Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To, že jste v ochutnal anglické nebo belgické pivo z vás ještě odborníka nedělá. Srovnávat vyjímečná piva (a nemusí být vyjímečně dobrá) s levnou masovou produkcí typu Gambrinus je jako srovnávat britský Caterham s Fabií. Ona i v těch vašich pivních rájích se taková masová piva vaří a dost často je to ještě větší hrůza než ten Gambrinus (např. Stella v Belgii). Navíc v Británii jsou v hospodách nejprodávanější importovaná piva (australský Foster, dánský Carlsberg), protože ty místní teplé patoky už Britové pít nechtějí.!!

0 2
možnosti

M29a35r59e51k 28H19e49i86n45z

21. 5. 2013 14:51

Stella je hnus, ovšem Caterham taky. Měl jste vybrat lepší přirovnání.

0 0
možnosti

P20e41t10r 86M65a16r81e76š

19. 5. 2013 13:54

Člověče pil jste někdy ten indický Kingsfisher? Chutná to jako voda z Gangy a také to tak vypadá....stejně jako další indická piva. Česká piva jsou velmi kvalitní. Některé značky jako třeba Gambrinus sice velmi upadly a jsou nepitelné. JIné byly nepitelné vždy - Krušovice, Holba, Ostravar.. ale Plzeň, nebo Budvar, nebo třeba i černá hora, Svijany, Platan atd patří určitě mezi světovou špičku..[>-][>-] stejně jako piva z Jižního Německa...

0 1
možnosti

Že autor prezentuje Kingfisher jako dobré pivo, mě také dost překvapilo. Připadá mi docela nedobré a jsem rád, že nejen mně.

0 0
možnosti

Dobrý den, našla jsem si tento článek poté, co jsem v přehledu diskuzí na něj viděla reakci na něj od p. Petříka. Nějak to asi nepochopil, rozhodně to nevidím jako atak na vše české, jen správně podotýkáte, že ne vše je takové jako bylo a není dobré žít z mýtů. Pivo, které se vaří v Česku je všelijaké a kvalita české kultury a jídla i pití opravdu klesá, jako někdo kdo žije již dlouho v cizině to mohu jen potvrdit, je mi smutno, co se s mou rodnou zemí děje, co se děje s mou rodnou řečí. Spousta českých značek je v rukou ciziny a ta obětovala dobré receptury na úkor zisku a kvalita šla dolů. To platí nejen o pivu. Ale zde mají šanci malé firmy, soukromníci, kteří kvalitou přesvědčí ty, kteří o kvalitu stojí. Naše pivo není nejlepší, ale je dobré a musíme se snažit, aby bylo co chválit, nežít na minulých mýtech.

Ad dabing, už jsem mu odvykla, kvalita šla drasticky dolů a nevidím důvod poslouchat pořád stejné hlasy, když můžu slyšet originál a umím číst titulky.

Váš článek se mi líbil, mrknu se na váš častěji R^

6 1
možnosti

P36e47t81r 73H57u98s13a

17. 5. 2013 23:36

Nebyl bych tak kritický k naší kultuře jídla a pití. Už pár posledních let je trend opačný a ubírá se přesně tou cestou, kterou naznačujete. Malých pivovarů vzniklo za poslední roky tolik, že je těžké si držet přehled, Velké pivovary kontrují řadou speciálů a zlepšenými výrobními postupy, které se vrací ke kořenům (nefiltrované, nepasterizované, aj.) Vznikla řad kvalitních hospod, které si na kvalitě piva a obsluhy zakládají. A podobně je to s jídlem. Lidé se vrací na trhy, k malým řezníkům, snaží se pěstovat si doma vlastní zeleninu, atd.. Více si hlídají kvalitu. Za posledních 2-3 roky se tady kultura stravování hodně vylepšila. 

S dabingem s Vámi souhlasím. Kvalita je špatná. Neřekl bych, že za to mohou samotní dabéři. Ti nám vadí často proto, že známe originál a těžko si nový hlas ztotožníme se známou postavou. Spíš mi vadí ubohá kvalita překladu, kdy překladatel nepochopí, nebo není sto přeložit, narážku a řada vtipů a asociací pak v češtině vůbec nevyzní.

3 0
možnosti

Koukám co tu přibylo reakcí, díky všem za ně. Jsem rád, že mnozí pochopili, o čem článek byl, rád jsem si přečetl další info k tématu a dobré tipy.

8 0
možnosti

R^ Hlavně od znalce Svijan zde byly výborné postřehy o chuťových buňkách. Boskovice jsou po těchto bystrých reakcí hrdi na svého spoluboskovčana R^

7 1
možnosti
Foto

Naprosto, Vám, vážený chybí historický kontext. A jiné aspekty. Za prvé: každý národ má své chutě. Když jsme ochutnal na tamějším letišti dost drahá a vyhlášená mnichovská piva, dost jsem se podivoval, co na té vodě z kysaného zelí kdo má. ;-D Nazývejte si mne třeba buranem, ale to už raději ten Gambáč desinu. A TO NEJSEM PIVAŘ!

