Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Martin_H

3. 9. 2010 19:50
Autor zapomněl

zmínku o povaze dnešních blízkovýchodních režimů. Taky by se slušelo říci, kdo podporuje místní (ne)demokracie, které pak mohou potlačovat vědění. ČSSR si prošla také svým obdobím "temna" a masy (resp. jejich část) zde také byly manipulovány různými bláboly. Popřemýšlejte raději o vlivu (ne)svobody režimu před vlivem náboženství.

0 0
možnosti

kaktusak

3. 9. 2010 17:51
Konzervativní vlna začala v 80. letech 20. století

jak v islámu, tak i v křesťanských zemích. Předtím tady bylo 100 let modernizačních snah.

0 0
možnosti

sůva

3. 9. 2010 18:13
Re: Konzervativní vlna začala v 80. letech 20. století

Naprostá pravda !! "Obroda" všech náboženství a jejich rozkvět je v současnosti náhražkou racionálního myšlení ,čím je vědění dál,tím míň mu nevzdělaní rozumí a uchylují se k primitivnímu zjenodušování a když neví , tak věří ...a je to. Náboženství po pádu komunizmu nahradilo filozofie, marx-leninskému dominantnímu koktejlu východu západ vzdoroval několika filozofickými směry . Dnes platí jen prachy a víra , i v USA je rozmach antidarwinizmu,stvoření bohem,dotaz na víru je běžný a z hlediska kariery a postavení je prakticky nemožné odpovědět,že jsem ateista.I Obama těžko odpovídal jakého je vyznání - musel nějakého být (i když je ateista).Takže souhlas....konec osvobození od blbosti je na postupu.

0 0
možnosti

greenalien

3. 9. 2010 17:02
Blog odpovídá na chybnou premisu

Premisou v tomto případě je, že Islám se vyvine stejně jako se vyvinulo křesťanství. Na tom bych žádné úvahy ve vztahu k budoucímu vývoji islámských států a světa nestavěl. Spíše by bylo fajn zamyslet se, jak to, že existují miliardy umírněných muslimů a nikdo si jich nevšímá, a Islám se prezentuje jako jakési náboženství řezačů hlav, a jak asi budou reagovat dlouhodobě, když jim budeme stále tvrdošíjně vtloukat do hlavy že ta hrstka radikálů má vlastně pravdu, protože v Koránu se píše to a to, zatímco Bible je jakýmsi spiskem o pacifismu.

0 0
možnosti

kossacek

3. 9. 2010 17:22
Re: Blog odpovídá na chybnou premisu

Ty miliardy "umírněných muslimů" z naprosté většiny podporují uplné zahalení žen (jejich podřízenost je samozřejmostí), kamenování za nevěru, zákaz alkoholu a podobné drobnosti. O terorismu zde vůbec není řeč..to dělá skutečně jenom hrstka z nich. Takže jestli Vám nevadí, že Vaše vnučka, zahalená i v létě od hlavy až k patě do černých hadrů, dostane občas jako jedna z Mohhamedových žen pár facek a nebude moct sama ani vylézt z domu, tak dál označujte islám jako něco neškodného.. Máte pravdu, že pokud se toto děje na druhém konci světa, tak nám to může být celkem jedno. Ale na našem území něco takového nelze tolerovat!! Čím dřív si to uvědomíme, tím větší šance, že by i Vaše vnučka mohla žít důstojný život..

0 0
možnosti

Englishman

3. 9. 2010 16:36
Vliv Al Ghazálího bych nepřeceňoval

Uvědomme si, že stádo primitivů ovládaných s pomocí nadpřirozené autority je vcelku standardem kdkoli a kdekoli v historii. Jedinou výraznou výjimkou je západní křesťanství, kde došlo k oddělení moci církevní od světské. Veškeré pokusy o zavedení teokracie na Západě po pádu Říma skončily vítězstvím sekulární moci - bojem o investituru počínaje, přes albigenské, husity, Savonarollu, Kalvína, anglickou revoluci až po papežský stát (případně mormonský stát na území Utahu, abychom nezůstávali jen v Evropě). V islámu (ale ani ve východním křesťanství) k oddělení náboženské moci od světské nedošlo.

0 0
možnosti

sůva

3. 9. 2010 16:26
Když v jedné knize je všechno,

a co tam není , to neexistuje,neplatí a duchovní vůdce byl pedofil ,vysmívaný v dětství celou vesnicí,který si pro zisk moci vzal nejstarší vdovu ve vesnici,která měla nejvíc prachů a pak začal "mít vidiny" a kdo jim nevěřil,toho nezaměstnal či vyhnal z vesnice a umírajíc ze vzteku a závisti , že ostatní jsou mladí,zdraví a živí - tak je poslal na smrt šířit islám . No to se od té doby nezměnilo a v tomto prostředí bylo jistě těžké bádat a hlásat pravdivé,ověřené poučky . V muslimském světě jsou školy,kde se neučí nic jiného ,než Korán nazpaměť - v době kosmických letů.jaderné fyziky,genetického inženýrství chodí vaše dítě do školy a 5 let se učí jen nazpaměť korán. Naše vnuky čeká těžká doba.....

