Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O Huckleberry Finnovi a o tom, proč je stále psancem

K narozeninám Marka Twaina. Krátká pocta jeho nejlepšímu dílu a úvaha o tom, jak je Huck Finn pořád uprchlíkem - nejdřív po něm šel tatík alkoholik a dnes má zas na krku bandu politicky korektních cenzorů. Asi taky věčně ožralých.

Mám rád "gůglvýročí". To když nahodíte prohlížeč Google a stane se, že slavná písmenka jeho názvu netrčí sama na bílé ploše, ale jsou nějak vtipně a zaumně zapletena do nějakého obrázku k výročí slavné osobnosti. Většinou stojí za to rozkliknout odkaz a aspoň letmo život a dílo oslavence prostudovat.
Dneska je to jasná volba. Kluk ve slamáku diriguje druhého při natírání plotu - takže i toho největšího ignoranta trkne, že dnes je na řadě Mark Twain (*30. listopadu 1835) a celá armáda postav a postaviček, jimž ten chlapík vdechl život a jimž vévodí darebové Tom Sawyer a Huckleberry Finn. Tomu druhému se dnes budeme věnovat.
Ono vtipné a chytré jsou asi všechny Twainovy počiny. Dobrodružství Huckleberryho Finna, které spatřilo světlo světa r. 1884, ovšem alespoň u mě jednoznačně vede. Člověk to má pořád zafixováno jako "knížku pro děti" - ale mnohem víc je ocení a pobaví se u nich dospělec (ostatně nevím proč, takhle to funguje se všemi dobrými knížkami pro děti, ba některých je pro děti přímo škoda). Když jsem byl malý, bavila mě spíš knížka o Tomu Sawyerovi, ačkoli Huck Finn to doháněl vzrušujícím motivem útěku a frajerské plavby na voru. Dneska už to vidím jinak.
Amerika (tedy její Jih ještě dost dlouho před občanskou válkou), která se nám doširoka otevře díky Huckovu nápadu utéct od násilnického a v jednom kuse nadraného otce a tím i z malého zápecnického městečka a na voru se vydat daleko po proudu Mississippi, je ten nejlepší dárek, který nám Twain knížkou dává. Je tam všechno a ještě k tomu navěšeno na zábavný příběh, takže se nenudíte. Reálie všední každodennosti, gigantická řeka a specifika života na ní i u ní, sociální poměry a mentalita lidí, portréty různých typů - a zvláštnosti místa a doby; pár si jich připomeneme.

Mladá Amerika: Falešní králové a lovci pokladů
Tak třeba postavy Krále a Vévody, jakýchsi vejlupků a hochštaplerů, kteří se vydávají za evropské uprchlíky s modrou krví a na čas se přidají k uprchlé dvojci Hucka a Jima. Nám to přijde jako legrační nápad, ale tehdy se skutečně všelijakými údajnými Bourbony uprchlými za Oceán za revolučních zmatků Amerika jenom hemžila a často jim to lidi sežrali. Tedy alespoň dost často na to, aby si na svém údajném původu mohli všelijací podvodníci postavit živnost.
Země neomezených možností znala i neustálé hledání pokladů pomocí různých kuriózních metod - i o tom a o kouzelných brýlích je v románě zmínka a není to výmysl autora. Poklady si nechávali lidé hledat na pozemcích různými specialisty, kteří k tomu používali třeba virgule nebo kouzelné brýle, díky nimž viděli (jenom oni, pochopitelně) pod zem. Většinou hledač našel poklad, zinkasoval zálohu na provedení vyzdvihnutí a práskl do bot, nebo se ukázala nějaká chybka a bylo potřeba hledat (a kopat a hlavně platit) o kousek dál.
Jako lovec pokladů se živil svého času i jistý mladík Joseph Smith; v pozdějších letech se z něj stal zakladatel nového masového náboženství - dnešních Mormonů. Přečetl totiž na tajemných deskách nové Písmo svaté o božím působení v Americe, a to díky tomu, že mu na to anděl půjčil - kouzelné brýle. Co se v mládí naučíš... Zlynčovali ho zhruba v době, kdy se odehrávají Tomova a Huckleberryho dobrodružství.
Divadelní vystoupení a události kolem něj, které zinscenují Vévoda a Král, patří k nejvtipnějším momentům knížky a dá se soudit, že nějakou podobnou fintu a past na blbce tehdy skutečně tu a tam v nějakém venkovském divadýlku poznali. Twain nás ale zavede i do vyšší society; to když je Huck na chvíli hostem u ušlechtilých aristokratů, kteří se kvůli jakési rodové mstě do posledního vyvraždí s jinými ušlechtilými aristokraty. I tahle připomínka téměř středověkého rytířství ukazuje, jak mladá a čerstvá Amerika tedy měla všechno a musela dohnat a předehnat Evropu a všechna ta její staletí navíc.