Za druhé. Nezapomínejte, že kultura výroby piva se vyvíjí. Jak u nás tak ve světě. Před 20 lety byla i na západě druhová nabídka jistě jiná a menší. O českím trhu, uzavřeném v hranicích RVHP nemluvě.

A konečně za třetí: naprosto neznáte, kudy vedou ekonomické proudy. České velkopivovaty až na výjimku nejsou ve vlastnictví českého kapitálu. Takže zahraniční majitelé mají pochopitelně dva zájmy: vyrovit co nejlěvněji (a tudíž se to musí někde ošidit) a také nehohrozit si kvalitou piva trh ve své vlastní zemi a nevytvážet si konkurenci.

A za čtvrté - musíme si zvykat, že slávu českého pivovarnictví ponesou dnes jen střední a malé pivovary... no a ty jsou pochopitelně pod tlakem těch velkých.

A úplně nakonec: je vidět, že Vy sám jste typický Čech. Macešský k vlastní identitě, který si pod záminkou kritiky zápecnictví hraje na weltmana, ačkoliv mu čouhá sláma z bot.

Nikdo Vám nebrání vyznávat zahraniční výrobky. Na druhou stranu Vás jako Čecha by měl zajímat český trh a české výrobky a měl byste se snažit hledat ty kvalitní a podporovat je. Jinak vám budu muset popřát k Lidl-pivům dobrou chuť spolu s polskými uzeninami... protože nic jiného díky takovým jako jste Vy tady nic jiného nebude.

8 10
možnosti

... napsal člověk, který připravuje žampionovou omáčku z pytlíkové polévky, LOL!

;-D

9 1
možnosti
Foto

Vynikající článek - jestli probudí domácí pivomilce ke zvýšení nároků na české pivovary, bude ještě lépe. V USA se ještě koncem 70tych let považovali za lepší značky jen importy - z těch měl díky šikovné reklamě největší úspěch Heineken. Během 30 let pak americké pivovarnictví přeměnila poptávka po kvalitnější a pestřejší nabídce. Začaly růst malé pivovary - micro-breweries - a dobré domácí pivo už tu není vzácnost. 

Pro zajímavost, podobný trend tu právě začíná v podobě malých, "selských" palíren. Odkaz zde:  http://www.oamerice.com/2013/02/jak-palit-v-americe-jednosladovou.html

4 5
možnosti

P85e42t25r 77M68a93r16e23š

19. 5. 2013 13:55

jenže ty velké brandy Budweiser. Miller atd jsou pořád stejné patoky a pár malých pivovarů na tom nic nezmění....

1 0
možnosti

zaujal mě také tento článek, doufám, že i tady se minusáři vyřáděj, je to v podstatě o tom samém :-)

http://xman.idnes.cz/pivni-klub-jany-herodkove-091-/xman-styl.aspx?c=A130515_145428_xman-styl_fro

3 1
možnosti
Foto

Myslím, že pointa článku není očernit české pivo, ale poukázat na matení pojmů a naši lhostejnost. Autor netvrdí, že české pivo je humus, ale že ta množina, kterou nazýváme českým pivem, obsahuje kromě krásných jablíček a trochu nahnilé kousky. A problémem je právě to, že to Češi dál pijí, aniž by si houfně na kvalitu piv, které "chutnají jako tenkrát" stěžovali.

Být na vrcholu je složité, protože nás z něho může kdokoliv sesadit a právě v článku je upozorňováno na to, že nám za humny roste konkurence, která nás zatím nemůže ohrozit, ale kdo ví co nás čeká v budoucnosti. Je pravda, že v průměru se u nás koupí kvalitnější pivo než v mnoha zemích jinde, ale stačí to? Je to opravdu dost na super pivní zemi? Nebo to tu můžeme mít ještě lepší? Proto dávám karmu, i jako milovník českého piva.

7 2
možnosti

R92o10m77a67n 13D53o29b81r90ý

16. 5. 2013 18:30

Výborně, přesně tak to chápal i já.

4 0
možnosti
Foto

P93e71t16r 72Š29r66a13i55e33r

16. 5. 2013 14:27

Jenom bych snad dodal, že na rozdíl od piva je dabing špatný VŽDY. Nebyl jediný důvod dabovat i třeba Funése v zemi, kde je 100% obyvatel gramotných.:-P

Pokud chce někdo na dobré pivo, mrkněte na Pivní klub 300 ...;-)

1 2
možnosti

R43o29m77a81n 18D88o78b11r56ý

16. 5. 2013 18:32

No jo, ale nelze vše nedabovat. Přece jen každý na titulky nevidí nebo ještě neumí číst, třeba cizí pohádky pro děti bych daboval a nějaké vybrané pořady určitě. Ale v kinech je to podle mne zbytečné pro dospělé, kteří umějí číst, ne? Dabing v poslední době spolehlivě dokáže zničit jinak dobrý film.

2 2
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.