Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

máte pravdu v tom, že jistě existují poučení a vzdělaní lidé, kteří prospívají spoustě ostatních. nicméně je pravda i to, že manželky politiků, neupotřebitelné děti týchže a jiných vlivných, milenky známých potřebují korýtka financovaná státem, kde není měřitelná účinnost jejich práce... nemám ráda církev svatou katolickou, nicméně je pravda, že v jejích řadách působila spousta lidí, kteří byli velmi užiteční, někdy až existenčně, obyvatelstvu v místě svého působení. tak nějak mám pocit, že je to o lidech, kteří chtějí sloužit ostatním a hledají si formu, jak to doba a politický systém dovolí. a pak jsou ti druzí, kteří rychle pochopí, že by to mohl bejt dobrej kšeft

0 0
možnosti

Možná je problém v tom, že u nás téměř neexistují soukromí mecenáši. Kdyby každý multimilionář založil jednu nebo několik nadací, jak to bývalo zvykem za první republiky a jak je to stále zvykem na západ od nás, ztratili by křiklouni hlavní argument, že je to všechno financováno z jejich daní (nejvíc křičí zpravidla ti, kdo toho státu odvádí naprosté minimum). Jak by bylo krásné, kdyby každý zbohatlík založil například stipendijní nadaci, která by umožnila vystudovat talentovaným dětem ze sociálně slabých rodin.

Dalším problémem je, že mezi neziskovkami a občanskými sdruženími se skutečně nacházejí i vykukové, co celý systém zneužívají. Zde selhává stát jakožto donátor. Měl by přísněji kontrolovat, zda jsou dané prostředky vynakládány efektivně a v souladu s původními záměry.

Na závěr bych chtěl vyjádřit velikou úctu těm, kdo se snaží pomáhat, často i zadarmo a v rámci svého volného času. Dokud jsou takoví mezi námi, není to s naší společností tak zlé.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za přínosný článek. R^ Z reakcí některých diskutujících mi běhá mráz po zádech... Zvláště z těch, které volají po rychlém řešení.

2 0
možnosti

J19a58n 30R64á28ž

20. 9. 2013 0:06

Jsem pro neziskovky...ale:

Mají být financovány výhradně ze soukromých zdrojů a stát jim má dát daňové úlevy. Tak to funguje v civilizovaném světě.

Neziskovka, která je financována z veřejných zdrojů a spotřebuje 60 a více procent na vlastní provozní režii , což je většina "neziskovek",  je jen žábou na prameni veřejných finanací. A je jedno jakou bohulibou činnost má ve své náplni. Typickým příkladem jsou neziskovky, které mají v náplni tak zvané začleňování. Stát na ně dává ročně cca 1,7 miliardy a že by někoho začlenily? Ani náhodou!

4 0
možnosti

Díky všem za reakce! Nemám bohužel moc prostor odpovídat jednotlivě, ostatně to nejdůležitější zde napsaly dámy Prasličková a Mojžíšová, nemám moc co dodat. Ono cokoli dodávat by bylo asi i zbytečné - když někdo prostě VÍ, že jsou to vyhozený prachy, že mají neziskovky zájem zachovat bordel (tahle schopnost jasnozřivě vidět jiným lidem do hlavy mě zaujala asi nejvíc), že se dotace přidělují bez kriterií měřitelnosti úspěchu, tak o čem potom debatovat, že? Ostatně i o téhle síle osobního přesvědčení, které si vystačí bez znalostí reality, článek byl.

5 2
možnosti

P29a22v40e54l 35K50u46r45a17l

19. 9. 2013 22:47

No vzhledem k tomu že jsem neviděl že by jediný projekt který byl neúspěšný byl ukončen a jeho financování zastaveno kdekoli ve státní správě nebo Unii...

Spíš bylo "řešení" ve stylu "když už sme do toho nacpali miliardu a nefunguje to, tak na to dáme ještě půl miliardy, ono to přece musí fungovat" po roce zase, "Už sme v tom utopili miliardu a půl, tak to přece nemůžeme nechat zkrachovat., přihodíme dalších 500 milionů." 

naprostá neschopnost státní správy, politiků a příspěvkových organizací veřejně přiznat totální selhání vlastních snah a neúspěch a ukončení činnosti po tomto neúspěchu je očividná. A když už náhodou něco někde skolabuje protože už je to fakt očividné tak zítra vznikne organizace nová a zkouší to samé.

Děkuji pěkně ale z tohohle systému je mi na zvracení. Zastávám názor jednou a dost. Pokud něco nefunguje jednou nemá cenu to zkoušet znovu.

6 1
možnosti

Mylím,že proti neziskovkám,které se věnují cikánům by nikdo ani nepípnul,kdyby je cikáni opravdu využívali a byl vidět pozitivní výsledek.Ale mě připadá,že oni prostě nechtějí jakékoli zařazení se do normálního života a ještě si stěžují,že se pro ně dělá málo.A opravdu mi bylo špatně,když jsem dnes viděla jak kličkují mezi auty.Lítali po přechodu,ale na červenou a tady se jezdí celkem rychle a fakt byl zázrak,že žádného z těch kluků nikdo nesejmul.

6 0
možnosti

I sebechudší rodina má na vodovky či modelínu za pár korun,v nejhorším si odpustí jedny cigára,jde o to zda rodiče mají zájem se dětem věnovat a hrát si s nima,nebo je vyhnat na ulici ať se zabaví jak chtějí.Dnes odpoledne jsem jela domů a na rušné Plzeňské ulici na Smíchově si pár cikánských dětí kopalo s míčem,podotýkám,že ho kopali přes ulici.Zatrnulo mi,když jsem slyšela brzdy a autobusák to zahamtnul kousek od kluka,který šel pro míč na vozovku.

4 0
možnosti
Foto

To máte pravdu, ale když ten zájem nemají, připadá mi super, že si dítě může chodit modelovat, malovat atd. například do nízkoprahového klubu. Článek přece neobhajuje rodiče, kteří se nevěnují dětem, ale organizace, které se to snaží napravit.

4 0
možnosti
Foto

R^objektivní a přínosné...díky:-)

4 2
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.