Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zoufalství v televizi (aneb lepší už to nebude)

Hlavní vysílací čas na ČT. Napětí vrcholí. Zedníček v žigulovi stíhá úplatného úředníka OPBH. Nebo jde o defraudaci stravenek? Už nevím, jaký zločin proti socialismu se řeší, a třicet let po činu to ani nechci vědět.

"Gottwald" - snad jediný dosud nereprízovaný kousek. Jakoby to už nebylo jedno...

Ano, Malý pitaval z velkého města. Pohled do programové skladby ČT znamená čiré zoufalství. Přehlídka repríz a jejich repríz. Přihlouplé normalizační seriály, nulová nová tvorba - a když, tak zcela děsivá.

Nedávno jsem se připletl před televizi  - a pic ho, začínal sestřih veselých příhod z natáčení seriálu Četnické humoresky. Trošku mě to zarazilo, přecejen ten seriál už taky není letošní, a tak jsem si jej vygooglil, abych zvěděl datum vzniku. Je to rok 1997, takže kdo se v době natáčení narodil, už se dnes těší na svůj první občanský průkaz a ještě se nádavkem může v televizi dozvědět, jakou legraci si tenkrát herci a štáb užili. A pokud náhodou prošvihl jednu z několika repríz celého seriálu, může se jistě v brzku těšit na další.

A to je ještě zlatý případ. Humoresky, pravda, patří k tomu lepšímu na ČT, ačkoli nebyly taky nic extra. Nemá to šťávu, namísto dobové atmosféry - vzdor kostýmům - máte pocit, že jste na zkoušce v kostymérně. (Kdo by hodlal polemizovat, ať si nejdřív vzpomene na starého radu Vacátka a příhody jeho mordparty; tam když Mrázek supí do kopce na Žižkaperku a kapesníkem otírá zpocený zátylek za buřinkou, máte pocit, že jste tam s ním a úplně cítíte pivem čpící vlídný chládek průčelí nedalekého pajzlu - proč to šlo černobíle před víc jak čtyřiceti lety, a proč ne před patnácti, neřku-li dnes?).

Rozčilovat se nad reprízami bolševických dietlovek a jiných kousků už mě taky omrzelo. Sice tak před dvaceti lety by idea reprízy Plechové kavalerie většině lidí přišla jako z Marsu, ale jinak se nebojím, že by podobné ptákoviny měly nějaký extra vliv na mentální zdraví našeho čackého lidu. "Já bych v tom problém neviděl," pravil mi nedávno kamarád, důstojný pan farář, "stejně tam jde divákům spíš o nějakou píchačku za hasičárnou než o to, že to zrovna dělají svazáci od kombajnu nebo rudý partyzáni ." Snad lze sdílet jeho optimismus.

(Co je horší, Anticharta nebo Rodáci? - takhle jsem se tázal, když se chystala repríza jednoho extrarudého seriálu)

Jistě má na tom všem lví podíl tradičně hrozné vedení ČT (myslí si vůbec dneska ještě někdo, že potřebujeme veřejnoprávní televizi?), ale to by bylo moc jednoduché. On to bude asi dost obecný jev, spojený s obměnou a úbytkem diváctva. Drtivá většina mých vrstevníků stejně jako já televizi vůbec nemá, a když ano, podívá se na ni jednou za kvartál na Simpsonovy nebo tu a tam film, který nejde stáhnout. Známí nedávno někam založili ovladač a než ho našli, zjistili, že televizi vlastně nepotřebují. A tenhle trend bude pokračovat.

A není to jen o nás v českých zemích a o veřejnoprávní televizi. Pamatuju si na katastrofální programovou skladbu televizí v Anglii (většinou taková ta studiová vysílání a la Sama doma a různé soutěže), před pár dny mi své shodné závěry o katastrofálním vysílání u flašky olászrieslingu sděloval můj starý kumpán ze studií v Budapešti (jeho další postřehy o zemi klobás, papriky a vycházejícího fašismu můžete sledovat mj. zde): Taky samá repríza (i českých filmů), ale člověk se aspoň podívá na rodinu Smolíkových.

U komerčních televizí to není jinak. Pamatuju časy tak okolo poloviny devadesátých let, kdy Nova skoro každý den dávala v hlavním vysílacím čase celovečerní film, ve středu a v sobotu navíc nějakej extra biják. Kdepak dneska, zase samej seriál. Asi je to tím, že dnes už populace usazená v ušáku před telkou čeká spíše poklidné člověčinky v Ulici i v Ordinaci, protože později narození se naučili najít si zábavu jinde (tj. spíš visí na internetu). Jenomže soukromé televize nehorázně nevysávají státní kasu, do níž s velikým nadšením odvádím berně.

Takže až soudruzi z velkého města už po sté vyřeší zapeklitý případ rozkradených tvárnic ze stavby a na obrazovky přikodrcá udýchaná "Sanitka po třiceti letech", s jejíž montáží je prý ČT již skoro hotova, bude nejvyšší čas nenažranému molochovi a korytu pro všelijaké kamarádíčky připomenout, že jeho čas je pouhopouhé prozatím, a co nejrychleji ten veřejnoprávní cirkus zrušit.

Jak ukazuje vývoj na všech frontách, lepší už to nebude, akorát dražší.

Ačkoli - pokud si budeme dále připlácet, dočkáme se třeba i českotelevizácky aktuální reprízy Aktualit!

 

Autor: Robert J. Hřebíček | úterý 15.11.2011 14:20 | karma článku: 26,09 | přečteno: 2079x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2175x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4837x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.