0 0
možnosti

burden

3. 9. 2010 16:15
Fridrich II

Mluvíme-li o středověku a o 13tém století, hlásím se k Fridrichu II, sicilskému králi a císaři svaté říše římské národa německého. Sicilské království bylo normanské a zahrnovalo kromě vlastního ostrova i celou jižní Itálii, dobytou Normany (=Vikingy). Fridrich byl velmi vzdělaný, dokonale ovládal i arabštinu a korán. Mimochodem, českého knížete povíšil na krále takzvanou zlatou bulou sicilskou. No a tento Fridrich II když dobyl (či spíše vykšeftoval) zpátky Jeruzalém tak prohlásil, že Mojžíše i Mohameda považuje za stejné podvodníky. Což věřící všech náboženství přijali nejapně. Takže ano, souhlasím s autorem, evropský středověk byl něco úplně jiného než dnešní islámské tmářství.

0 0
možnosti

Rob J.H.

3. 9. 2010 16:30
Re: Fridrich II

A já souhlasím s tím, že Friedrich byl dobrej kolík :-)R^ Ovšem to "národa německého" se tehdy ještě nepoužívalo.

0 0
možnosti

sůva

3. 9. 2010 16:12
Velmi poučné a současně strach vyvolávající ,

ale co s tím ? Imám z Damašku odsoudil terorizmus AlKajdy s tím,že je sice pro muslimy duchovně sjednocující,ale i zbytečný ,protože si muslimové za 40 let v Evropě odhlasují zavedení práva šaríja velkou většinou v demokratických a svobodných volbách (posledních) . Hlášky o toleranci,multikulturalizmu,svobodě jdou ruku v ruce s hlásáním nenávisti k jinověrcům i k novému domovu mohamedánů v připitomělé Evropě. Tou nenávistí i závistí se udržuje pospolitost a duchovní jednota muslimů , kteří nikdy neasimilují a jsou tudíž připraveni si nový domov přizpůsobit sobě až jich bude většina - a to jednou bude. A tak naši prapradědové marně hynuli při obraně Evropy v Cařihradu,na Kosovském poli,u Vídně,ve Španělsku - co nešlo se zbraní v ruce,to se podaří až " po dobrém" po pomnožení a pak využití demokratického systému zdegenerovaného nepřítele.

0 0
možnosti

MMichonova

3. 9. 2010 16:10
:-)

Mě se to líbí Roberte. Fandím ti...a dík za tip na přemýšlení. Maruška - TSP Bílina;-)

0 0
možnosti

Rob J.H.

3. 9. 2010 16:26
Re: :-)

Jéééj, Maruško, rád tě "vidim" :) zdravím moc a díky ;)

0 0
možnosti

kossacek

3. 9. 2010 15:59
Kultura a pokrok souvisí velice..

To, že kultura každé společnosti, v případě islámu bych se jí nebál nazvat ideologií, ovlivňuje pravidla společnosti - zákony, je jasné. To, že pravidla ovlivňují ekonomický technologický i vědecký pokrok je snad ještě jasnější. Ve společnosti, kde pravidla nedovolují efektivitu a svobodu volby (omezení finančních trhů, omezení dělby práce) nebo nemají dostatečnou úctu k soukromému majetku nemůže být významnější pokrok. Kdybychom (svobodný svět) jim nevymysleli, jak dostat tu mazlavou tekutinu ze země a jak jí použít, tak by už pravděpodobně vymřeli hlady. Je tedy třeba vymyslet nové energetické zdroje a přestat tuto kulturu, která námi tolik pohrdá, živit. Podmínkou je samozřejmě důsledná imigrační politika, aby se všichni nevrhli směr "zkažený západ", jak se masově děje již dnes, až zjistí, že nemají co do huby..

0 0
možnosti

Cynyc

3. 9. 2010 15:18
Šmarjá,

to je ale sbírka nesmyslů. Takhle to přesně dopadá, když se pokoušíte dokázat tezi, která nevyplývá z dat, ale z ideologie, znásilňováním faktů. Autor předkládá jako samozřejmý fakt, že vědecký a technologický rozvoj kultury je dán čistě jejími vnitřními parametry, resp. tím, jestli se jí "chce". To už dneska hlásají jen supremacisté. Jinak názory odborníků kolísají od minoritního vlivu kultury po žádný. Stejně tak představa, že zlatý věk arabské kultury skončil proto, že se tak jeden arabský učenec rozhodl, je až komická.

0 0
možnosti

Rob J.H.

3. 9. 2010 15:23
Re: Šmarjá,

No, až na to, že vědecký a technologický rozvoj je součást kultury, takže těžko mluvit o jejím "malém až žádném" vlivu, to je logický nesmysl. Jinak Al Ghazálí byl na přelomu 11. a 12. století osobnost naprosto mimořádného vlivu; když pochopíte, jaký vliv měl na dění v Evropě třeba Bernard z Clairvaux, pochopíte i toho Al Ghazálího. Nastudujte si nejdřív dějiny a dějiny vědy, než mi tu budete vyprávět o "snůškách nesmyslů".

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.