poslali jsme hostinského Jarouše, aby každého z nás vybavil Magickým vokem...

Rok 2051. Městem se pomalu plouží elektromobily; samy přesně vědí, kdy zabočit, samy přesně upravují rychlost na tu předepsanou. Pitipata pitipata... Sedí v nich lidské hroudy s odevzdaným výrazem. Ani jim to neva. Vždyť je to doveze v pohodlíčku akorát před barák... i ty dveře od garáže se otevřou samy, poznají svého pána podle čipu, nastřeleného pod kůží za uchem... Cože, čipy?! Jo, čipy! Člověk je přeci nafasuje automaticky, jakmile odroste rodičovskýmu vodítku... A v předsíni obraz Velkého Bratra.

Brrr. Hele, Jarouši, příště nám to Magický voko nenos, ani kdybysme tě na kolenou prosili!

Autor: Robert J. Hřebíček | pátek 8.7.2011 9:00 | karma článku: 21,80 | přečteno: 1909x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2175x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4837x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.