Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BP

pavelthelong

6. 8. 2011 18:26
nejsem ani kunsthistorik ani se podobnou tematikou nezabyvam

nicmene mezi WWI a WWI bylo levicactvi v zasade moderni, avantgardni a je spousta svetovych umelcu, kteri ve svych dilech meli rysy socialistickeho umeni - pokud nestaci sam Charlie Chaplin, pak nabidnu Hemingwaye nebo Steinbecka nebo Brechta, z ceskych Nezval, Capek.  Co se tyce obvineni JV z komunistickeho mysleni, lze si precist dopisy JW a JV, kde se Voskovec zminuje obsirne o rocnim pobytu ve vysetrovaci vazme na Long Islandu a o vyslesich. Americanum hodne vadilo pratelstvi V&W s Adolfem Hoffmeisterem, se kterym zili v exilu v USA. .

0 0
možnosti
BP

pavelthelong

6. 8. 2011 18:27
dil II

a ktery se pozdeji stal vyznamnym  funkcionarem v nove vznikajicim komunistickem statu vcetne pozice vyslance CSR v Parizi.) Je zajimave, ze detaily o Hoffmeisterove zivote se nedoctete na ceskych strankach Wikipedie, ale musite na nemeckou verzi

Wikiny. Jsem presvedcen o tom, ze Americane podezrivali JV z

protiamericke cinnosti prave kvuli Hoffmeisterovym aktivitam.  Jinak co

se tyce historie nastupu komunismu v CSR, doporucuji literaturu od Pavla

Tigrida Pruvodce mlade zeny po jejim vlastnim osudu

0 0
možnosti
JP

gewet

6. 8. 2011 17:16
neobhajuji V+W

nicméně (nečetl jsem celou diskusi níže) v roce 35 trápila (dle toho, co je všeobecně známo) VW spíše rozpínavost Hitlera a tak myslím, není divu, že se obraceli tam nebo tam. Zkušenost nám říká, že na západ se asi v té době nemělo moc smysl otáčet (Mnichov???).

Neobhajuji VW (ono taky pan Werich tady za bolševika úplně myslím netrpěl - takže určitě tam NĚCO bylo), nicméně - já a ani my nevíme, co se v té době dělo PŘESNĚ. Kdyby nás rusové uchránili před Němci a Hitler musel rovnou někam na západ, tak by to taky mohlo všechno dopadnout ÚPLNĚ jinak - ale to už jsme na bázi podobných spekulací, jako že za bolševismus může VW.

Pěkný den

0 0
možnosti
K

Knedloun

6. 8. 2011 11:29
Tady se nabízí bible: Ty kdož jsi bez viny, hoď kamenem!

0 0
možnosti
MP

Vrah

30. 8. 2011 14:41
Re: Tady se nabízí bible: Ty kdož jsi bez viny, hoď kamenem!

Zkuste s tím vyrukovat někde u soudu. ;-D

A taky zakažte historické bádání.

0 0
možnosti
JL

debris

6. 8. 2011 11:23
V+W

Z negativních reakcí některých diskutujících mám pocit, že se autor dotkl jejich čítankového obrazu V+W, který se nějak automaticky přenáší na samotné osoby. Vůbec mám pocit, že u nás stálé přežívá  zastydlý obrozenecký duch, pramenící možná z komplexu malého národa, který se chtě nechtě musí srovnávat s mnohem větším a rozvinutějším sousedem, který stále musí hledat zdůvodnění své existence, a který vyžaduje dokonalý, čítankový obraz členů různých elit, a když má dotyčný nějakou vadu, snažit se to zakrýt a jakoukoliv kritiku vnímat jako ohrožení, jako své zpochybnění. Vytváříme si idealizované mýty a ikony, aby na skutečnost, která není černobílá, nebylo vidět, a když se někdo podívá za kulisy, je označován za škůdce národa a rozvratníka.

Proč si nepřiznat, že V a W byli výborní umělci, ale jinak, asi nevědomě, pomáhali nahnat národ do nesvobody? Proč si nepřiznat, že Nezval byl jedním z největších českých básníků, ale jinak to byla s....ě? Podobně Kundera.

1 0
možnosti
A

alan_k

8. 8. 2011 12:11
Re: V+W

Myslím,že tento příspěvek shrnul i mé pocity z tohoto článku.

0 0
možnosti
HK

HarryIKeogh

6. 8. 2011 9:41
asi jsem natvrdlý

....ale z textu jsem pochopil, že V+W můžou za to, že se tady roztahovali komanči, přitom ten přepis z r. 1935 říká něco jiného...

