Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

eldaha

4. 10. 2011 21:19
Možná, že v době objevení se Rukopisů

měla jejich autenticita význam. Dnes mi připadají spory kolem nich poněkud vyčpělé. (Kniha pana Ivanova se četla dobře). :)

0 0
možnosti
PH

petrph

10. 10. 2011 10:38
Re: Možná, že v době objevení se Rukopisů

No právě, středověkých falz je mnohem víc, a konečně i Hanka a Hořčička toho měli "na svědomí " víc, a o ničem jiném se nepíše. Jenže právě Rukopisy dokáží jak odborníky tak laiky rozdělovat už skoro 200 let,jak vědecky, tak kulturně, tak i politicky. Takový fenomén českého obrození, které možná (s výjimkou pár let první republiky) neskončilo,a stále osciluje mezi  potřebou se i kulturně vyrovnat okolním národům a mezi osudem stále otrocky shrbených švejků

0 0
možnosti
PH

petrph

4. 10. 2011 12:23
zdá se že MAsaryk měl pravdu

Před několika měsíci se tu publikovala jedna jeho polemička,ve které dochází k názoru, že vlastně nebude nikde možné prokázat objektivní pravdu o Rukopisech-že na jakýkoliv argument jedné strany může najít druhá strana protiargument,což se  týkalo i chemického zkoumání.Že prostě Rukopisy(jak už to viděl Masaryk)se staly jedním z oscilujících prvků dělících českou kulturu i politiku bez ohledu na to zda jsou pravé či falešné A že i na nich svítí Masarykovo"nebát se a nekrást  tedy ani nepodvádět a nefalšovat.Jen nevíme kdo podváděl,zda autor rukopisu či jeho oponenti.

Pokud se týká Ivanovova zkoumání-podstatné nejsou jen konkrétní vědecké závěry uvedené v protokolech,ty lze jistě zpochybnit.To podstatné možná v nich není zcela zdůrazněno,ale v knize to je.Totiž,tímto týmem zjištěný postup,kterém byly rukopisy vyrobeny-a že tento postup odpovídá spíše postupu novodobého falzifikátora snažícího se dát svému dílu starobylý vzhled,než středověkému písaři,sepisujícímu slavnostní rukopis

1 0
možnosti
DM

Dana Mentzlová

10. 10. 2011 9:19
Postup, kterým byly Rukopisy vyrobeny

Ivanovův tým nezjistil. Není známo, jak by se dal zfalšovat inkoust, který pronikne hluboko do pergamenu, jako inkoust RK

Ivanovův tým se pokusil připravit inkoust, který by vypadal staře hned po napsání. Z chloridu železitého, octanu amonného a klovatiny připravili písmo stejně rezavé barvy jako písmo RK. Netvrdí však, že je RK napsán zrovna tímto inkoustem. A hlavně, neprováděli žádné chemické zkoumání tohoto inkoustu. Nesrovnávali ho pod mikroskopem s inkoustem RK.

Bělohoubek v závěru své zprávy uvádí, že inkoust z chloridu železitého se chemicky i mikroskopicky liší od inkoustu RK.

0 0
možnosti
B

Bobrufka

4. 10. 2011 9:53
Takže se pořád neví...

:-(

1 0
možnosti
F

Faustino

4. 10. 2011 10:51
Re: Takže se pořád neví...

Ono se ví, ale někteří lidé potřebují žít v mýtech. Víru nadřazují nad vědění.

Kdyby to autor vzal nejdřív z opačného konce, od proužků, přehybů, žaltáře ... místo toho měkkého ozobávání, tak by to vypadalo jinak.

Dokonce by možná stačilo jen několik nepatrných střípků do mozaiky - proč místní názvy z Rukopisů nápadně připomínají místní názvy z Hankova rodiště ... Proč Hanka s Horčičkou vehementně popírali, že by znali. Přitom Horčička byl Hankovi svědek na svatbě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.