Děkujeme za pochopení.
annakkk
Souhlasim ze vsim
Myslim jsi, ze lidi se budou vracet k opravdovemu jidlo namisto nahrazek. Az nastane kolaps EU a bude se muset.
ahaswer
Re: Souhlasim ze vsim
Jak souvisí kolaps EU s návratem ke kvalitnímu jídlu? Když už to ale takto stavíte, tak se bávám, že po kolapsu EU bude většina lidí zde jíst otruby a lesní byliny.
Bucharovic
Milej zlatej
pane kolego Hřebíčku, na vaření je nejúžasnější to, že ho má každý právo dělat podle sebe. Že já dělám svíčkovou z kližky - no a co má být. Vám by to nechutnalo, ale to je asi tak jediná informace, která z toho faktu vychází. Klidně si nadávejte do buranů druhým, žádný strom neroste do nebe
Rob J.H.
Re: Milej zlatej
Však já vám, pane kolego, do buranů nenadávám. Vás jsem zahrnul mezi kutily, protože namydlit do svíčkový majoránku, kmín, česnek a provencálský koření, to je takovej ten princip "dáme tam toho hodně a dáme tam pro jistotu všecko". A působí tak na mě všecky vaše recepty. Ale co, nepochybuju, že si se spoustou čtenářů sednete, budiž vám přáno. Jenže takhle se kuchyňská obroda konat nebude.
ahaswer
Smažený řízek
na másle je určitě dobrý, např. holandský, nicméně já určitě preferuji smažit vepřový řízek na vepřovém sádle. Připadá mi to surovinově logické a chutná víc jak na másle - to má nižší bod přepálení.
Camino.
Re: Smažený řízek
ahaswe, moje babi, delala rizky na masle v troube a byla to balada. Hlavne nic okolo neprskalo, mela chudinka neco se zlucnikem, tak jsem vyrustala trochu dietne
vipeeer5
Re: Jistě
Chemickej Alí Babica vždy pobaví, když jsem doma a koukám na to někdy, beru to jako komedii, to co tam vytvoří bych opravdu nepozřel )))
oslik
Tomaty jsou náhodou správně
Protože to, co se dnes dá běžně koupit, má s rajčetem společnou pouze vnější podobu.
vipeeer5
Vaření
Počkejte až si to přečte nějaká maminka z mimibazaru, to bude nadávek jak to má asi stíhat, že každý není snob a nemusí mít kraba, že má jen pár korun a s těma musí vyjít atd.,atd. .... ani ve snu jí nenapadne, že se dá uvařit kvalitní jídlo za stejnou cenu, jako ten mišmaš, ale to by nemohla sedět 10 hodin u netu a musela zvednout pozadí.
captain cook
Re: Vaření
naprosta pravda. Moje babicka by je hnala hadrem az do Sedlce(drive Prcice, nebo ne?). Meli s dedou malou penzi a za komousu take bylo masa a jinych potravin poskrovnu, ale babicka UMELA varit a blbe se nevmlouvala jako tyhle line , hloupe fifleny!
Ája+
Díky za shrnutí i nadhled
Také tajně doufám, že mimičůzy nejsou reprezentativní vzorek a jeno nám (ženám i matkám obecně) dělají ostudu. Spíš bych potřebovala poradit, jak podsunout jídla typu škubánky a koprovka rodině, která je řízková a hranolková. Moje čtyřlet dítě odmítá úplně všechny sladký teplý jídla a to si pište, že já ho to neučila. U dospívající dcery jsem to vzdala, té nepomohlo ani přežrat se u McDonalda a pak shlédnout film Super Size Me a přitom se svíjet bolestí břicha. A do tohodle zážitku jsem vkládala dost nadějí (platila jsem jen lístky do kina, břichabol si pořídila samostatně).
Ale španělský ptáčky jedí i u nás všichni, tak zítra jdu do toho, dík za připomenutí.
Divné, jalovec kupuju i dnes snadno. A chřest jsme měli i za totáče od babičky ze zahrádky, někdy trochu dřevnatej, ale aspoň jsme věděli, jak to chytná, vypadá a roste.
