Diskuse
Mýtus o českém pivu
Děkujeme za pochopení.
M22i52c81h72a47l 26T34r23i87s35k21a
IPA Lagunitas.
R50o69m64a94n 58Č79e25r74v26e12n78k85a
To, že jste v ochutnal anglické nebo belgické pivo z vás ještě odborníka nedělá. Srovnávat vyjímečná piva (a nemusí být vyjímečně dobrá) s levnou masovou produkcí typu Gambrinus je jako srovnávat britský Caterham s Fabií. Ona i v těch vašich pivních rájích se taková masová piva vaří a dost často je to ještě větší hrůza než ten Gambrinus (např. Stella v Belgii). Navíc v Británii jsou v hospodách nejprodávanější importovaná piva (australský Foster, dánský Carlsberg), protože ty místní teplé patoky už Britové pít nechtějí.
M28a71r92e34k 95H68e52i64n94z
Stella je hnus, ovšem Caterham taky. Měl jste vybrat lepší přirovnání.
P54e16t64r 19M98a70r30e41š
Člověče pil jste někdy ten indický Kingsfisher? Chutná to jako voda z Gangy a také to tak vypadá....stejně jako další indická piva. Česká piva jsou velmi kvalitní. Některé značky jako třeba Gambrinus sice velmi upadly a jsou nepitelné. JIné byly nepitelné vždy - Krušovice, Holba, Ostravar.. ale Plzeň, nebo Budvar, nebo třeba i černá hora, Svijany, Platan atd patří určitě mezi světovou špičku.. stejně jako piva z Jižního Německa...
V84l34a23d57i64m19í64r 95H59o21l43ý
Že autor prezentuje Kingfisher jako dobré pivo, mě také dost překvapilo. Připadá mi docela nedobré a jsem rád, že nejen mně.
L25u40d92m70i35l34a 20B79l22a29c65k
Dobrý den, našla jsem si tento článek poté, co jsem v přehledu diskuzí na něj viděla reakci na něj od p. Petříka. Nějak to asi nepochopil, rozhodně to nevidím jako atak na vše české, jen správně podotýkáte, že ne vše je takové jako bylo a není dobré žít z mýtů. Pivo, které se vaří v Česku je všelijaké a kvalita české kultury a jídla i pití opravdu klesá, jako někdo kdo žije již dlouho v cizině to mohu jen potvrdit, je mi smutno, co se s mou rodnou zemí děje, co se děje s mou rodnou řečí. Spousta českých značek je v rukou ciziny a ta obětovala dobré receptury na úkor zisku a kvalita šla dolů. To platí nejen o pivu. Ale zde mají šanci malé firmy, soukromníci, kteří kvalitou přesvědčí ty, kteří o kvalitu stojí. Naše pivo není nejlepší, ale je dobré a musíme se snažit, aby bylo co chválit, nežít na minulých mýtech.
Ad dabing, už jsem mu odvykla, kvalita šla drasticky dolů a nevidím důvod poslouchat pořád stejné hlasy, když můžu slyšet originál a umím číst titulky.
Váš článek se mi líbil, mrknu se na váš častěji
P69e32t39r 66H43u15s54a
Nebyl bych tak kritický k naší kultuře jídla a pití. Už pár posledních let je trend opačný a ubírá se přesně tou cestou, kterou naznačujete. Malých pivovarů vzniklo za poslední roky tolik, že je těžké si držet přehled, Velké pivovary kontrují řadou speciálů a zlepšenými výrobními postupy, které se vrací ke kořenům (nefiltrované, nepasterizované, aj.) Vznikla řad kvalitních hospod, které si na kvalitě piva a obsluhy zakládají. A podobně je to s jídlem. Lidé se vrací na trhy, k malým řezníkům, snaží se pěstovat si doma vlastní zeleninu, atd.. Více si hlídají kvalitu. Za posledních 2-3 roky se tady kultura stravování hodně vylepšila.
S dabingem s Vámi souhlasím. Kvalita je špatná. Neřekl bych, že za to mohou samotní dabéři. Ti nám vadí často proto, že známe originál a těžko si nový hlas ztotožníme se známou postavou. Spíš mi vadí ubohá kvalita překladu, kdy překladatel nepochopí, nebo není sto přeložit, narážku a řada vtipů a asociací pak v češtině vůbec nevyzní.
R58o83b88e91r87t 31J30. 18H16ř95e74b83í34č37e34k
Koukám co tu přibylo reakcí, díky všem za ně. Jsem rád, že mnozí pochopili, o čem článek byl, rád jsem si přečetl další info k tématu a dobré tipy.
M12a82r79t40i98n 29K58a10v74k25a
Hlavně od znalce Svijan zde byly výborné postřehy o chuťových buňkách. Boskovice jsou po těchto bystrých reakcí hrdi na svého spoluboskovčana
M82a89r31t14i19n 10F72a61l58t35ý48n
Naprosto, Vám, vážený chybí historický kontext. A jiné aspekty. Za prvé: každý národ má své chutě. Když jsme ochutnal na tamějším letišti dost drahá a vyhlášená mnichovská piva, dost jsem se podivoval, co na té vodě z kysaného zelí kdo má. Nazývejte si mne třeba buranem, ale to už raději ten Gambáč desinu. A TO NEJSEM PIVAŘ!