Huckleberry versus politická koreknost
Jenomže pak je tu to otroctví a poměr k černochům. A tím začíná Huckleberryho boj, který vede v dnešních dnech - boj s politickou korektností. Nechci se moc opakovat, psal jsem o tom už tady, když pan Pehe nešťastně tápal a ptal se lidí, co to vlastně ta politická korektnost je a proč se nám nelíbí. Ve zkratce je však jasné, že to má Huck dneska těžké: je to kluk, který kouří, občas si lokne něčeho ostřejšího (což by se mu dalo odpustit, respektive lze to snadno vygumovat) a hlavně používá tzv. "N - word", čili říká černochům negři a vcelku chápe a respektuje pravidla otrokářského zřízení (ačkoli svému spouuprchlíku, černému Jimovi, nakonec dopomůže k útěku v grandiózním finále celého příběhu). Proto se cenzoři činí a snaží se Hucka "polepšit" ke svému obrazu. Vymýšlejí "nezávadné" verze a původní příběh doporučují jen "pokročilým" studentům americké literatury.
Otázka je, co by asi měl korekně říkat a jak by se měl vůči společenskému řádu profilovat malý kluk na americkém Jihu okolo roku 1840. Tedy takhle, otázka to není, protože je to každému normálnímu člověku jasné. A Huckovo zrání od počátečního upřímně špatného svědomí, že nenaprášil "uprchlý majetek" vdovy, kterou měl rád a bylo mu proto trapně, až po jeho účast při Jimově útěku, ukazuje jistý vývoj jeho pohledu na věc. Twain ale nebyl pitomec, který by z malého kluka a zcela nehistoricky dělal nějakého nositele mravní obrody a osvěty. I tak je celá tahle "river storry" protknuta jemným humanismem, nakolik jen toto slovo může mít pozitivní význam a nakolik se po něm chceme shánět v knížce, která je v první řadě skvělá zábava.

Konec dobrý, všechno dobré
V závěru knížky se hlavní hrdina hodlá opět vydat na cestu a zamířit na Západ. Možná Twain plánoval nějaké pokračování jeho příhod z cesty. Sice se Huck zjeví ještě ve dvou novelách, na tuhle jeho cestu už nedošlo. Asi je dobře, že Twain nechal jít Huckleberryho bez dozoru, pokračování slavných děl bývají už slabší, a takhle zbyl tvůrci čas na další originály.
30. listopadu 1835 se zkrátka nenarodil jen jistý Samuel Clemens, později známý jako Mark Twain; toho dne se otevřela vrátka k tomu, aby jednou napochodovali na scénu i Tom a Huck a Princ a chuďas, aby Yankee z Connecticutu směl zamířit na dvůr krále Artuše a aby jistého nešťastníka mohly potkat trable s Miliónovou bankovkou. Štědré datum!

Autor: Robert J. Hřebíček | středa 30.11.2011 18:15 | karma článku: 29,81 | přečteno: 2520x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4837x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.