Camino.
Re: Díky za shrnutí i nadhled
Ajo, proste je do McD nebrat, ja tam jeste v zivote nebyla, prisla jsem o neco?
Ubaram
Olivový olej
Co konkrétně vám tak vadí na olivovém oleji? Po zdravotní stránce je to pořád jedna z nejlepších variant i při smažení (i pokud ho přepálíte, je pořád zdravější než většina běžně sehnatelných "na smažení"). Po ekonomické stránce je smažení v olivovém oleji ve friťáku samozřejmě zvěrstvo, ale na pánvičce s tím není problém když děláte jídla která ho neznehodnotí - pokud ho nepřepálíte, není s tím problém (nebo pokud v něm neděláte řízky, trojobal prostě zruší cokoli).
Ano, guláš i bramboráky jsou sádlem "cítit" a jsou lepší, jenže to znamená mít slušné sádlo, a ne ta zvěrstva co se prodávají v obchodech. Můžete si ho samozřejmě udělat, ale když jinak sádlo nekonzumujete tak mi přijde snazší ten bramborák udělat na čemkoli co máte po ruce... i kdyby to měl být ten olivový.
vipeeer5
Re: Olivový olej
Olivový olej se v drtivé většině podává do studené kuchyně, určitě není vhodný pro smažení, opékání atd, když už se dělá teplá úprava na olivovém oleji, vetšinou se přidáví do něj máslo, -----on má svojí specifickou chuť, která se opravdu k určitým druhům jídla vůbec nehodí.
katango
Souhlas a karma
Na mateřské jsem byla před dvaceti lety a jedině v té době jsme měli teplé večeře (samozřejmě i teplé obědy). Jídla ze zeleniny, brambor a tak. Nu, dosti sebechvály. Máte pravdu. Z redukcí, lůžek, konfitů - na ty jste zapomněl - a tomatů je mi taky shouffle. Řeším to tak, že do restaurací nechodím a vařím doma. Chodíme jedině do taveren na dovolené v Řecku, ale zato vydatně. Mmmm...
Rob J.H.
Re: Souhlas a karma
jojo, konfity, máte pravdu Jsem rád, že si rozumíme.
škovras
Zrovna
před chvílí jsem četl recept na rychlou večeři : Vezmu děti na pizzu. Ze svého okolí vím, že dnes se v mnoha domácnostech nevaří. V neděli jsem viděl, jak matka v pravé poledne stála s lahví piva venku a dětem (cca 2 roky) dávala křupky. Za 2 hoďky jsem šel znovu kolem a stála na stejném místě. I s těmi dětmi. Já vyrostl za totáče, chřest tedy máti nedělala, ale koprovku, svíčkovou, škubánky, bramboráky, bramboračku, bramborové šišky i placky, kynuté ovocné knedlíky a nevímcoještě určitě. Ono se totiž dříve jinak hospodařilo. Mamka udělala vdolky a bramboračku a byl oběd za pár korun. Jenže tomu musela dát čas a práci. Dnes mladá maminka nic neumí a ani nemá zájem se naučit. Courá po nákupním centru, dá kafe s kámoškou a s dítětem razí do mekáče. Pak skuhrá, že nemá peníze, že je malá mateřská, že je všechno drahé. Takže já bych to na "režim" moc nesváděl. My jsme jedli zdravě a chutně
simsII
Re: Zrovna
Ano, přesně. Sama jsem viděla maminu s asi 2letou holčičkou, jak nakupuje oběd do jídlonosičů ve Sparu. A podle jejích řečí co jsem zaslechla, tak tam chodila pardon jezdila autem každý den. Tak to mne podrž, když už mamina na mateřské nakupuje jídlo pro sebe a své dítě v obchoďáku - pro sebe jídlo pro dospělé a pro dítě kupovala dětské jídlo, které je zde v nabídce. Ale oceňuji, že alespoň dítěti kupuje vhodnější jídlo, ale ono také stojí o 1/3 méně, protože je to menší porce. Ony dnešní holky neumí ani vařit a ani hospodařit. Ale kdo je tak vychoval?
- Počet článků 137
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 4078x