Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

Eglund

4. 8. 2011 14:31
Máte pravdu

jenom si dovolím poznámku trošku na okraj. Nástup komunistů u nás bohužel připravovali i politici, nejen salónní levičáci typu VaW. Stačí se podívat na perfidní chování politické reprezentace ČSR v letech 1918 - 1920, v době, kdy Polsku hrozila okupace bolševickými armádami a třeba Ukrajina skončila jako okupovaná země. Už tehdy se o všech zločinech komunistů vědělo, těžko mohl být někdo z politiků "pomýlený", to snad mohli být tak leda pologramotní nezaměstnaní. O nesmyslném koketování se Stalinem v době před druhou světovou válkou ani nemluvě - čeští politici dělali Stalinovi užitečné idioty ve snaze o rozpoutání nové evropské války, po které měla následovat komunizace celého kontinentu. Relativizace bolševického zla pro svůj momentální prospěch se našim politikům nakonec pochopitelně nevyplatila, a to často i do osobních důsledků. Proto jsme taky skončili jako jediná země v Evropě, ve které nebylo potřeba při jejím ovládnutí sovětskými komunisty použít násilí.

1 0
možnosti
K

kaktusak

4. 8. 2011 14:40
Re: Máte pravdu

Samozřejmě. Lidé viděli, co kapitalismus znamená. Bídu, korupci, střelbu do demonstrantů. Tak hledali alternativu.

Za 20 poválečných let se zhroutil buržoazně demokratický systém téměř v celé Evropě.

Stalin se rozpoutat válku nepokoušel, naopak se jí obával, i když ji pokládal za nevyhnutelnou. Celý kapitalistický svět proti osamělému Sovětskému svazu. 

Polsku hrozila porážka, ale nutno dodat, že tu válku předtím samo vyvolalo. Tehdejší československá vláda byla jiná než dnešní, nechtěla se paktovat s agresorem.

0 0
možnosti
PDC

Pierre de Croissant

4. 8. 2011 14:25
Doplnění

k tomu, že pravda o komunismu byla ve 30tých letech již jasně vidět.

Ona byla těm chytrým vidět již od začátku. Současník a známý K. Marxe básnák Heinrich Heine, tehdy v mládí sám levicově orientovaný, napsal: "Děsím se Marxova socialismu. Jeho revoluce je cítit krví a knutou."

4 0
možnosti
X

xychteen

4. 8. 2011 14:28
Re: Doplnění

...a dneska je nám všem jasný, že bychom to tenkrát prokoukli a odhalili a zachovali se jednoznačně správně - tak nějak to myslíte? Škoda, že to nejsme schopni aplikovat na problémy dneška, třeba na Evropskou unii...

0 0
možnosti

rezjir rezjir

4. 8. 2011 14:03
Dvě věci

Humělci vždy říkají na jevišti pouze a jenom to, co chce jejich publikum slyšet. A ti jejich divaci by asi nechtěli slyšet, že v SSSR zuří hladomor. A proč by jim to Voskovec s Werichem měli vymlouvat?

Je to sice kruté, ale proč by těm nebohým rolníkům měla vláda dovolovat nějaký podomní obchod, dokud nesplnili své povinnosti vůči státu, tj. neodvedli naturální daň. Je to jako kdybyste dnes chtěl pro někoho nějaké výjimky z exekuce.

Ještě na okraj. U toho Čapka nešlo o nějaký odpor proti zasadám komunismu, šlo o pouze o to, že se necítil být dostatečně silný na to být komunistou. To tam v závěru říká.

0 0
možnosti
X

xychteen

4. 8. 2011 14:21
Re: Dvě věci

Prosím prosím, s tou kolektivizací radši opatrně, jo? Jen z těch pár zlomků informací, co se nakonec dostaly ven, je jasný, že se tam děly úděsné kiksy z blbosti a zvěrstva z musu. Ono stačí to, co se dělo tady...

0 0
možnosti
JV

tridva1

4. 8. 2011 13:42
karma

R^

1 0
možnosti
K

kaktusak

4. 8. 2011 13:32
Jste jak Rádio Jerevan

Nějaký hlad byl možná na Ukrajině počátkem 30. let (kulaci se pokoušeli vydírat vládu, nevyšlo jim to), ale Werich mluvil o Rusku v roce 1935.

Samozřejmě že socialismus podporovala velká část umělců i občanů vůbec. Měli totiž vlastní katastrofální zkušenosti s bídou kapitalismu. Charakteristické je, že ještě koncem roku 1989, po 40 letech socialismu, měl mezi občany jako kandidát na prezidenta největší podporu komunista Adamec.

0 0
možnosti
TC

Toicem

4. 8. 2011 13:45
Re: Jste jak Rádio Jerevan

Jste neinformovaný, hloupý, nebo lžete záměrně? 8-o

2 0
možnosti
OU

4. 8. 2011 13:09
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
PH

petrph

4. 8. 2011 12:21
podtrženo a sečteno

Voskovec a Werich byli před válkou pouze a pouze jen divadelní komici, kteří byli závislí na počtu lidí kteří se příjdou do jejich divadla zasmát každé blbině, kterou vypustí z úst,a podle toho ty jejich narychlo vymýšlené (popřípadě pro větší aplaus v dalších představeních doplňované) dialogy  a výroky vypadaly. Ať se nám  snaží mnozí vnucovat,že z pohledu  dnešního vítězného režimu měly mít nějaký hlubší význam, jejich úkolem rozhodně bojovat proti bolševikovi (dokonce mezinárodně) nebylo...

0 0
možnosti

troublemaker cz

4. 8. 2011 12:10
Karma

a R^R^R^.

0 0
možnosti
G

geo.novotny

4. 8. 2011 12:10
Víte, že ...

.... tehdejší sovětské Rusko dokázalo oblbnout i v USA slavné noviny The New York Times - které uveřejnili veliký článek o tom, kterak ten strašlivý hladomor neexistuje?

V zájmu férovosti však musím dodat .... že když potom pravda vyšla najevo, noviny se čtenářům omluvily a zveřejnily dokumentaci.

G.N.

0 0
možnosti
X

xychteen

4. 8. 2011 12:03
No prima, tak tady proberte celý Devětsil...

...a pak můžete zhasnout

:-/

Škoda, že se nedožiju toho, jak bude v roce 2087 někdo pitvat dnešní blogy, to bude určitě zajímavé a přínosné čtení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.