Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Ještě jen tak na okraj. Ona ani ta Plzeň není typicky české pivo, ale bavorské. Typická česká piva byla vrchně kvašena. Jinak nejvyhlášenější bylo bylo dlouhou dobu Rakovnické, které se dodávalo na šlechtické stoly a dokonce i na císařský. Ovšem obávám se, že dnes by nikomu nechutnalo:-)

4 0
možnosti

To je ale krásný článek! Naprosto s vámi souhlasím, vždy se snažím hledat místní a malé pivovary a ochutnávat z jejich nabídky. Naštěstí se v této oblasti začíná pomalu blýskat na časy. :-)

7 2
možnosti
RJH

A je hezké vidět, jak prorážejí ven. Tuhle jsme courali po Budapešti a žasli, kolik malých českých značek tam má odbyt.

6 1
možnosti
JS

Ahoj všem pivařům!

S autorem naprosto souhlasím. Včera jsem byl v Les Moules, Belgické restauraci a to byla přehlídka úžasných piv!! Kdo neochutnal krom gambáče a dalších "samoserů" nic jiného, ten netuší o čem jsou trapistická piva. Pohádka!! Pohladí, povznesou....ano, i pustí žilou peněžence, ale na světě jsme jen jednou :-)

8 2
možnosti
JS

AHA, dle diskuze níže...pivo mám moc rád a za 14 dní jedu si užít do Mnichova a okolí a hlavně jejich pivovárků! Pánové nedělám to poprvé a to je nádhera, kterou Svijany, černá hora a další  u nás slušná piva nesnese ani srovnání. Těším se tam na vše i schveinehaksen :-)

Pivům zdar!

5 0
možnosti
VL

Slovy nesmrtelného poety i prozaika, fotografa, arbitra elegantiarum, bojovníka, turisty a lyžaře, Mistra Vladimíra Kroupy:

"Mám pocit, že polovina čtenářů nepochopila první polovinu článku, ta zbývající zase část druhou" (omlouvám se Vláďovi za možná ne dokonalou citaci)

Ovšem je zde jedna výjimka. Petřík nepochopil o čem je článek je ani zbla. Jen se vymezuje svým rádoby vlastenectvím a hodlá "měřit" kvalitu piva přes své stařecké chuťové pohárky.

5 4
možnosti
RD

R58o83m21a43n 37D96o49b66r52ý

15. 5. 2013 22:35

Vida, jak vhodná citace. Pan Petřík je prý známý tím, že nechápe psané slovo, rád si vše vykládá po svém a trvá na svém, ač mu lidé přednesou argumenty pro jejich nesouhlas na stříbrném, co stříbrném, zlatém podnose.

5 2
možnosti
RS

R36u25d30a 75S77l78a44v73í89k

15. 5. 2013 22:15

Angličané mají dobré pivo, ale neumějí ho čepovat...

2 0
možnosti
VL

Jo, s tím by se dalo souhlasit. A nebo spíš, že jsou zvyklí čepovat hi tak, jak to "vyhovuje" jim, nám ne. Ostatně v českých hospodách už taky často stojí za vyliž, ti "výčepáci". Od počátku sycení CO2 se to nedá. A ty najatý káči .... Radši piju doma a s přáteli lahvovou Plzeň.

2 0
možnosti
RJ

Já nejsem žádný velký pivní expert, ochutnal jsem piva všude možně, některé druhy jsou pro mne spíše už na hranici likéru, každopádně je pravda, že jsme zde zvyklí na ten náš ležák dvanáctku jako jedinou definici piva. To s čím bych trochu nesouhlasil, je skutečnost, že já pozoruji ve svém okolí velké zlepšení vztahu Čechů k pivu. Lidé vyhledávají malopivovary, třeba tady u nás v Brně dobrá poctivá piva začínají ve velkém z hospod vytlačovat europiva (zde je to patrné oslabováním patriotismu ke starobrnu) a i ty europivovary na to začínají reagovat. To vidíte neustále reklamy na nefiltrované, pšeničné apod. jak se snaží získat zákaznka zpátky. Třeba i ony nakonec začnou dělat pivo tak jak se má. Já tu jednoduše vidím jenom za posledních 5 let obrat v myšlení konzumentů piva a rozšiřování kvaltiního pivního portfolia minimálně na tom poli ležáků plzeňského typu.