0 0
možnosti
A

antizelenka

5. 8. 2011 23:05
tohle je nadčasový problém

a naprosto s Vámi souhlasím,

je to stejné jako obdivovatelé Hitlera komunistů a dalších masových vrahů, pro získání svoji moci vždy uměli využít zaslepené hlupáky, kteří se vzhlédli v "krásné" idei a úmyslně si nepřipouštěli realitu

bohužel se to děje i dnes a spousta lidí zaslepeně podporuje ideu bez ohledu na realitu a "drobnosti" které nezapadají do krásného snu - ignorují

P.S. a později se nestačí divit .........

0 0
možnosti

ellukas

6. 8. 2011 7:14
Re: tohle je nadčasový problém

No a co jako ti dotyční zaslepenci by získali v r. 1935, kdyby připustili realitu, tedy ten hladomor.

0 0
možnosti
JNN

Joey nikdy neodejde

4. 8. 2011 22:38
No tak jestli někoho nesnáším

tak to je Werich - nechápu, jak se jeho "humor" může někomu líbit. Na něm nikdy nic humorného nebylo a ještě, jak se dočítám, to byl normální bolševik.

2 0
možnosti
S

Subo

7. 8. 2011 23:52
Re: No tak jestli někoho nesnáším

Nekdo smysl pro humor ma, nekdo ne, nekdo jen trochu a nekdo jiny nez ostatni... z toho si nic nedelejte... smysl pro humor neni povinny...

0 0
možnosti
LV

baloun

4. 8. 2011 19:48
Miluju VaW

pro jejich geniální schopnost zobecnění, pro jejich filigránskou práci s jazykem, pro jejich vědoucí chytrost, pro jejich laskavé a všeobjímající češtví...

Mám doma (a poctivě mnohokrát přečtené) všechny jejich hry od Vest pocket Revue až po Deus Ex Machina a vracím se k nim neustále a rád.

Tím spíš jim nedokážu odpustit jejich levičáckost, zaslepenost jakousi socialistickou ideou vycucanou z prstu.

Kdo zná "Svět patří nám", kdo viděl tenhle film, kdo viděl záznam "Balady z hadrů" z divadla ABC, a hlavně kdo viděl "Hej rup!", musí uznat, že pan Hřebíček má pravdu. Koneckonců stačí vidět Císařova pekaře a slyšet tu úděsnu píseň "Ten umí to a ten zas tohle"... Bolševická propaganda par excellence.

4 0
možnosti
VK

eso-v-rukavu-rymr

5. 8. 2011 9:39
Re: Miluju VaW

mate pravdu - vyzdvihovat praci obycejneho pekare, sevce, kovare a podobnych socek je opravdu trapne a bolsevicke. vzdyt ti hnusni komousi VaW uplne zapomneli na skutecne uzitecne lidi jako burzovni spekulant, financni poradce, realitni makler, telefonni prodejce a pracovnik PR! to jim historie nesmi odpustit. :-)

5 0
možnosti
MK

komentator-1

4. 8. 2011 16:24
Pane Hřebíčku, jste obdivuhodná osobnost

jistě jste měl příležitost projít si historické materiály s přihlédnutím k tomu, zda, jaké a komu byly dostupné ve třicátých letech informace o sovětském Rusku. Hry W+V byly jistě mírně naivní, často tažené až ad absurdum a pro dnešního diváka (který často nemá ani šajn o historickém rámci v němž vznikaly) i těžko stravitelné. Uvědomte si rovněž, že Werichovi v roce 35 bylo teprve 32 let a k uvědomění si atmosféry v níž se formovaly jeho názory vřele doporučuji Peroutkovo "Budování státu". Nevím proč nemáte W+V rád, protože toto předkládání spoluviny za marasmus komunismu je laciné až hanba.

Je mi smutno z toho, jak si nevzdělaní lidé otírají ústa o jiné bez znalosti reálií. Ach jo.

3 0
možnosti
JH

nibor

4. 8. 2011 20:34
Re: Pane Hřebíčku, jste obdivuhodná osobnost

32 let není už dávno nezralá puberta.

A jestliže něco tvrdím, tak bych to měl znát a s určitostí si to ověřit, abych nerozšiřoval hlouposti.

0 0
možnosti

Ottis300

4. 8. 2011 15:02
Ještě jedna pravda ...

Neštěstím tohoto národa je, že jsme jak uhranutí našimi kulturními velikány a nesmí nám ten krásný obraz nikdo zkazit. Běda, kdo na něj sáhne. Jako škrtící smyčka se táhne našimi novodobými dějinami, že ve vzorech nevidíme naše muže činu, kterých také máme dost, ale muže huby, s prominutím. Těch druhých bylo Národní divadlo plné jak za Protektorátu v r. 42, tak za Husákovy totality v r. 77. Že všichni nevěděli? Ale věděli včetně p. Wericha a byli užiteční, kdežto ti, kteří se činně na odpor totalitě postavili v lepším případě hnili v kriminálech.

6 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.