Diskuse
Mýtus o českém pivu
Děkujeme za pochopení.
M54i22c84h62a36l 26T18r53i50s56k37a
IPA Lagunitas.
R81o21m41a73n 75Č28e34r33v41e28n37k37a
To, že jste v ochutnal anglické nebo belgické pivo z vás ještě odborníka nedělá. Srovnávat vyjímečná piva (a nemusí být vyjímečně dobrá) s levnou masovou produkcí typu Gambrinus je jako srovnávat britský Caterham s Fabií. Ona i v těch vašich pivních rájích se taková masová piva vaří a dost často je to ještě větší hrůza než ten Gambrinus (např. Stella v Belgii). Navíc v Británii jsou v hospodách nejprodávanější importovaná piva (australský Foster, dánský Carlsberg), protože ty místní teplé patoky už Britové pít nechtějí.
M39a82r97e46k 96H29e58i98n66z
Stella je hnus, ovšem Caterham taky. Měl jste vybrat lepší přirovnání.
P89e92t93r 64M38a87r77e70š
Člověče pil jste někdy ten indický Kingsfisher? Chutná to jako voda z Gangy a také to tak vypadá....stejně jako další indická piva. Česká piva jsou velmi kvalitní. Některé značky jako třeba Gambrinus sice velmi upadly a jsou nepitelné. JIné byly nepitelné vždy - Krušovice, Holba, Ostravar.. ale Plzeň, nebo Budvar, nebo třeba i černá hora, Svijany, Platan atd patří určitě mezi světovou špičku.. stejně jako piva z Jižního Německa...
V42l88a83d36i21m69í94r 15H75o59l70ý
Že autor prezentuje Kingfisher jako dobré pivo, mě také dost překvapilo. Připadá mi docela nedobré a jsem rád, že nejen mně.
L54u86d18m65i27l84a 55B78l38a78c21k
Dobrý den, našla jsem si tento článek poté, co jsem v přehledu diskuzí na něj viděla reakci na něj od p. Petříka. Nějak to asi nepochopil, rozhodně to nevidím jako atak na vše české, jen správně podotýkáte, že ne vše je takové jako bylo a není dobré žít z mýtů. Pivo, které se vaří v Česku je všelijaké a kvalita české kultury a jídla i pití opravdu klesá, jako někdo kdo žije již dlouho v cizině to mohu jen potvrdit, je mi smutno, co se s mou rodnou zemí děje, co se děje s mou rodnou řečí. Spousta českých značek je v rukou ciziny a ta obětovala dobré receptury na úkor zisku a kvalita šla dolů. To platí nejen o pivu. Ale zde mají šanci malé firmy, soukromníci, kteří kvalitou přesvědčí ty, kteří o kvalitu stojí. Naše pivo není nejlepší, ale je dobré a musíme se snažit, aby bylo co chválit, nežít na minulých mýtech.
Ad dabing, už jsem mu odvykla, kvalita šla drasticky dolů a nevidím důvod poslouchat pořád stejné hlasy, když můžu slyšet originál a umím číst titulky.
Váš článek se mi líbil, mrknu se na váš častěji
P33e90t57r 70H91u28s47a
Nebyl bych tak kritický k naší kultuře jídla a pití. Už pár posledních let je trend opačný a ubírá se přesně tou cestou, kterou naznačujete. Malých pivovarů vzniklo za poslední roky tolik, že je těžké si držet přehled, Velké pivovary kontrují řadou speciálů a zlepšenými výrobními postupy, které se vrací ke kořenům (nefiltrované, nepasterizované, aj.) Vznikla řad kvalitních hospod, které si na kvalitě piva a obsluhy zakládají. A podobně je to s jídlem. Lidé se vrací na trhy, k malým řezníkům, snaží se pěstovat si doma vlastní zeleninu, atd.. Více si hlídají kvalitu. Za posledních 2-3 roky se tady kultura stravování hodně vylepšila.
S dabingem s Vámi souhlasím. Kvalita je špatná. Neřekl bych, že za to mohou samotní dabéři. Ti nám vadí často proto, že známe originál a těžko si nový hlas ztotožníme se známou postavou. Spíš mi vadí ubohá kvalita překladu, kdy překladatel nepochopí, nebo není sto přeložit, narážku a řada vtipů a asociací pak v češtině vůbec nevyzní.
R19o47b40e56r62t 97J38. 52H10ř27e22b12í41č30e69k
Koukám co tu přibylo reakcí, díky všem za ně. Jsem rád, že mnozí pochopili, o čem článek byl, rád jsem si přečetl další info k tématu a dobré tipy.