4 0
možnosti
VP

A) s tou kvalitou souhlas, zkuste si prohnat googlem třeba tetrahop (asi nepotěším zastánce Svijan) nebo zjistit, jak Staropramen dělá ten svůj "nefiltrovaný"

B) jak vůbec chcete určit nejlepší? to, že Češi dělají pivo Plzeňského typu na špičkové úrovni by mělo být logické asi tak, jakože Kanada hraje výborně hokej.

Ale obecně podle čeho chcete hodnotit nejlepší? Taky nemáte nejlepší auto, ale vždy jen auto v dané kategorii

4 0
možnosti
Foto

Spíše se zeptám, který arbitr objektivně posoudí, které pivo je nejlepší.

A co kdyby se náhodou nějaký arbitr našel, kterého by respektovali všichni výrobci piva a on naznal, že nejlepší pivo (jako celek) je české pivo?

Co potom?

Omluva pana Hřebíčka našim pivovarníkům?

4 5
možnosti
KS

V Británii jsem pil dobré pivo, ale žádné výborné. Chutnají prostě jinak, místním to chutná, ale Čechům ne. Chutnají mi tak rakouská nebo německá.

4 0
možnosti
Foto

Další diskutující, který má jiný názor než autor blogu.

Já ale sdílím podobný názor, jako Vy.

4 5
možnosti
VL

Rezyžér Troška a laciné pivo z Kauflu, třeba takový Ambrosius za 3.50, toď(©kroupa) poklady národa českého.

5 4
možnosti
PR

ambrosius se snad nevaří v čechách, ne?

0 0
možnosti
RJH

Dobrý den a dík za příspěvky! Stihnu jen "hromadnou" reakci: 

1/ Pokud někdo v textu objeví, že mám něco proti českému pivu jako takovému, dostane ho ode mne metr. Nelíbí se mi upadající kultura, kdy chlemtáme mizerně ošetřené patoky a ještě si myslíme, jaké je to terno. Skvělá piva tu máme taky a v článku jsem to výslovně několikrát napsal, čehož si jistě všiml ten, kdo ho četl.

2/ Alternativou ke špatnému pulitru slabšího českého piva nemusí být stopečka belgického speciálu, ale dobře ošetřený pulitr dobrého českého piva. O Belgii se zmiňuji proto, že tam je největší rozmanitost typů a zároveň velmi kvalitních piv (a zdaleka ne všechno jsou silné speciály podávané v malých dávkách). Češi naproti ní připomínají někoho, kdo má v knihovně pouze kompletní dílo jediného, byť dobrého autora a myslí si, že má nejlepší knihovnu na světě.

3/ Sám samozřejmě piju hlavně česká piva a řadu jich mám moc rád (za sebe: Bernard, Únětice, Žatec, Varnsdorf). Ale byl bych opravdu trouba, kdybych si myslel, že v celém širém světě nepořídím nic srovnatelného.

4/ Máme u nás i spoustu velmi špatných piv, což jsou právě takové ty výčepní eurobeery typu gambáč desítka. Takovouhle sortu vám natočí kdekoli od Jadranu po Balt a od Pyrenejí po Kavkaz. Navíc výčepáci svoje řemeslo často neovládají nebo ani nechtějí ovládat. Jenže u nás si stále řada lidí pochvaluje i tenhle póvl a žije v bludu, že snad tohle je to světový český pivo.

5/ Pokud někdo vyčetl, že se ofrňuju nad českým pivem jako takovým, že bych tu chtěl zavést třetinky speciálů a podobně, tak asi četl jiný článek, o čemž se přesvědčí, když si přečte ten můj. Ten byl o tom, že omezenci u nás podléhají velikášskému bludu. V Čechách máme dost omezený repertoár piv, máme některá skvělá, máme i řadu úplných splašků, v podstatě na tom nejsme jinak, než kterákoli pivní země. Kdo tohle popírá, tak fakt nedošel daleko.

7 7
možnosti
Foto

Pane Hřebíčku, není trochu pod Vaši důstojnost, když se snažíte vycouvat od svých názorů, které jste obecně vyřkl na adresu českého piva ve Vašem blogu?

Pro jistotu Vás cituji:

"České pivo je nejlepší na světě – tímhle medem si mažeme huby docela často. Vážně to ovšem může myslet jenom balík, co nikdy nebyl dál než v sousední čtvrti nebo vsi."

5 9
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.