Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J98o38s13e60f 57P20o81t30r

7. 1. 2017 22:52

Jako u všeho, již staří Řekové tušili, že středem je Slunce. Jenže se jim nepodařilo změřit paralaxu - jediný způsob jak to dokázat a proto byli nuceni považovat za střed Zemi. K tomu Ptolemaius vytvořil dodatečnou fiktivní orbitu a celý starověk a středověk tak mohl na nesprávné bázi přesně předpovídat nebeské pohyby.

A to včetně Aristotela, jehož názory na přírodu převzala katolická církev. Názor Koperníka byla pouze teorie, kterou matematicky dokázal až za 70 let Kepler. Kepler důkaz vypočítal na základě pozorování Tycho Brahe, který sám se snažil změřit paralaxu, ale ani jemu se to nepodařilo a tak teorii Koperníka odmítl.

Fyzicky pohyb Země byl dokázán až v polovině 19 století Foucautovým kyvadlem.

Paralaxa je zdánlivý pohyb hvězd po půlročním oběhu Země kolem Slunce. Jak staří Řekové, tak myslitelé středověku, včetně Brahe neměli ponětí o to jak jsou vzdálené, a z toho důvodu nebyli schopni paralaxu změřit.

1 0
možnosti
DB

https://en.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth

podle mne je nutné si uvědomit rozdíl mezi myšlenkami vzdělanců ve středověku a tím, čím církev zásobila prostý lid.

Je to velmi podobné jako dnes, vzdělaní lidé vědí věci, o kterých normální občan kdekoliv na zeměkouli nemá ponětí. Jen ho dnes nezásobí církev svými nesmysly, nýbrž mainstreamová média. Což je přibližně to samé.

A tak není možné srovnávat vědění vzdělaných s věděním méně vzdělané většiny.

1 0
možnosti
JP

J53o11s24e45f 36P46o17t14r

7. 1. 2017 22:13

Pane Bartoš,

ať nám tady povídají co chtějí, my pravoplatní neomarxisté víme své, jak to v tom temném středověku bylo, my neomarxisté víme, že vždy je ta privilegovaná vrstva, tenkrát církev, dneska média, co vykořisťuje a ohlupuje normální občany kdekoliv na zeměkouli.

0 0
možnosti
WW

R^ Vynikající.

Arabové čerpali převážně z antického Řecka a z požadavku panovníka se zjišťovalo, jaké nové rozloze území a vod bude třeba vládnout a k tomu je nutné znát velikost zeměkoule - ambice Arabů byly skutečně globální :-). Jejich vlastní potenciál "něco vymyslet" byl a je značně omezený a dokladem toho je v současnosti např. počet nobelovek držených muslimy, které nedosahují počtu prstů jedné ruky a z toho pouze jedna je za chemii. Placatost Země je skutečně jen tzv srovnávací argument fantastů, aby se zviditelnil skok v poznání dávající šanci neexistujícím fantastickým principům umožňující např. nadsvětelné cestování atd. Ohledně církve - skutečně neměla s kulatostí problém, ale na bohoslužbách se o tom nekázalo z příčiny, že jednak ve Starém Zákoně o tom není zmínka (pouze o placatém koláčku) a také, aby se prostý lid zbytečně nerozptyloval a nepřemýšlel (ora et labora) - ona jen myšlenka, že někde někdo na druhé straně zeměkoule chodí hlavou dolů, byla fantastická, neuvěřitelná, tak jak je fantastická dnešním dětem předškolního věku. Umělci z těchto řad intuitivně ztvárňovali svět do formy želvy nesoucí slony a ty nesoucí polokouli světa pod nebeskou klenbou se světýlky. V minulém století, v souvislosti s teorií dutozemě, uskutečnila se "vědecká" výprava s tichou podporou Hitlera, Himmlera a Goringa. Po válce Fischer údajně nerušeně pracoval na vodíkové bombě... The Flat Earth Society je spíš kult, mající spoustu fanatických přívrženců už od doby vzniku. Poměrně nedávno došlo k renesanci placatého kultu a jak se zdá, i dnes má pevnou členskou základnu fanatiků. :-)

0 0
možnosti

Jejich potenciál "něco vymyslet" byl značný až do doby, než ve středověku převládl dogmatický výklad islámského učení. To není v lidech, ale jenom v přístupu ke světu. Ten dogmatický výklad (vedle např. názoru, že je třeba ke Koránu přistupovat v kontextu doby a nevykládat ho doslova, obdobně jako se to prosadilo v západní společnosti u Bible i jiných svatých textů) ovšem převládl jistou souhrou historických okolností. Původní muslimská umma, jedna velká říše, se rozpadla, křesťané svá území začali dobývat zpět a Střední Východ byl zdecimován dvěma velkými vpády nájezdníků. Nejprve to byli Turci, kteří dobyli a vyvrátili do té doby velmi vyspělou Perskou říši i arabské státy na Arabském poloostrově, v Perském zálivu a na Blízkém Východě (nakonec se usadili v Malé Asii a postupně vytlačili Řeky). A poté přišli Mongolové, jejichž nájezdy měly několik vln (Čingischán a jeho následovníci, Tamerlán). Výsledkem bylo, že se lidé začali silně obracet ke kořenům, k základům víry. Veškeré "novoty" byly zavrženy a nájezdy byly považovány za Boží trest za tento "odklon od víry". Islámské komunity se tak semknuly, ale vedlo to také k tomu, že celý islámský svět začal zaostávat. Když poté viděl vzrůstající převahu Západu, ještě ho to podpořilo v jeho obratu ke kořenům, a to vlastně trvá doposud. Nyní ten obrat ke kořenům dostoupil velmi extrémních projevů - saláfismus, wahábbismus. Tito radikální muslimové věří, že pouze návrat k původnímu uspořádání společnosti někdy v 7. a 8. století obnoví slávu islámu a jeho novou expanzi.

0 0
možnosti
LJ

Proti přijetí představy, že Země obíhá Slunce, svě0čil jeden argument, totiž že na jaře i na podzim, v létě i v zimě vidíme stejnou konfiguraci hvězd, zatímco když běháme v lese v kruhu, konfigurace stromů okolo nás se mění. Teprve v 19. století měli hvězdáři tak přesné přístroje, že mohli dokázat, že se vzájemná poloha hvězd mění, ovšem řádově jen ve vteřinách, protože jsou daleko.

1 0
možnosti
MK

R^ Bohuzel, mnozi, i kdyby jim spadly vsechny stredoveke spisy na hlavu, tak budou mlet svoji.

3 0
možnosti
Foto

Nebudou ;-) .... ona i obyčejná Bible Kutnohorská váží několik kilogramů ..... když jsem ji měl v ruce a měl i možnost listovat, vím, že to bylo velmi těžké dílo :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS