Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obrana počítačových her (proti předsudkům a nactiutrhání)

Na počítačové hry se kouká stále tak nějak mezi prsty. Sedět u filmu nebo u knížky pořád přijde někomu automaticky hodnotnější, než si něco zahrát. Obvykle si to myslí zejména ženy. Dnes se tedy pokusím nejen jim vysvětlit, že nemalá část her má podstatně vyšší kulturní kredit než drtivá většina českých filmů nebo nějaké splašky od Viewega.

Je to zvláštní. Když se neodtrhnete od knížky, jste pro okolí mile praštěný knihomol. Ale kulturní člověk. Když jste filmový maniak, tak jste na žebříčku kulturnosti ještě výš. Můžete u toho trávit kolik chcete času, vlastně čím víc, tím líp. Ale běda, když se ve volných chvílích přilepíte k libovolnému hernímu zařízení. To jste pak nedospělý, protože si hrajete, a frustrát, protože se uchylujete do virtuálního světa – a vůbec těch předsudků je až až.

Vášnivého čtenáře by zkrátka lidé tak nějak automaticky oblékli do černého roláku, tvídového saka a posadili ho ke krbu s dýmkou v zubech, zatímco náruživý hráč v lidové představě obvykle vyfasuje tričko s Batmanem, pokud možno seprané a pokecané od kečupu, bledou uhrovitou tvář a temné, nasládle páchnoucí doupě, kde se – obklopen zbytky fast foodu a mražené pizzy – oddává za zataženými roletami daleko od světa živých své infantilní zábavě.

Tahle častá představa nepočítá s jednou věcí, která je přitom klíčová. Že ve všech žánrech máte bahnité dno na jedné a sněhobílé vrcholky hor na straně druhé. Že stejně jako není nic automaticky kulturního na četbě či filmu, pokud se jedná o četbu blbou a film podřadný, není na druhou stranu nic nekulturního na hraní nějakého vydařeného kousku.

Ono také ty hry už jsou kapku něco jiného, než jak si je obvykle jejich nedotčení kritici představují. Svět velké kuličky, která požírá malé kuličky (ano, legendární Pac Man), případně pobíhání kdesi s brokovnicí a střílení monster (ano, Doom) už je světěm zavátým nostalgií, technickým pokrokem, košatým dějem a ještě košatějšími rozpočty (ačkoli sundat brokovnicí nějaké to monstrum, to se vlastně při různých příležitostech nosí stále).

Hry mají dnes rozpočty srovnatelné s velkofilmy(například víc než čtvrt miliardy dolarů za vývoj posledního GTA, to už není žádná láce) a tržby zrovna tak (což ovšem nevylučuje, že se občas i někde stranou za málo peněz odehraje hodně muziky). Postavy v nich jsou někdy rozpracovanější, zajímavější a psychologicky věrohodnější než ve spoustě filmů a dabují je uznávaní herci. A jejich příběh, do nějž vstupujete a který spolutvoříte, si mnohdy nezadá s dobrým filmovým či literárním dobrodružstvím. (Někdy se ty žánry zajímavě prolínají, což jistě dobře znají třeba fanoušci Andrzeje Sapkowského – z jeho velkolepé ságy o zaklínači Geraltovi vyrůstá jeden průměrný seriál, jeden velmi špatný film, za to ovšem dvě vynikající hry.) Ve hrách nechybí napětí, výborný humor, a někdy si dokonce po dohrání tak jako stoupnete k oknu a řeknete si: I k zamyšlení to bylo! (A teď mi jmenujte jeden český film za posledních dvacet let, který by splňoval aspoň polovinu z toho.)

Svou roli hraje také to, že kdysi se hry dělaly hlavně pro děti, dneska mají ty nejnákladnější a nejvymakanější kousky za úkol pobavit hlavně dospělé (kteří už vyrostli právě na těch starých hrách pro děti).

Aby nevznikla mýlka – mám-li čas sám pro sebe, většinou něco čtu nebo čučím na nějaké picture show. Ale přesto (či právě proto), že nemám hráčství tak docela v krvi, umím občas žasnout nad tím, na jaké příčky až dokáže dnes dosáhnout herní průmysl. Tudíž škatule od některých her mají stejně čestné místo v knihovně (a na skříni, a po šuplíkách…) jako DVD nebo knížky. Takže mě může šlak trefit, když nad hraním her kroutí hlavou nějaká cácorka s Padesáti odstíny nudi pod polštářem nebo nad nimi ohrnuje nos někdo, kdo je schopen dobrovolně navštěvovat festivaly francouzského filmu.

Doufám tedy pevně, že hry začnou být pojímány se stejnou vážností a důstojnou pozorností, jaké se

těší ostatní odvětví lidského kulturního zápasu o dnešky zábavnější.

No, a asi by bylo fér, kdybych alespoň na pár příkladech přiznal barvu, cože třeba mě konkrétně tak strašně nadchlo.

Deus Ex – Human Revolution. Cyberpunkové akční drama z dob nedaleko budoucích, kdy (už zase) bude lidstvo řešit rostoucí vliv technologií na naše životy. Adam Jensen, osamělý vlk s chladně nakřápnutým hlasem (a světonázorem), v kvalitním černém kabátě brázdí ulice světových velkoměst, kanály, větrací šachty, bordely a kanceláře soukromých oček i velkopodnikatelů, aby zjistil, jakéže je to největší tajemství jeho doby a kdože za tím vším vlastně stojí.

Pro příznivce tradičních klišé o násilí v počítačových hrách připomínám, že tady, tady – je ho samozřejmě taky plno. Hra ale nabízí možnosti stylu hraní „stealth“, kdy se spíš plížíte, skrýváte, poskakujete za nábytkem a po něm ve snaze zůstat nezjištěni. A když už teda není zbytí, nějakého toho nepřítele zezadu klepnete, přidusíte, odtáhnete a zbytek hry jej necháte v klidu dospat někde v kumbále na smetáky. Obecně dnes spousta her uděluje zvláštní ocenění těm, kteří je dokáží projít bez toho, aniž by někoho oddělali – a hráči jsou pak schopni na tomto poli míru vykonat nemožné. Je to totiž zábavnější. Víc než čeho jiného se to týká další parády, pro změnu steampunkového titulu Dishonored.

Tomb Raider (2013). Série s vnadnou archeoložkou nebyla nikdy můj šálek čaje, nicméně poslední kousek mě (byť s drobnými výhradami) přikoval ke kompu. Lara Croft už není ta drsná výstavní samice jako v předchozích dílech, nýbrž něžné děvčátko s culíkem, s nímž se život po ztroskotání na téměř zapomenutém ostrově nedaleko Japonska nejen že nemazlí, ale občas si dokonce i přisadí nějakým tím vysloveným průserem. To, co oproti jejím štědřeji oňadřeným předchůdkyním tentokrát tvůrci Laře ubrali na velikosti podprdy (ačkoli se na ni stále kouká rádo), přidali zase na strhujícím a dobře promyšleném příběhu. A tak tahle křehká, dojemně zranitelná (a do jisté míry bohužel i tak trochu sluníčkářská) teen age Lara v sobě po úvodních utrpeních v džungli plné pastí, Rusáků, náboženských fanatiků, tajemných artefaktů a dávno mrtvých, ale kupodivu docela čilých samurajů, musí nejdřív probudit šelmu, která se pak vrhne do záchrany zbytků posádky, odhalí temné tajemství ostrova a s krvelačnými nepřáteli naloží jako zkušený řezník.

Dragon Age. Číslo neudávám, mám rád oba kusy. Hlavně v případě prvního (a, pravda, lepšího) dílu už poměrně starší fantasy záležitost, nicméně jistě nesmrtelná, protože z dílny jménem BioWare. Tahle značka už dlouhou dobu znamená dokonalý koktejl toho nejlepšího z herního světa na poli RPG žánru – bohatý a pohlcující příběh, neodolatelně propracované postavy a vztahy mezi nimi, spoustu humoru a hlavně – svědomí drásající volby, které vaše postava musí na své trnité cestě dělat a jimiž ovlivňuje další dění. Ať už je to osud celých říší a vysoká politika v dílu prvním nebo houstnoucí atmosféra a rostoucí napětí mezi dvěma frakcemi v jednom městě v díle druhém, pokaždé si to užijete naplno. A někdy víckrát – právě proto, že vás hra nutí do všelijakých nejednoduchých rozhodnutí a Sofiiných voleb, láká vás si to celé zahrát ještě jednou, abyste si vyzkoušeli, co udělají rozhodnutí opačná. A udělají vám z toho (hlavně v případě prvního dílu) zase úplně jinou, skoronovou hru. Za rok nás čeká třetí díl, tak už si stříhám metr. A pokud někdo fantasy nemusí, čímani z BioWare mají v rukávu srovnatelnou sci-fi trilogii Mass Effect.

Tolik tedy moje osobní vyznání. A kdyby někoho bavilo ještě spřízněné a fousaté téma počítačových her, násilí v nich a jejich vlivu na děti, nabízím související článek, velmi neotřele umístěný do rubriky "související články" níže.

Autor: Robert J. Hřebíček | středa 25.9.2013 20:00 | karma článku: 19,72 | přečteno: 941x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4837x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2023x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Astrolog detektivem (malá ukázka hvězdopravecké praxe 17. století)

V dobách před vznikem moderní policie si člověk musel musel vypomoci všelijak. Pojďme se podívat, jak se v sedmnáctém století dokázal úkolu vypátrat ukradené zboží zhostit - astrolog.

20.3.2014 v 17:56 | Karma: 17,84 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Husitská trilogie Andrzeje Sapkowského (návrh na povinnou četbu)

V Husitské trilogii Otakara Vávry se to hemží komunisty, v té od Sapkowského zase narazíte tu a tam na vodníka nebo čarodějnici. A tak je jasné, že ta druhá je historicky věrohodnější i neskonale zábavnější.

3.10.2013 v 15:15 | Karma: 24,21 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Kultura

Robert J. Hřebíček

Alternativci (o tom, že se máme až moc dobře)

Alternativci. Všichni nějaké známe. Ať už všelijaké ty jurodivé biomatky, co si v pětatřiceti pořídly prvního vymodlence a teď každému diktují, jak vychovávat děti, nebo různí ti výživoví vegefanatici, kteří vám neváhají upřít Nebe za to, že jste si dovolili v neděli svíčkovou. Plus mnoho dalších věrozvěstů „alternativních“ přístupů ke všemu. Alternativci svým počínáním vydávají velice zajímavé svědectví o stavu a povaze lidstva – až by to tušili. Pojďme to dnes prozkoumat blíže.

1.10.2013 v 16:16 | Karma: 32,19 | Přečteno: 2070x | Diskuse| Společnost

Robert J. Hřebíček

O neziskovkách a (romské) integraci.

V té současné smršti článků na téma Romů či integrace se občas dočtu o neziskových organizacích strašné věci. Jsou prý v lepším případě k ničemu a v horším škodí ještě víc. A hlavně parazitují. Tak se na to krátce podívejme.

19.9.2013 v 15:00 | Karma: 21,84 | Přečteno: 2304x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Hochštapler a šarlatán symbolem povodňové Prahy

Exhibicionista, egoman, budovatel náboženské sekty a vlastního kultu osobnosti. Srí Chinmoy se stal symbolem letošních povodní. Kdo, proboha, dopustil, že tenhle náboženský hochštapler má v Praze sochu!?

11.6.2013 v 16:11 | Karma: 44,67 | Přečteno: 17562x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Žena, islám a Česká republika (pokus o odpověď panu J. A. Polákovi)

Co je a není týrání a co se dá a nedá tolerovat jako projev "jiné kultury". Krátký příspěvek do diskuse o nedávných výrocích šéfa Ústředí muslimských obcí v ČR.

