Když ne já, tak nikdo! (rozdupe nám Tomio prezidentské bábovičky?)

18. 11. 2012 15:20:59
Copak to tak zvoní? Že by předzvěst Vánoc? Kdepak, to se jen naplno rozezněly rolničky na Okamurově čepici. Připojil se ke Kláře Samkové s tím, že když on nepostoupí, napadne celé volby. Najednou mu totiž na nich začala řada věcí vadit.

Najednou...

Podle Okamury je celý sběr podpisů nelegitimní, protiústavní, diskriminační atd. Ale (což je zajímavé) ne úplně. Jenom v případě, kdy nepostoupí on. Když postoupí, tak si stěžovat u Ústavního soudu nebude. Také vám nad tou logikou zůstává rozum stát?

Při namátkovém přezkumu podpisových archů objevili totiž na Ministerstvu vnitra nejenom celou armádu Járů Cimrmanů, ale i řadu dalších neplatných podpisů. Cesta na Hrad je ohrožena. A proto Okamura projevil nejen politickou, ale i lidskou vyzrálost své osobnosti tím, že pokud nepostoupí on, tak ty volby zkazí všem (ačkoli teda v nejhorším hrozí nejspíš jen odklad). Asi jako když malý fracek prohrává ve člobrdu a tak schválně drcne do stolu, aby popadaly figurky a nikdo nevěděl, kde stál. Game over. Najednou je sběr podpisů - na nějž byl do nedávna Okamura se svým týmem velice hrdý, protože jim šel sběr pěkně a rychle od ruky - náramně špatně. Celá věc má dvě roviny - obecnou (je to fakt špatně?) a konkrétní, okamurovskou (je tohle normální?). Tak popořádku.

Pochod padesáti tisíců

Je opravdu diskriminační, když kandidát na prezidenta potřebuje padesát tisíc podpisů (což obnáší práci, prachy atd.), zatímco jiným stačí pár desítek senátorů? Na první pohled možná ano, na druhý už rozhodně ne.

Mám určitou, snad starosvětsky naivní představu, že prezidentským kandidátem a v případě úspěchu přímo prezidentem by měl být někdo, kdo má a je schopen si zajistit podporu veřejnosti, tedy toho politického lidu, na nějž bude z hradních komnat shlížet. Padesát tisíc podpisů mi přijde jako směšně nízký požadavek. Opravdu by se zdálo někomu normální, že by nejvyšším představitelem státu a vrchním velitelem ozbrojených sil mohl a měl být někdo, kdo není schopen prokázat ani podporu padesáti tisíc z několika milionů voličů v České republice?

Hranici chápu také jako určitou hráz administrativní náročnosti a nákladů. Kdyby do finálního všelidového hlasování postoupil kdejaký obecní pastucha, kterého už nebaví vyhánět ráno na pastvu a myslí si, že má na víc, asi by se to prodražilo. Takových mohou být tisíce. Prezidenty všech těch našich dosavadních republik byly vždy osobnosti (ať už s kladným či záporným znamínkem), které měly za sebou dlouhodobě výrazné působení ve veřejném životě. A asi by to tak mělo i zůstat.

Že stačí pár podpisů poslanců nebo senátorů, to mi přijde logické. Naše zřízení hrdě nazýváme zastupitelskou demokracií a ty potřebné tisíce hlasů jsou za každým poslancem nebo senátorem, který reprezentuje dlouhou řadu svých voličů. Námitky proti tomu, přiznám se, nechápu.

Cesta samuraje

Okamurův náhlý a bizarně polovičatý odpor proti sběru podpisů vypovídá jednoznačně hlavně o jeho nevyzrálosti (a o nevyzrálosti jeho voličů, pokud mu tohle u nich projde). Je to celé špatně - ale jenom tehdy, když to neposlouží jemu. Pokud projde, tak je to zjevně dobře a rozhněvaný muž se nad volbami smiluje a k soudu je nepožene. Potřebuje tohle další komentáře?

Okamura udělal poměrně strmou politickou kariéru - z ničeho a na první dobrou vyskočil až do Senátu. Klobouk dolů, chtělo by se říci. Pro mě je Okamura populista, ale třeba se pletu. Třeba opravdu myslí vážně to, co oslovilo prostřednictvím jeho článků a vystoupení tolik voličů. Jako senátor má dost času na to, aby se předvedl. A nejen to - jako senátor má (vzhledem k odlišné náplni práce senátora oproti prezidentovi) také prostor k tomu, aby ty svoje nápady, které zhusta vyžadují změnu legislativy, zkusil protlačit. Jestli to myslí vážně, měl by to chápat. Zdá se však, že nechápe a že to tudíž vážně nemyslí.

Že začala dělat vlny paní Samková, to mě zas tak nepřekvapuje, protože o téhle dámě smýšlím tak nějak podobně, jako většina národa. Z její strany je to asi tak logické, jako kdyby se Aťka Janoušková čertila, že ji nevybrali do basketbalové reprezentace, nebo kdyby Halina Pawlovská hnala k soudu organizátory castingu, kteří jí odmítli přidělit titulní roli v životopisném filmu "Twiggy". Celou Samkové kandidaturu chápu v duchu přísloví "když čert neuškodí, alespoň zasmrdí". Ale ačkoli jsem o Okamurovi a jeho úmyslech neměl nikdy valné mínění (viz odkaz níže), přece jenom jsem myslel, že patří do jiné ligy a že je to dospělý muž.

Aby nás Pánbůh při zdravém rozumu zachovati ráčil

No nic, musím končit. Vydám se do kšeftu pokoupit pár věcí do domácnosti a svou strastiplnou cestu budu chápat jako "Pochod pro Petra Čtvrtníčka", který na dnešek vyhlásila iniciativa Petr Čtvrtníček prezidentem. Pochodovat v rámci akce může kdo chce a kam chce, třeba sám. Přidejte se taky. Rozhodně to není větší šaškárna, než jakou tu předvádějí někteří "vážní kandidáti".

Autor: Robert J. Hřebíček | neděle 18.11.2012 15:20 | karma článku: 25.10 | přečteno: 1509x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 269 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 460 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 112 | Diskuse
Počet článků 137 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4078

Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...