Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
U

Usakami

24. 8. 2010 14:35
Protestanti

Nevím, jestli je to všeobecný pohled nebo jen můj, ale protestanti jsou mnohem vlídněji přijímáni, hlavně proto, že to oni, začali hlásat, že bibli by si měl každý přečíst sám, že k tomu nepotřebuje kněze. To díky lidem jako Martin Luther a Jan Hus se zrodilo pozdější osvícenství se školami a zrušeným nevolnictvím. To díky těmto myšlenkám se začala rozvíjet liberální společnost. Tak možná proto jsou protestanti vnímáni jako ti méně dogmatičtí a inteligenější věřící. --- Náboženství je v Evropě zavrhováno hlavně proto, že bylo vždy spjato s mocí. V co věřil panovník, museli věřit i poddaní, víra nebyla volbou. V dnešní době už je nesmysl, jsme svobodní ne? Tak ať si každý věří v co chce, dokud mne nenutí věřit v to samé, je to čistě jeho věc a právo.

0 0
možnosti
DM

Aretta

23. 8. 2010 23:26
Pěkný!

R^R^

0 0
možnosti
A

akki

23. 8. 2010 14:45
A jak vysvětlíte

humor Židů po všech těch pogromech? A to mnozí říkají, že díky prožitým hrůzám v Boha nevěří.?

0 0
možnosti
RK

Roch Kowalski

23. 8. 2010 18:06
Re: A jak vysvětlíte

To víte, s Bohovrahy je to těžké......

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

23. 8. 2010 14:27
hezke, karma

Ja sice nejsem krestan a sam vlastne nevim, v co verim, takze pracovne se nazyvam ateista. Ale hrozne mi vadi ten jednostranny pohled na krestanstvi, co mame u nas - kazdemu se vybavi krizove vypravy a upalovani carodejnic. Ale kazdy na to kouka z dnesniho, "osviceneho" pohledu, se shovivavym nadhledem. Malokdo chape kontext doby (a abych se nevyvysoval - ja take ne... jen se snazim se vcitit do doby a lidi), vetsina lidi nevi, ze "spanelska inkvizice", ktera delala nejhorsi zvestrva byla svetska organizace (pod kralem) apod...

On ten zjednoduseny pohled je tak jednoduchy....

0 0
možnosti
PGS

pgjed

23. 8. 2010 17:05
Re: hezke, karma

Na věci a události je možné se dívat jenom prizmatem toho, co znám. A to, co uvádíte, že vám vadí, je jenom průvodním zjevem, že drtivá většina občanů této země nezná nic moc jiného,  než ty křížové výpravy a upalování a to ještě ve značně zjednodušené a deformované podobě. A tak zaujímají stanoviska ne na základě znalosti, ale neznalosti. A mnoho se nezajímají ani o rozšíření svých vědomostí. Bohu budiž žalováno, že ani křesťanským církvím se za 20 let nepodařilo příliš dostat lidem do hlav jiné vědomosti o křesťanství, křesťanech a jejich činnosti. Je sice pravda, že sdělovací prostředky takovýmto informacím mnoho prostoru nedávají, neb z nich nekyne žádný "vývar", ale to je chabá polehčující okolnost. 

0 0
možnosti
J

Judita2

23. 8. 2010 13:41
Každý člověk v něco věří

mezi mými známými je spousta katolíků, jeden je dokonce vědecký pracovník /a pak že to není možné/ evangelíků, protestantů, i mormon, dále ale většina ateistů, kteří ale tvrdí, že věří v svého anděla strážného, ve vyšší moc, nebo věří, že něco je nad námi, někteří věří v léčitele a jiní, vysokoškolsky vzdělaní lidí vážně věří kartářkám, jeden můj známý k ní chodí pravidelně. Jedna kolegyně věří, že komunikuje se zemřelým dědečkem, který ji v životě pomáhá.  Autor má pravdu, že lidé věřící vše zlé, co je v životě potká, snášejí lépe a někdy platí to známé Víra tvá tě uzdraví. KarmaR^

0 0
možnosti
MV

marka40

23. 8. 2010 14:02
Re: Každý člověk v něco věří

R^:-)

0 0
možnosti
PGS

pgjed

23. 8. 2010 12:31
Všichni vědí jak to je!

