Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Arpád III.

5. 8. 2011 13:03
Poděkování

Pane Hřebíčku,

kdyby Vaše texty byly jedinými, které se zabývají V+W, byly by jednostranné, a už tím zkreslující. Jenže ony jsou skoro jediné, které se zabývají druhou stranou mince jejich působení, zatímco zbývající většina je jednostrannou, nekritickou a nerozvažující adorací, a tedy také zkreslením. Takže Vám patří poděkování.

K Voskovcovu dopisu z internace na Ellis Islandu nutno vidět paralelu ve Werichový pamětech z osmdesátých let, kde režimu připomíná, že mu pomáhali k veslu, a že je Fučík nabádal, aby se ke komunismu nehlásili otevřeně. Oba ty texty jistě nejsou upřímnými vyznáními či  autentickými obrazy jejich skutečných názorů, ale účelovými pokusy prolomit bariéry, kterými je nenormální doba obklopila.Lze je pochopit, těžko kvůli nim činit výčitky, ale o projevy hodné úcty určitě nejde.

Co to mění na tom, že to byli dobří profesionálové, kteří udělali dost dobrého pro české divadlo, ale že to současně byli lidé z masa a kostí, a nikoli ikony hodné bezvýhradného obdivu?

4 0
možnosti
TP

assco

5. 8. 2011 22:18
Re: Poděkování

bezvyhradny obdiv asi neexistuje, kazdemu soudnemu umelci uplne postaci jen "obdiv"

0 0
možnosti
TP

assco

5. 8. 2011 11:02
Když jsme tak u toho věděl - nevěděl

Je historickým faktem, že druhá Stalinova žena nevěděla o probíhající genocidě a dozvěděla se to úplnou náhodou když projížděla tu oblast vlakem (jela z léčení v českých lázní a následně se od své sestry dozvěděla pravdu a to byl důvod pro který následně spáchala sebevraždu.. Takový prostě je život a to co tu píšete je nezlobte se plkání vycucané z prstu...

0 0
možnosti
KT

Ježikača

5. 8. 2011 10:41
nechtělo se mi vyjadřovat se

k prvnímu článku právě proto, že téma je velmi dvojznačné. ano, máte pravdu, W+V byli zde užitečnými idioty. ale to byl z tehdejší levicové avantgardy kde kdo a leckteří  za to nejen zaplatili, ale především se do hloubi duše a do smrti styděli, že ze sebe nechali a sami udělali voly. ale pravděpodobnost, že se člověk sekne se zvyšuje s tím, kolik toho udělá. nadruhou stranu je pravda, že kdyby později výrazněji dali najevo, že udělali chybu, asi by jim to lidé měli méně za zlé, než to, že se snažili nenápadně po špičkách odtančit. komik není politolog, herec není politolog a s odstupem času jsou věci jasnější. konec konců, kdo přebírá názory "králova šaška" a neumí si vytvořit vlastní, neměl by to mít zazlé spíš sám sobě? ano, měl, ale vždycky má snahu nechat obrazně řečeno popravit šaška. víte, ono je to stejné, jako když se v 90. letech řeklo, že V.H. je vůl. to vás taky málem ukamenovali... :-)

2 0
možnosti
TP

assco

5. 8. 2011 10:52
Re: nechtělo se mi vyjadřovat se

citace: ano, máte pravdu, W+V byli zde užitečnými idioty - přečtěte si laskavě můj opravdu obšírný rozbor (na to, že jsme na blogu viz. níže) a uvědomte si, že mezi nástupem komunismu u nás a Osvobozeným divadlem uběhlo téměř 20 let, a v mezidobí tu byl mnohem zrůdnější systém který se jmenoval Fašismus a proti němu osvobozené divadlo vystupovalo tak dlouho až se Werich ocitl na seznamu lidí pro deportaci do koncentráku. Citace: "90. letech řeklo, že V.H. je vůl" - vůl je leda ten kdo si velké osobnosti troufá nazvat voly jen proto, že náhodou mají jiný pohled na svět. Ale ano herci i V+W byli jsou a budou klauny (nikoli šašky) protože jejich zadání zní bavit, a mezi tím smíchem nám občas mohou (nebo nemusí) sdělit něco morálního.

1 0
možnosti
JS

honzasinn

5. 8. 2011 10:13
V & W

Priznam se, ze jsem vzdycky byl obdivovatelem tvorby V &W. Obdiv ovsem mneznamena zavirani oci pred pravdou. Byli to uzitecni idioti obdivujici sovetsky raj? Byli, podobne jako temer vsichni levicovi intelektualove v predvalecne (i dnesni) , Anglii,Francii, USA a jinde. (Prikladem budiz O.Wells, G. B. Shaw). Vedeli o tom , co se v Rusku deje? Vedeli! Jejich vina spociva v tom, ze meli obrovsky vliv na obycejne lidi a ti jim verili.

2 0
možnosti
AB

Arthur B.

5. 8. 2011 9:47
Je to zcestné

Je dost zcestné kritizovat někoho 70 let zpětně, když mám k dobru zkušenost (ať už vlastní či zprostředkovanou) za celou tu uplynulou dobu. Uvědomte si, že Vy žijete po všech stránkách úplně jinde než oni.

1 0
možnosti
E

Eglund

5. 8. 2011 10:32
Re: Je to zcestné

Takže obdivovatele Hitlera bychom taky neměli kritizovat?

0 0
možnosti
E

ego_1

5. 8. 2011 8:30
PAN Werich

PAN Werich se musi v hrobe otacet.

nejsem si jist, zda se k bavi s cervy, ale kdyby mu to cirou nahodou  za to stalo,

tak zopakuje sve moudre:

"Válku s blbcem nelze vyhrát, nicméně je nutné ji vést!"

