Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hana Borovská

29. 4. 2011 23:11
zda Masaryk někdy lhal a byl nečestný,

je mi celkem jedno, ale nejde mi do hlavy, jak by dnes ještě bylo možné věřit v pravost Rukopisů. Nedovedu si představit, jaké argumenty z oboru chemie by to mohly podpořit a je zvláštní, že se v tom chemie rozchází s jazykovědou. Jazykové argumenty Jana Gebauera proti pravosti RKZ jsou i dnes neprůstřelné. Shrnuje je a přidává další Miroslav Komárek v monografii o RKZ z 60. let. Např. v památkách jsou nepatřičné minulé časy (imperfektum místo aoristu), rusismy - oblíbené v 19. století, které se ve staré češtině nevyskytovaly (vysoká koncentrace složenin, typická pro ruštinu, ale češtině cizí, naměrný výskyt spojky i ve slučovacím významu místo staro- i novočeského a)... S tím těžko někdo hne. Na druhou stranu není jisté, jestli chemie zkoumala skutečně Cimrmanovy boty - neboli falsum je zapsáno na starou listinu, kde byl dříve jiný, původní text. Co přesně chemie zkoumala, zdali i inkoust, nevím. Tu myšlenku, že RKZ byly užitečným mýtem, vyslovil poprvé myslím Vladimír Macura.

0 0
možnosti

Rob J.H.

4. 5. 2011 18:04
Re: zda Masaryk někdy lhal a byl nečestný,

Současný pohled zastánců starobylosti RKZ na jazykovědu je k nalezení zde http://kix.fsv.cvut.cz/rkz/enders/jazveda/ Ono řada těch Gebauerem vytýkaných tvarů se pak našla nebo už je dokážeme vysvětlit, Komárek - řekl bych - spíš postavil vlastní, než že by z toho Gebauera nějak extra přebíral. Pro Gebauera byly hlavní tzv. "koincidence", které Komárek odmítl, ale to by bylo na delší povídání.

0 0
možnosti

georgesco

18. 4. 2011 8:49
zajímavé

Je to docela zajímavé. Abych pravdu řekl, nikdy mě nenapadlo, že by to mohlo být i jinak, než je oficiální výklad. Jinak co se týče demytizace Masaryka, skvělý je v tomto ohledu Klimkův Boj o hrad. Že byl Masaryk výjimečný člověk je nepochybné, ale zdaleka nebyl tak dokonalý a bezchybný ...  i docela bezoztyšně lhal, jako správný politik

0 0
možnosti

pithart

7. 4. 2011 17:57
Doufám

že s tím slibem článku o M. Ivanovovi jste to myslel vážně, jeho knížku jsem četl, budu se těšit na váš pohled R^

0 0
možnosti

Rob J.H.

7. 4. 2011 18:37
Re: Doufám

Vynasnažím se, aby to tu bylo začátkem příštího týdne. Díky za zájem :)

0 0
možnosti

Faustino

7. 4. 2011 11:09
V chrámu sv. Víta

na trifóriu jsou busty panovníků, arcibiskupů, architektů... U nich jsou doprovodné texty, které byly základním pramenem historiků. Jsou v nich ale nepochopitelné nesrovnalosti. Jak je to možné?

Že by proto, že u jejich objevení byl též Václav Hanka?

0 0
možnosti

Saša

7. 4. 2011 11:07
Korouhev.

Podvrženost rukopisů namítal dávno před Masarykem a Gebauerem již Antonín Vašek (otec Petra Bezruče). Ten svou kritiku opřel mimo jiné o korouhev.

Korouhev k nám dovezli Tataři (čili Mongolové), oni ji ovšem nazývali orongo. Do češtiny se dostala buď přes slezské dialekty po té, co v bitvě s Tatary u Lehnice (1242) padl syn sv. Hedviky, nebo se do ní dostala z moravských dialektů po té, co Jaroslav ze Šternberka pod Hostýnem nějaká mongolská oronga ukořistil a věnoval je jako kořist Paně Marii (to byl takový středověký zvyk), takže se uchovávaly v kostelích - od té doby se tyto korouhve začaly nejprve na Moravě napodobovat a nosit v procesích na poutní místa (původně se nosily ty pravé ukořistěné).