Ale vždyť to všichni dobře vědí, že křesťanství prošlo ve svých vnějších projevech i vnitřních vztazích velmi silným vývojem. Všichni vědí, že se katolíci, protestanti a pravoslavní dávno navzájem na potkání nepodřezávají a neupalují pro teologické marginálie a le již drahná léta pěstují porozumění, apolupráci a sport zvaný ekumenizmus.  S "hloupě" idealistickým cílem společně sloužit  druhým.  Ale praktikování křesťanství je nepohodlné, bolí a občas hryže ve svědomí a tak je pohodlnější zašti´tiovat se Jiráskem a nadávat trochu více na katolíky a trochu méně na ostatní křesťany.  A jedněmi ústy současně i na problémy naší společnosti, aniž si kdo chce uvědomit, že jádro problémů je právě nedostatek žitého křesťanství v praktickém životě a v politice.

0 0
možnosti
JM

janacz

1. 9. 2010 17:23
Re: Všichni vědí jak to je!

Nemohu souhlasit s tím, že Křesťanství   by řešilo problémy společnosti...  jak? naženou se lidi do kostelů nepo se jim něco zakáže, přikáže- kdo nevěří, toho  těžko lze přesvědčit  a nemusí být nutně zločinec. :-/

0 0
možnosti
JZ

Jakub Zezula

23. 8. 2010 12:00
pravda, pravda, karma

Já taky věřím v Boha a to, že jsem katolík je k tomu bonus. Nezažil jsem zatím moc těžkých životních zkoušek, ale vím, že až ta doba přijde, věřím, že mi víra pomůže to překonat. protože mít víru je věc, kterou si za peníze nekoupíte a o to je důležitější a hodnotnější. V článku to zaznělo správně, nic k tomu co dodat.:-)

0 0
možnosti
VP

Sípomat

23. 8. 2010 11:57
Tak nevím

Znám pár "kostelních bab" a ať už věří,čemu chtějí,křesťanství by v tom určitě nenašel ani Ježíš. To je samé olíbávání křížků,samý ukřižovaný ježíšek,samá oddrmolená modltba u které neznají půlku slov,ale která z nich zná Bibli? To,co provádějí je jen modifikace úplně primitivních rituálů,nic jiného.

0 0
možnosti
RK

Roch Kowalski

23. 8. 2010 17:49
Re: Tak nevím

On tě v pekle ten ,,osvícený nadhled,, přejde, ty chodící moudrosti.....

0 0
možnosti
KK

moebius

23. 8. 2010 11:49
nová spiritualita

i spousta mladých má vztah k Bohu, ale úplně jiný než jak ho prodávají církve, katolická či luteránská, kde je obrovské množství lží. Hledáme jiné cesty k Bohu, jiné jeho obrazy, a kupodivu, nalézáme a tak máme o Bohu úplně jiné představy než křesťané

0 0
možnosti
RK

Roch Kowalski

23. 8. 2010 17:55
Re: nová spiritualita

Takových ,,mudrců,, mají v pekle plnou klec, jak pravil starý Zmarchrob......

P.S. Víš jistě, že ta tvoje ,, nová,mladá spiritualita,, nejsou pouze staré, zavržené bludy..??

Já bych na to vsadil poslední  kalhoty......

0 0
možnosti
MF

falm

23. 8. 2010 11:41
Víra je totiž ještě o tom, že

řím blíže je člověk tíživé situaci nebo smrti, tím spíše hledá nějakou záchranu, podporu, duchovní pomoc - nazvěme to pracovně - v iracionálnu. A´t je tím iracioánlnem věštec, astrolog, vykladač karet nebo kněz.

Všichni pracují s jistého druhu "duchovní útěchnou".

Jak je řečeno ve Švejkovi: když nejsou konzervy, je náhradou polní mše. /kniha III. kap. 1 "Přes Uhry"./ ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.