1 0
možnosti
OR

oskie98

6. 8. 2011 23:12
Re: PAN Werich

Svatá pravda. K celému blogu páně H. není co dodat.R^

0 0
možnosti
TP

assco

5. 8. 2011 8:04
Nevíte ani o té době ani o těch lidech vůbec NIC.

Přesto jste se rozhodl znovu to dát na obdiv. Tak tedy co je ve Vašem blogu špatně a co nevíte:

Ano W+V nadšeně podporovali myšlenky socialistů. (Chyba první socialismus nerovná se komunismus ani třídní nenávist. Socialistické hnutí napříč celým světem přišlo na přelomu 19 a 20.tého století spolu s industrializací. Tehdejší společnost se od naší zásadně lišila a vy to zase nevíte. nastudujte si to a zjistíte, že z dnešního pohledu toto hnutí požadovalo to co vy dnes máte za samozřejmé) Když jsme tak u toho, Winston Churchil řekl: "Kdo není do 35ti let labouristou nemá srdce, kdo není po 35ti konzervatistou nemá rozum." A zase si to někde najděte co tím myslel. Ano Werich byl v Rusku. Byl tam na pozvání na divadelním festivalu. ( Co je na tom politického?) Ano Werich s Voskovcem hráli forbínu - vy si to asi pletete s nějakým moudrem ale byl to meziakt vyplnění přestávky mezi dějem.To nebyla podstata hry samotné

3 0
možnosti
TP

assco

5. 8. 2011 8:17
Re: Nevíte ani o té době ani o těch lidech vůbec NIC.

Osvobozené divadlo bylo svým repertoárem určeno mladým lidem a širokým masám. To co tam hráli přesně kopírovalo a vyjadřovalo převládající názory této skupiny - důkaz je jednoduchý, kdyby ne, zkrachovali by obratem na nedostatek diváků... To co V+W vyjadřují ve svých hrách i filmem byl prostě převládající názor a kopírovalo to náladu ve společnosti. A není divu. Po Velké válce (asi nevíte co to je, že neva nastudujte) přišla Velká hospodářská krize - doplňte si (psal jsem vám abyste se podíval na Hrozny Hněvu - Steinbeck nebo si je alespoň přečetl - abyste to pochopil - takže doplnit. Tak a teď k té Vaší forbíně - pokud chcete tvrdit, že v roce 1935 připravovali nebo nějak ovlivnili W+V "Bolševický převrat" aaa zase vedle - Bolševik nerovná se komunista takže doplnit, tedy komunistický převrat v v ČR v roce 1948 (to ovšem nebyl převrat v pravém slova smyslu on totiž probíhal ZÁKONNĚ což zase nevíte takže zase doplnit...

3 0
možnosti
MR

iluminat

4. 8. 2011 22:51
ja obdivoval V&W jako umelce zrovna tak jako obdivuji

a daleko vice treba Haska, genialni  spisovatel. Ale po strance lidske byl Hasek spatenka, ale kdo z nas je perfektni? K velkemu talentu patri nekdy velka spatnost. A co se V&W tyce, tak ne-mohli nevedet jak se veci maji a vedome lhali, jako vedome lhal treb a Fucik, a jini. A po valce hodne cechu si reklo: neni mozne aby oni tak lhali, to SSSR nemuze byt tak spatne, proc by lhali? Jsou to cesi a nemusi lhat, - tenkrat to nebylo jako za komancu kdyz jsme museli drzet hubu a krok abychom o tu hubu neprisli - tak si malokdo myslel ze kecaji.

A ted - proc lhali????? Sam Werich pak rikal ze takto lidi kecaji bud z blbosti nebo za cizi penize. Dodnes je nepochopim a po lidske strance jim nemohu odpustit. Vim ze pak kdyz dostali oni sami po papuli tak zmenili nazor, ale s krizkem po funuse.

1 0
možnosti
K

kaktusak

4. 8. 2011 23:13
Re: ja obdivoval V&W jako umelce zrovna tak jako obdivuji

Vždyť nelhali. V Rusku v roce 1935 hladomor nebyl.

0 0
možnosti
JN

Pepan11

4. 8. 2011 22:21
Tigrid

Clenem KSC byl (kratce pred valkou) Tigrid. Z toho duvodu se usadil ve Francii, v dobe Macartysmu nemel v USA sanci.

Veci opravdu nejsou cerno-bile.

1 0
možnosti
D

dampfer

4. 8. 2011 22:10
Samozřejmě

máte pravdu a asi máte stejný pocit, jaký měl Tomáš Masaryk, když vytáhl do boje o pravost rukopisů, byl nazván špinavým zrádcem chudého a poctivého českého lidu. Vždyť Smetanova Libuše, Alešovy lunety, nadšení vlastenců--a najednou někdo řekne, že české dějiny jsou falsifikátem.

V+W byli levicovými umělci a v Hejrupu poráží dělnický proletariát toho zlého kapitalistu - továrníka Worsta, který jim hodlá špinavě konkurovat. Mnoho starých komunistů by mohlo vyprávět,-- jak je bezohledná Gottwaldova totalita probudila z rudého snu, na konec Gottwald nechal popravit nebo existenčně vyřídit desítky přesvědčených straníků, se zvláštním akcentem na Židy--- podle Stalinova světlého příkladu, ne-li pokynu.

Mezi ty vyřízené patřilo dost umělců, mezi nimi i V+W.

2 0
možnosti
K

kaktusak

4. 8. 2011 23:14
Re: Samozřejmě

Naštěstí to se Stalinovou smrtí ustalo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.