Je nepochybné, zcela mimo jakoukoli diskusi, že v textech údajně starších roku 1242 se nemohly žádné korouhve vyskytovat. A protože se v RKZ toto slovo vyskytuje, jde zcela jistě o podvrh.

 

0 0
možnosti

Rob J.H.

7. 4. 2011 11:12
Re: Korouhev.

Viz Adámek František: Tataři na Moravě. Tenhle a řada podobných argumentů (jako např. "Büdingerovy bubny" nebo Pekařův lesní roh) je už dávno pasé. Navíc doba zápisu RK se "tradičně" kladla někam k roku 1370, daleko za rok 1242, ve starším RZ se slovo nevyskytuje vůbec.

0 0
možnosti

pithart

7. 4. 2011 10:35
Pěkné

Zajímavé téma, příjemná změna oproti těm věčným hádkám o politice. I když... Je to vlastně taky o politické hádce R^;-D

0 0
možnosti

Faustino

7. 4. 2011 10:06
Typický článek

katolíka, který nikdy Masarykovi nezapomene jeho heslo "Pryč od Říma!", jeho vystoupení z katolické církve, které bylo reakcí na vyhlášení neomylnosti papeže.

O Rukopisech budu rád diskutovat, mám o nich asi jednu z největších sbírek literatury, kterou má soukromník. Zdědil jsem ji po otci, ten se Rukopisy zabýval celý svůj dospělý život. Narodil se ve Dvoře Králové.

0 0
možnosti

Rob J.H.

7. 4. 2011 10:09
Re: Typický článek

Jsem kovaný evangelík, takže s tím prvním jste moc netrefil :) Jinak samozřejmě hurá do debaty, kdyby se Vám chtělo, napište mi e-mail.

0 0
možnosti

IoannesBaptist

7. 4. 2011 9:46
Doufejme,

že snaha o pravdivost našich národních dějin jednou pokročí tak daleko, že místo Masaryk bude v učebnicích stát Redlich.

0 0
možnosti

SID09

7. 4. 2011 10:50
Re: Doufejme,

Že by naši učitelé už dostali do ruky pořádný a alespoň trochu věrohodný výklad našich skutečných dějin bez mýtů a ideologie ?!!:-/?

0 0
možnosti

petrph

7. 4. 2011 9:40
pochopitelně

Rozlišme prosím osobu a dobu  profesora Masaryka, filozofa a vědce, který měl potřebu vyjadřovat své názory ke všemu závažnému, co se ve společnosti dělo. I s tím rizikem, že se někdy mýlil.

A rozlišme osobnost  a dobu  prezidenta Masaryka, kdy mnozí podržtažkové  cítili za potřebu mytologizovat a opravovat historii svého Osvoboditelé republiky, aby bylo zřejmé že se nejen vyjadřoval ke všemu závažnému, co se ve společnosti dělo, ale navíc se nikdy nemýlil....

Mimochodem,ten článek o kauze Ivanovova týmu by opravdu stál za to. Protože, mám za to, že on tu podstatnou odpověď i na chemické zkoumání dal. V jistém smyslu...

.

0 0
možnosti

Rob J.H.

7. 4. 2011 10:12
Re: pochopitelně

Do toho Ivanova se pustím. Díky za reakci.

0 0
možnosti

A kdo to byl...?!!!

7. 4. 2011 9:02
Dobrý článek

já o Masarykovi vždy prohlašoval, že nebyl žádný svatý neomylný prorok. A to spíše na základě jeho politických kroků ve dvacátých letech 20. století. Byl to normální politik se svými plusy ale i mínusy.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS