Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petrph

20. 4. 2011 14:47
tady bych se hned ohradil

proti zjednodušení typu"Ivanov provedl,Ivanov se svým týmem,Ivanov nepřináší žádnou dokumentaci".Zkoumání provedli precizně odborní pracovníci Kriminalistického ústavu.Ivanov se sice zkoumání zúčastnil,ale spíš jako pozorovatel.I to na co sám přišel,znovu prověřili uvedení odborníci.A druhá věc je,co z toho Ivanov později ztvárnil,zkratkovitě,částečně faktograficky,částečně beletristicky a čtivě ve svých knihách,i s výběrem fotografií,třeba v horší kvalitě.

Jinak se prosím připravme na to,že většina důkazů,které Ivanov dohledal a předkládá,je nepřímých,a spíš svědčí o téměř 200letém zápasu,který se vede nejen přímo o  Rukopisy,ale celkově o kulturu našeho národa,včetně historie nedávné.Uvedené odborné zkoumání bylo ukončeno krátce před ruskou okupací 1968.Ivanov sice ještě stačil vydat paperbackové vydání své knihy,Tajemství RKZ,ale odborné protokoly ze zkoumání skončily v politických archivech,a z ideových důvodů byli rovněž vyhozeni z práce odborníci,kteří zkoumání prováděli

0 0
možnosti

Faustino

20. 4. 2011 14:59
Re: tady bych se hned ohradil

Tu dobu Ivanov popisuje ve své knize Nepravděpodobné příběhy aneb Jak jsem dělal literaturu faktu (1990).

I svoje problémy se spolupracovníky StB, např. známým psychotronikem PhDr. Z. R. CsC.

0 0
možnosti

Rob J.H.

20. 4. 2011 15:32
Re: tady bych se hned ohradil

Tvrdí Ivanov :) To s tím týmem špičkových odborníků KÚ taky není tak docela pravda. Nechci předbíhat, dostanu se k tomu a k hlavně k velmi zajímavým materiálům Ministerstva vnitra, kde se Ivanov sám velmi příkladně odkopal, protože by ho tehdy ve snu nenapadlo, že se to dostane ven. Jinak žádný "pozorvatel" nebyl, on určoval linii a je strůjcem hlavních interpretací nálezů. A výzkum trval daleko za ruskou okupaci až do roku 1971, KÚ se od něj distancoval r. 1975 a druhou oponenturou neprošel r. 1992.

0 0
možnosti

Rob J.H.

20. 4. 2011 15:45
Re: tady bych se hned ohradil

měl jsem samozřejmě na mysli "daleko za počátek ruské okupace" :)

0 0
možnosti

petrph

20. 4. 2011 16:39
Re: tady bych se hned ohradil

Ano,tvrdí Ivanov.Spisovatel,spíše historik,který nesepsal pouze historii Rukopisů,ale spoustu dalších knih o naší historii.A byl často schopný jít do nového vědeckého výzkumu,který by jeho závěry potvrzoval.To jen abychom nějak nebrali za pevný předpoklad,že si snad průběh či výsledky právě tohoto zkoumání měl vymyslet Tajemství RKZ vyšlo v roce 1969,Záhada Rukopisu královédvorského 1970,takže případné další výsledky již znormalizovaného KÚ již nemohl vzít do úvahy.(Proč měl být režim ideologicky proti tomu co zveřejnil,to už je další kapitola této historie).Ale budu vděčný za informace v dalším článku pokud je máte k dispozici.

Pokud jde o linii a určování,Ivanov sám přiznává,že mu tito odborníci předem řekli,že je prakticky nemožné chemicky(či jinak vědecky)dokázat pravost či zfalšování Rukopisů.(Na to už přišel Masaryk 100 let před nimi,jak víme).Takže cesty,kterými se museli vydat pro získání,obvykle nepřímých důkazů,byly spletité

0 0
možnosti

Rob J.H.

20. 4. 2011 17:15
Re: tady bych se hned ohradil

Vidíte, a už s tou premisou "že to nejde" nemohu souhlasit. O hmotném průzkumu před Ivanovovým posledním bude příští blog. Navíc teď už se objevily další zajímavé nedestruktivní metody průzkumu, bylo by skvělé je prubnout i na RKZ.

0 0
možnosti

Faustino

20. 4. 2011 20:57
Re: tady bych se hned ohradil

Nezapomeňte se svém seriálu na blog o proužcích.

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.