1.6.2013 v 15:55 | Karma: 38,10 | Přečteno: 3341x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Z cizího krev neteče (Pár otázek pro militantní nekuřáky)

Tak to vypadá, že plošný zákaz kouření opět neprojde. Nebohé rodinky s dětmi tak zase nemohou navštívit noční herny a zaflusané čtyřky bez ubrusu, ačkoli po tom tolik touží – soudě alespoň podle hlavního argumentu, který na vás vyštěkne jakýkoli sveřepý nekuřák, když si dovolíte poznamenat, že kouření/nekouření v tom kterém podniku by mělo záviset na volbě provozovatele.

31.5.2013 v 9:00 | Karma: 48,18 | Přečteno: 40379x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Jeruzalémská bible (nejlepší překlad biblických textů do češtiny?)

Tentokrát na téma poněkud menšinové, stojící stranou velkých debat dneška, ovšem pro pár zájemců a fajnšmekrů snad využitelné: Řeč bude o zajímavostech a úskalích překladu bible do češtiny a zejména o velkolepém moderním katolickém pokusu, tzv. Jeruzalémské bibli. A taky o tom, jak se jmenuje Bůh.

22.5.2013 v 15:00 | Karma: 25,13 | Přečteno: 3487x | Diskuse| Kultura

Robert J. Hřebíček

P jako Pokrok (a jedna přehlédnutá česká zásluha o něj)

Podívejme se dnes na jeden významný – a nepochopitelně opomíjený – český úspěch a příspěvek nejenom k vědeckému a společenskému pokroku, ale i porozumění mezi národy.

20.5.2013 v 16:17 | Karma: 18,74 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Mýtus o českém pivu

České pivo je nejlepší na světě – tímhle medem si mažeme huby docela často. Vážně to ovšem může myslet jenom balík, co nikdy nebyl dál než v sousední čtvrti nebo vsi. Dnes tedy o českých sebeklamech.

15.5.2013 v 14:14 | Karma: 41,65 | Přečteno: 9495x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Senátor Zdeněk Troška?

Zdeněk Troška má poslední dobou našlápnuto na velkou budoucnost. Postupně se stává mluvčím určité části "lidu", apoštolem jeho hodnot a tím, kdo vede protiútok proti nepříteli. Využije svůj potenciál?

13.5.2013 v 17:30 | Karma: 29,25 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Rizika spojená s marihuanou – kdo stojí v cestě osvětě

Ano, užívání marihuany má svá rizika, a ne banální. Je tu však sorta lidí, kvůli nimž mladí uživatelé varování přeslechnou. Paradoxně jsou tou žábou na prameni ti, kteří proti marihuaně a legalizaci divoce brojí.

6.5.2013 v 15:00 | Karma: 28,72 | Přečteno: 1900x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O "měkkých dárcích"

Zvonek zvoní. Vstupujeme. Stromek svítí, dárků mraky. Potud OK. Blesková analýza: Měkkých balíčků je asi polovina. Co nadělám... Takhle nějak vypadá vztah dítka k oblečení pod stromečkem. Apeluji tudíž dnes (protože si to sám taky dobře pamatuju), ve věku zralejším, kdy už skráň tu a tam křižuje stříbřitá nit a v šedé kůře hnízdí náznak zkušenosti: Rodiče, nemučte drobotu tím, že Ježíšek znamená obměnu šatníku!

4.12.2012 v 9:00 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1863x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Když ne já, tak nikdo! (rozdupe nám Tomio prezidentské bábovičky?)

Copak to tak zvoní? Že by předzvěst Vánoc? Kdepak, to se jen naplno rozezněly rolničky na Okamurově čepici. Připojil se ke Kláře Samkové s tím, že když on nepostoupí, napadne celé volby. Najednou mu totiž na nich začala řada věcí vadit.

18.11.2012 v 15:20 | Karma: 25,10 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Tři typy české voličské naivity (včetně toho nejhoršího)

Čeští voliči jsou často dost naivní. A dokonce hned na několik způsobů. Voliči prezidentských kandidátů Fischera, Okamury a Fischerové představují taková pěkná tři hesla do encyklopedie politické naivity.

12.11.2012 v 8:45 | Karma: 42,74 | Přečteno: 7874x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.