Druhá a drsnější cesta do hlubin bolševikovy duše.

18. 01. 2012 14:45:44
Únor 1948 - mrazivý humor pro mrazivou dobu. Ani od druhé knížky Jaroslava Žáka, mapující bolševický převrat na východočeském maloměstě, se neodtrhnete. I u ní se zasmějete, ale bude to víc bolet.

"Pepův Týnec", únor 1948. I na malém městečku nedaleko "Kněžehradu" čili Hradce Králové se dějí velké věci. A spisovatel Jaroslav Žák, známý u nás hlavně díky zfilmovaným studentským prvorepublikovým taškařicím, vám při exkurzi do tohoto mikrosvěta nedá vydechnout.

Už před časem jsem tu psal o první Žákově "cestě do hlubin bolševikovy duše", knížce Konec starých časů. Byla to sranda a občas při ní mrazilo. Vyprávění o velké převratové únorové noci, kdy bylo skoro celé městečko od studentů přes kantory a zpátečníky až po revolucionáře ožralé na plech, střídá v druhé Žákově knížce krutá kocovina, která nedolehne jen na hlavního hrdinu a autorovo "alter ego", věčně nameteného gymnaziálního profesora přezdívaného Dlouhý Ferda, ale na celé město, okres, národ. A vy po přečtení opět víte, že i přes marasmus dnešní doby, přes to, že lidi umí být stále hajzlové a že se jim často dobře daří na úrok jiných, přes dnešní úpadek politiky a veřejného života, bolševici byli a jsou největší organizované svině široko daleko.

Máme u nás takovou blbou módu, kterou představují takové ty "člověčinky" v retro filmech. Typicky na to trpí režisér Hřebejk, který potřebuje mít ve filmu z války veselého a vlastně hodného kolaboranta a ve filmech z rudé éry zase tu a tam hodné komunisty. Ale chytá to i další tvůrce – třeba Tři sezóny v pekle disponují nejkřiklavějším případem, estébákem, který se sice estébačiny nestraní, ale je to rovnej chlap a pomůže i svému úhlavnímu nepříteli. Čestnou výjimku pro mě představuje Občanský průkaz, sice taky slaďák, ale svině je tam prostě svině. Nic extra proti, u Pelíšků nebo Musíme si pomáhat se taky bavím už dlouhé roky, ale tenhle moment prostě dobře není.

Koho už srabácký "laskavý humor" (tohle spojení už mi způsobuje husí kůži) přestává bavit, ať sáhne po Žákově drsné ironii. Žák je mistr slova, jeho slovní hrátky a nadhled při popisu největších hrůz vás nepřestanou bavit a sám jsem v tramvaji s knížkou v ruce často předstíral záchvat kašle, když jsem se snažil nesmát nahlas; stejně jako v prvním díle předvede skvělou poláčkovskou drobnomalbu celého panoptika charakterů, ale už to zkrátka taková sranda není. Postavy nabývají ostřejších rysů, procházejí mnohdy složitým vývojem a hlavně – jde jim o život.

"Přerozdělování" zabaveného majetku a vzájemné boje mezi příslušníky "nové elity", křupanů, kteří konečně získali moc nad ostatními; absurdity, které nová doba přináší, vylučování studentů, politický proces se psem; ale také ozbrojený odboj a několik odrovnaných komunistů; kolaborace a překabátění. Avšak i hrdinství, přicházení k rozumu a hořké ideové střízlivění, síla víry, přátelství – a samozřejmě taky láska, ať už ta zkažená opojením z nové moci a majetku, ta zrazená ze sobeckých důvodů a nebo i ta bez poskvrn, kterou ovšem únor 48 násilně přerve.

Žák, který nebyl uznán způsobilým kulturně působit a byl rád, že skončil někde v administrativě, psal svoje romány do šuplíku; kdyby mu je našli, není pochyb o tom, že jen za pár prvních odstavců by ho zhoupli na nejbližší lampě. Bylo by určitě fajn, kdyby se i tyhle jeho trezorové kusy dočkaly zfilmování – neříkejme to moc nahlas, aby se toho neujal někdo z těch dnešních případů. Tohle totiž čeká na opravdového tvůrce, který by z plejády postaviček a pletiva jejich malých osudů neudělal upatlanou "člověčinku", ale dokázal vyhmátnout, co je na Žákových románech přes tu veselou a satirickou formu nejdůležitější – pronikavá a dost nemilosrdná cesta do hlubin nikoli jen bolševikovy, ale prostě lidské duše.

Autor: Robert J. Hřebíček | středa 18.1.2012 14:45 | karma článku: 23.67 | přečteno: 1467x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 108 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 300 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 137 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4078

Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...