Za druhé. Nezapomínejte, že kultura výroby piva se vyvíjí. Jak u nás tak ve světě. Před 20 lety byla i na západě druhová nabídka jistě jiná a menší. O českím trhu, uzavřeném v hranicích RVHP nemluvě.
A konečně za třetí: naprosto neznáte, kudy vedou ekonomické proudy. České velkopivovaty až na výjimku nejsou ve vlastnictví českého kapitálu. Takže zahraniční majitelé mají pochopitelně dva zájmy: vyrovit co nejlěvněji (a tudíž se to musí někde ošidit) a také nehohrozit si kvalitou piva trh ve své vlastní zemi a nevytvážet si konkurenci.
A za čtvrté - musíme si zvykat, že slávu českého pivovarnictví ponesou dnes jen střední a malé pivovary... no a ty jsou pochopitelně pod tlakem těch velkých.
A úplně nakonec: je vidět, že Vy sám jste typický Čech. Macešský k vlastní identitě, který si pod záminkou kritiky zápecnictví hraje na weltmana, ačkoliv mu čouhá sláma z bot.
Nikdo Vám nebrání vyznávat zahraniční výrobky. Na druhou stranu Vás jako Čecha by měl zajímat český trh a české výrobky a měl byste se snažit hledat ty kvalitní a podporovat je. Jinak vám budu muset popřát k Lidl-pivům dobrou chuť spolu s polskými uzeninami... protože nic jiného díky takovým jako jste Vy tady nic jiného nebude.
J26a13n82a 47S45t41r41a97u37s82s
... napsal člověk, který připravuje žampionovou omáčku z pytlíkové polévky, LOL!
M63a73r55t75i38n 58H19o73r88s15k40y
Vynikající článek - jestli probudí domácí pivomilce ke zvýšení nároků na české pivovary, bude ještě lépe. V USA se ještě koncem 70tych let považovali za lepší značky jen importy - z těch měl díky šikovné reklamě největší úspěch Heineken. Během 30 let pak americké pivovarnictví přeměnila poptávka po kvalitnější a pestřejší nabídce. Začaly růst malé pivovary - micro-breweries - a dobré domácí pivo už tu není vzácnost.
Pro zajímavost, podobný trend tu právě začíná v podobě malých, "selských" palíren. Odkaz zde: http://www.oamerice.com/2013/02/jak-palit-v-americe-jednosladovou.html
P98e13t96r 95M12a31r74e12š
jenže ty velké brandy Budweiser. Miller atd jsou pořád stejné patoky a pár malých pivovarů na tom nic nezmění....
Z85b97y42n74ě24k 94M46e20l64i43c82h14a55r
zaujal mě také tento článek, doufám, že i tady se minusáři vyřáděj, je to v podstatě o tom samém :-)
http://xman.idnes.cz/pivni-klub-jany-herodkove-091-/xman-styl.aspx?c=A130515_145428_xman-styl_fro
P40ř62e33m43y13s48l 60O58n97d19r15a
Myslím, že pointa článku není očernit české pivo, ale poukázat na matení pojmů a naši lhostejnost. Autor netvrdí, že české pivo je humus, ale že ta množina, kterou nazýváme českým pivem, obsahuje kromě krásných jablíček a trochu nahnilé kousky. A problémem je právě to, že to Češi dál pijí, aniž by si houfně na kvalitu piv, které "chutnají jako tenkrát" stěžovali.
Být na vrcholu je složité, protože nás z něho může kdokoliv sesadit a právě v článku je upozorňováno na to, že nám za humny roste konkurence, která nás zatím nemůže ohrozit, ale kdo ví co nás čeká v budoucnosti. Je pravda, že v průměru se u nás koupí kvalitnější pivo než v mnoha zemích jinde, ale stačí to? Je to opravdu dost na super pivní zemi? Nebo to tu můžeme mít ještě lepší? Proto dávám karmu, i jako milovník českého piva.
R22o15m85a45n 23D65o39b21r39ý
Výborně, přesně tak to chápal i já.
P60e39t27r 93Š75r90a84i58e33r
Jenom bych snad dodal, že na rozdíl od piva je dabing špatný VŽDY. Nebyl jediný důvod dabovat i třeba Funése v zemi, kde je 100% obyvatel gramotných.
Pokud chce někdo na dobré pivo, mrkněte na Pivní klub 300 ...
R41o72m43a72n 67D28o36b51r37ý
No jo, ale nelze vše nedabovat. Přece jen každý na titulky nevidí nebo ještě neumí číst, třeba cizí pohádky pro děti bych daboval a nějaké vybrané pořady určitě. Ale v kinech je to podle mne zbytečné pro dospělé, kteří umějí číst, ne? Dabing v poslední době spolehlivě dokáže zničit jinak dobrý film.
- Počet článků 137
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 4078x