Žena, islám a Česká republika (pokus o odpověď panu J. A. Polákovi)

1. 06. 2013 15:55:51
Co je a není týrání a co se dá a nedá tolerovat jako projev "jiné kultury". Krátký příspěvek do diskuse o nedávných výrocích šéfa Ústředí muslimských obcí v ČR.
Muneeb Hassan Alrawi při diskusi v Hradci Králové
Muneeb Hassan Alrawi při diskusi v Hradci KrálovéiDnes

O co jde (ve zkratce): Lukáš Lhoťan ve svém článku upozorňuje na místo v Koránu, které nabádá muže k trestání neposlušných žen. Rozebírá interpretaci, kterou nabízí Muneeb Hassan Arawi, šéf Ústředí muslimských obcí v ČR a Islámské nadace v Brně. Ten hovoří o "trestání", spočívajícím v symbolickém "sešvihání" ženy, provedeném jakousi větévkou užívanou k čištění zubů. Účelem je ženu upozornit na to, že překročila meze a její místo je jinde. Pan Lhoťan upozorňuje, že podle jeho názoru se jedná o schvalování psychického či fyzického týrání, které je v rozporu se zákony ČR. Reakci na tento článek přináší Jaroslav A. Polák. Podle něj se jedná o lživé tvrzení a symbolický obyčej muslimů nelze chápat jako nějaké týrání.

Co je a není týrání

"Je pravda, že z výroku plyne, že muž má právo ženu symbolicky upozornit, kde je její místo, a že žena je v podřízeném postavení vůči muži, ale interpretovat tento výrok jako schvalování psychického a fyzického týrání ženy, je skutečně silné kafe." - píše pan Polák.

Nesouhlasím. Za týrání nelze rozhodně považovat jenom případy, kdy muž ženu (či naopak) denně seřeže bejčákem. Je tu i psychické týrání - a to se často může projevit na maličkostech, které samy o sobě zvenčí nevypadají jako důležité, ale ve vysoké koncentraci a v kontextu celého partnerského vztahu mohou být velmi ponižující. Stokrát nic umořilo vola, říkává se, a spousta drobností v tom "správném" kontextu může týrané osobě řádně podlomit psychickou kondičku.

Dávat někomu najevo, kde je jeho místo, symbolickým sešviháním kartáčkem na zuby - to je, abych se přiznal, teprve to "skutečně silné kafe". Je to ponižování, zdůrazňující nerovnost vztahu, nelze se proti němu bránit. Nemohu si pomoci, podle mě je to jasný případ psychického týrání a tudíž domácího násilí.

Jaké je to "místo ženy" - a hlavně jaké je "místo islámu"

Příslušníci muslimské komunity argumentují, že postavení ženy v islámské kultuře je jiné. To je sice docela dobře možné, ale postavení ženy v naší kultuře je rovněž jiné a týká se to (dokonce ať chtějí či nechtějí) i islámských domácností u nás. I česká muslimka má volební právo, i ona má řadu dalších práv a povinností, s mužem si je v kontextu českého práva a v životě společnosti rovna.

To je potřeba bezezbytku respektovat. Žádné ukazování místa kartáčkem na zuby u nás nevedeme. I cizokrajné kulturní obyčeje obyvatel, žijících u nás - ať už jsou odkudkoli a vyznávají jakoukoli víru a pohled na svět a na další lidi - proto budou vždy posuzovány nikoli podle nějakých vnitřních měřítek té které kultury, ale podle právního rámce, v jakém se tu pohybujeme my.

Muslimové nejenom u nás mají často pocit, že přihlášením se k své víře vytvoří jakousi bublinu. Bublinu své domácnosti, která je islámská a platí tam její vlastní pravidla. Jakousi ambasádu jiné kultury, na jejímž území platí jiná pravidla. To neplatí pro žádnou jinou kulturní enklávu u nás a nebude to platit ani pro muslimy. Z tohoto důvodu bude týrání muslimky chápáno stejně jako týrání ateistky, křesťanky nebo rytíře Jedi.

Pokud to tedy shrnu - to, co popisuje a jak argumentuje představitel muslimů v ČR, skutečně alarmující je a je to v rozporu nejenom s obecnými mravy naší kultury, ale potenciálně i s naším právním řádem.

"Nevolejte žertem o pomoc"

V čem bych s J. A. Polákem souhlasil je to, že u nás řada lidí nejde daleko pro dezinformaci, překroucené či neověřené informace, jenom aby bylo víc materiálu, který se dá proti islámu a muslimům použít. To je samozřejmě špatně a upomíná to na Rychlé šípy a jejich "Nevolejte žertem o pomoc". Šíření popravd a neopodstatněných varování bude na škodu celé věci, protože potom se s tím svezou i pravdy a varování oprávněná.

Navíc je to zbytečné. Islám a způsob jednání muslimů v Evropě toho sám proti sobě nabízí dost na to, než aby bylo potřeba vymýšlet cokoli dalšího.

Autor: Robert J. Hřebíček | sobota 1.6.2013 15:55 | karma článku: 38.10 | přečteno: 3341x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.79 | Přečteno: 235 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 407 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.89 | Přečteno: 580 | Diskuse
Počet článků 137 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4078

Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...