Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RS

leonet

2. 7. 2012 17:13
Dá se ještě pochopit pochybování

ale již ne nevěru. Jenže vězte vy všichni, kteří nevěříte Božímu slovu, pokud nepřijímáte Boží slovo jako Boží slovo, zaděláváte si na velké problémy.

3 0
možnosti
U

Ulator

2. 7. 2012 17:15
Re: Dá se ještě pochopit pochybování

A co je podle Vás ta nevěra? :-)

1 0
možnosti
PH

petrph

2. 7. 2012 16:55
ono je to v podstatě jedno

venkoncem, jestli věřící věří že Zemi a všechno na ní stvořil Bůh, neříkají že vědí jak to stvořil. Právě ta  jeho schopnost tvořit světy i životy mimo přírodní zákony je právě v rozporu s principy vědy. Kdyby věda mohla postulovat, že něco (nebo všechno) lze vytvořit zázrakem (nebo nějakou vyšší mocí mimo přírodní zákony), neměla by co zkoumat, stačilo by jí se vždy odkázat na to , že se cokoliv stalo "z moci Boží".

A zrovna tak asi nemá smysl přepočítávat dny stvoření na roky či tisíciletí-dokud neznáme principy stvoření nevíme zda jsou tisíciletí příliš málo a nebo dny příliš mnoho. Myslím že to byl Neff, kdo v jedné ze svých sci-fi povídek sarkasticky popisuje jakési vyšší božstvo, pro které by bylo překvapením, že "tvorba jedné malé planety, její fauny a flóry jakož i člověka na ní trvalo Jahvovi celých 6dní a ještě si potom musel sedmý den odpočinout"....

0 0
možnosti
JS

člověk z novinek

2. 7. 2012 17:13
Re: ono je to v podstatě jedno

Právě proto si myslím, že ten, kdo čte Bibli s otevřeným srdcem, pochopí, že Bůh nepotřebuje odpočívat.

Všechno, co je v Bibli napsáno, má svůj zcela konkrétní význam pro každého z nás. Bůh rady nepotřebuje. Takže pokud nám Bůh sděluje, že sedmého dne odpočíval, není to něco, co má význam pro Boha, je to opět sdělení, které se přímo týká nás: lidé tu nejsou proto, aby se schvátili prací, aby se udřeli. Život by měl mít řád a rytmus: pracuj ve dne, noc věnuj spánku, vyhraď si alespoň jeden den v týdnu na odpočinek.

Kniha Genesis vlastně prezentuje Boha jako stvořitele řádu, funkční a životodárné struktury. Nemůžeme nikdy pochopit, jak to Bůh udělal, pro nás je podstatné, že pokud se rozhodneme z toho řádu odejít, nebo ho dokonce začít ničit, je z toho chaos a zkáza – doslova potopa. Jan Heller (náš přední biblista a religionista) to přesně řekl takto: "Biblický příběh o potopě nám říká, v čem se topí každý z nás."

4 0
možnosti
U

Ulator

2. 7. 2012 16:52
Mě by jenom zajímalo

Jestli kreacionisté také věří, že Země je středem vesmíru a vše kolem ní obíhá. Vždyť Jozue přeci  zastavil Slunce:-)

1 0
možnosti
F

frnek

2. 7. 2012 16:55
Re: Mě by jenom zajímalo

NO A?:-)

1 0
možnosti
JS

člověk z novinek

2. 7. 2012 16:45
Díky za článek

Děkuji za podnětný článek. Mám velmi podobný názor.

V biblické knize Sírachovec (18,9-10) je například uvedeno toto: "Počet lidských dnů je nanejvýš sto let. Jako kapka vody v moři a zrnko písku, tak je těch několik málo let v dnu věčnosti."

Bible tedy hovoří o "dnu věčnosti". V knize Kazatel (3,11) se zase píše: "On všechno učinil krásně a v pravý čas, lidem dal do srdce i touhu po věčnosti, jenže člověk nevystihne začátek ani konec díla, jež Bůh koná."

Člověk není schopen vystihnout začátek ani konec Božího díla. Bible tedy nemůže vyjadřovat fyzikálně-chemicko-biologickou podstatu světa, Bible je svědectvím o Bohu, tedy svědectvím pro všechny lidi všech dob.

Dokonce už Aristoteles dokázal chápat Boha jako Tvůrce času, což znamená, že Bůh nepředchází vzniku vesmíru v čase, ale v logice. Vzhledem k tomu, co dnes víme o vztahu hmoty, prostoru a času, je zřejmé, že nemůžeme mít ani nejmenší tušení, jaký čas vlastně Bohu plynul, když tvořil vesmír.

3 0
možnosti
U

Ulator

2. 7. 2012 16:48
Re: Díky za článek

R^ Také mám rád Sírachovce.

1 0
možnosti
U

Ulator

2. 7. 2012 16:39
Za mě karma

A jen bych dodal, že tak fundamentální názor neměli ani středověcí učenci. K tomuto doporučuji Tractatus de sex dierum operibus (O stvoření světa) od Thierry ze Chartrese +1150 a nebo Etomologiae od Isidora ze Sevilly +636. (bohužel i toho Isidora su nepamatuji přesně, který díl to je) a hledat se mi to teď nechce.

2 0
možnosti
VI

Vlad IV

2. 7. 2012 17:05
Re: Za mě karma

Doporučoval bych místním hlupákům připomenout,že šlo o duchovní.......;-D

P.S. To proto,až zas někdo začne blekotat něco o tom ,že Církev učila že .........

2 0
možnosti
O

oslik

2. 7. 2012 16:21
Kde jsou ty dva rozdílné údaje

o věku Noeho?

2 0
možnosti
PK

dolch

2. 7. 2012 16:15
Věda a víra nejsou v rozporu

ale nejsou ani v souladu. Oni totiž spolu nejsou vůbec v žádném vztahu. Snažit vysvětlovat některé jevy (zejména co bylo a co bude) pomocí vědy a dávat to do souladu s Biblí nebo jinou náboženskou knihou není nic jiného než pošetilost. To, co hlásá věda dnes, zítra bude úplně jinak. Slova Bible zůstávají ...

4 0
možnosti
LV

lubanek

2. 7. 2012 16:40
Re: Věda a víra nejsou v rozporu

Ahoj Pavle zdravím. Souhlas.R^R^R^

1 0
možnosti
RS

leonet

2. 7. 2012 15:53
Jako křesťan věřím?????

8-o To jste tedy tomu dal...Komu tedy a čemu vlastně věříte, když ignorujete slova Písma? V obou prvních kapitolách Bible stojí napsáno, že Bůh stvořil a vytvořil. A vy přesto tady propagujete evoluci....:-/

1 0
možnosti

Johny__S

2. 7. 2012 16:02
Re: Jako křesťan věřím?????

A co když Bůh vytvořil živou přírodu pomocí evoluce?

2 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.