Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DM

Aretta

20. 9. 2010 11:39
Výborný!!!

Luxusně výborný!!!R^R^R^

0 0
možnosti
L-PC

Lobo - poslední Czarnian

19. 9. 2010 14:26
Bible, Korán a nahá žena na střeše

Mě by stačila nahá žena, a ani nemusí být na střeše. Na ten zbytek kašlu.

0 0
možnosti
U

Usakami

19. 9. 2010 13:45
Zajímavé

Nevím, korán jsem nečetl, ale o bibly lze prohlásit to samé, jednotvárné nudné a opakující se. Co jiného než opakovaní jsou 4 evangelia. Obsahují naprosto to samé, čtyřikrát jeden a ten samý příběh. Podle mne toto byl záměr, totiž opakování matka moudrosti. Podobně je na tom starý zákon. Mimochodem, proč začala Evropa vzkvétat, až v době, kdy se oprostila od jednoho nařízeného náboženství? Díky bibly to nebude. S těmi pivními tácky jděte někam, ano existuje velké procento ateistů, kteří v životě bibly nečetly a tak v podstatě neví, s čím se neztotožňují a nesouhlasí, ale větší procento lidí ví, o co jde. A to, že bible obsahuje některé hodnotné myšlenky,  typu. nečiň druhým, co nechceš aby bylo činěno tobě, není důvodem pro to, aby člověk přijal představu boha jako soudce, který rozhoduje o tom, jestli jste nebo nejste dobrý. Ale hádat se s vámi nebudu, protože jako já vám neexistenci boha nedokáži, tak vy mne jeho existenci také ne. Víra totiž důkazy nepotřebuje.

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

19. 9. 2010 14:21
Re: Zajímavé

Pro začátek by stačilo naučit se česky. Bible se skloňuje podle vzoru růže (dříve nůše). Kromě evangelií jsou v Bibli např. Pavlovy epištoly, Skutky apoštolů atd., ve Starém zákoně je opakování spíš výjimkou, než pravidlem. Důležité ale je, že si křesťané uvědomují, že evangelia apod. k pravdě ukazují, ale nejsou slovo od slova nadiktované Bohem nějakému prorokovi (proto má smysl do Knihy zahrnout čtyři vyprávění jednoho příběhu), jak věří muslimové o Koránu. To je velice podstatný rozdíl.

0 0
možnosti
ML

Niktor

17. 9. 2010 20:48
Korán

"Obecně se mi však špatně četl, bylo to jednotvárné, měl jsem pocit, že

když nahážu do klobouku lístečky s takovými těmi "typicky náboženskými"

obraty a běžnými moudry, můžu je pak tahat v libovolném pořadí a

skládat na stole jeden korán za druhým."

No ale vo tom to je. Jak správně říkáte, Bible a Korán jsou úplně jiné žánry a ani v rámci svých náboženství nemají analogické postavení, takže je nesmysl snažit se je takto povrchně porovnávat. Ohledně charaktru Koránu si dovolím citovat váznamnou religionistku Karen Armstrong: "Korán tedy není určen pro četbu v tichém soukromí, naopak - má se stejně jako jiné posvátné knihy předčítat nahlas. Zvuková složka je nedílnou součástí jeho smyslu. (...)

0 0
možnosti
ML

Niktor

17. 9. 2010 20:48
Re: Korán

Muhammadovi současníci jsou schopni nacházet v textu jemné narážky, které se překladem ztrácejí. vidí, že témata, slova, ustálená sousloví a zvukové vzorce se objevují znovu a znovu - tak jako obměny hudební myšlenky ve skladbě, které důvtipně rozváději původní melodii a přidávají k celku další a další vrstvy. Korán je záměrně nasycen opakováním; jeho myšlenky a obrazy jsou spojeny vnitřními ozvuky, jež posilují jeho ústřední učení změnami důrazu. Propojují se v něm celky, které se původně zdály oddělené, a slučují se odlišné prvky textu, takže jediný verš jemně doplňuje ty ostatní. KORÁN NEPŘINÁŠÍ NIC, CO BY ŠLO VYLOŽIT BEZ ZAMYŠLENÍ A RYCHLE. Muhammad a jeho posluchači musí přijmat toto učení pomalu, ale časem mu už rozumějí hlouběji a bohatý, rytmický jazyk Koránu jim pomáhá vstoupit do jiné roviny vědomí."

0 0
možnosti
OK

iacobau

17. 9. 2010 18:02
Karma

Tento text velmi přesahuje úroveň většiny článků na tomto blogu, a co oceňuji nejvíc, píše o náboženských textech a je přitom velmi chytrý, což se zde stává zřídka.

0 0
možnosti
MS

Michal007

17. 9. 2010 12:18
Moc pěkné

Myslím, že svou úrovní by článek vyhovoval i nárokům pana Drábka na zařazení do rubriky Věda ;-)

0 0
možnosti
WG

marwill

17. 9. 2010 11:56
Diky

Pekne a zajimave R^

0 0
možnosti
AA

Saša

17. 9. 2010 11:03
Do kánonu nezahrnuté spisy nebyly nikdy utajovány.

Málokdo ví, že velká část těch do kánonu nezahrnutých evangelií i apoštolských skutků byla přeložena už do staroslověnštiny - v 10. až 13. století. Nikdy to nebylo nic tajného a například stopy Tomášova evangelia najdeme v celé řadě ložnic našich prababiček a babiček - jsou to ti ptáčkové poletující kolem malého Ježíště v Mariině náručí.

A když už jste zmínil toho Uriáše, tak ty, kdo Bibli neznají, by mohlo zaujmout i to, že šlo o Chetitu. (Tím byl Davidův hřích větší - zahubil cizince, kterému měl projevovat pohostinnost.)

0 0
možnosti
ABK

Apolena bez kolena

17. 9. 2010 10:52
Jedna

karma za článek R^, tři za přílohu ;-D

0 0
možnosti
PP

ippokorny

17. 9. 2010 10:50
Zaujalo mě, že

podle vašeho článku by asi nebyl problém vygenerovat pokračování-rozšíření koránu počítačem a ani by se to nepoznalo, u bible by to jitž nešlo tak jednoduše. Článek trochu dlouhý, ale přesto  R^R^R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.