M87a54r78t80i36n 76K78a82v18k49a
Hlavně od znalce Svijan zde byly výborné postřehy o chuťových buňkách. Boskovice jsou po těchto bystrých reakcí hrdi na svého spoluboskovčana
M91a31r65t91i78n 50F77a75l67t66ý21n
Naprosto, Vám, vážený chybí historický kontext. A jiné aspekty. Za prvé: každý národ má své chutě. Když jsme ochutnal na tamějším letišti dost drahá a vyhlášená mnichovská piva, dost jsem se podivoval, co na té vodě z kysaného zelí kdo má. Nazývejte si mne třeba buranem, ale to už raději ten Gambáč desinu. A TO NEJSEM PIVAŘ!
Za druhé. Nezapomínejte, že kultura výroby piva se vyvíjí. Jak u nás tak ve světě. Před 20 lety byla i na západě druhová nabídka jistě jiná a menší. O českím trhu, uzavřeném v hranicích RVHP nemluvě.
A konečně za třetí: naprosto neznáte, kudy vedou ekonomické proudy. České velkopivovaty až na výjimku nejsou ve vlastnictví českého kapitálu. Takže zahraniční majitelé mají pochopitelně dva zájmy: vyrovit co nejlěvněji (a tudíž se to musí někde ošidit) a také nehohrozit si kvalitou piva trh ve své vlastní zemi a nevytvážet si konkurenci.
A za čtvrté - musíme si zvykat, že slávu českého pivovarnictví ponesou dnes jen střední a malé pivovary... no a ty jsou pochopitelně pod tlakem těch velkých.
A úplně nakonec: je vidět, že Vy sám jste typický Čech. Macešský k vlastní identitě, který si pod záminkou kritiky zápecnictví hraje na weltmana, ačkoliv mu čouhá sláma z bot.
Nikdo Vám nebrání vyznávat zahraniční výrobky. Na druhou stranu Vás jako Čecha by měl zajímat český trh a české výrobky a měl byste se snažit hledat ty kvalitní a podporovat je. Jinak vám budu muset popřát k Lidl-pivům dobrou chuť spolu s polskými uzeninami... protože nic jiného díky takovým jako jste Vy tady nic jiného nebude.
J40a96n34a 20S37t73r83a38u66s35s
... napsal člověk, který připravuje žampionovou omáčku z pytlíkové polévky, LOL!
M47a89r62t13i13n 91H20o90r69s39k64y
Vynikající článek - jestli probudí domácí pivomilce ke zvýšení nároků na české pivovary, bude ještě lépe. V USA se ještě koncem 70tych let považovali za lepší značky jen importy - z těch měl díky šikovné reklamě největší úspěch Heineken. Během 30 let pak americké pivovarnictví přeměnila poptávka po kvalitnější a pestřejší nabídce. Začaly růst malé pivovary - micro-breweries - a dobré domácí pivo už tu není vzácnost.
Pro zajímavost, podobný trend tu právě začíná v podobě malých, "selských" palíren. Odkaz zde: http://www.oamerice.com/2013/02/jak-palit-v-americe-jednosladovou.html
P32e17t70r 75M72a59r31e75š
jenže ty velké brandy Budweiser. Miller atd jsou pořád stejné patoky a pár malých pivovarů na tom nic nezmění....
Z43b35y72n62ě57k 56M56e53l70i98c13h94a53r
zaujal mě také tento článek, doufám, že i tady se minusáři vyřáděj, je to v podstatě o tom samém :-)
http://xman.idnes.cz/pivni-klub-jany-herodkove-091-/xman-styl.aspx?c=A130515_145428_xman-styl_fro
P24ř53e41m12y88s74l 58O67n84d96r37a
Myslím, že pointa článku není očernit české pivo, ale poukázat na matení pojmů a naši lhostejnost. Autor netvrdí, že české pivo je humus, ale že ta množina, kterou nazýváme českým pivem, obsahuje kromě krásných jablíček a trochu nahnilé kousky. A problémem je právě to, že to Češi dál pijí, aniž by si houfně na kvalitu piv, které "chutnají jako tenkrát" stěžovali.
Být na vrcholu je složité, protože nás z něho může kdokoliv sesadit a právě v článku je upozorňováno na to, že nám za humny roste konkurence, která nás zatím nemůže ohrozit, ale kdo ví co nás čeká v budoucnosti. Je pravda, že v průměru se u nás koupí kvalitnější pivo než v mnoha zemích jinde, ale stačí to? Je to opravdu dost na super pivní zemi? Nebo to tu můžeme mít ještě lepší? Proto dávám karmu, i jako milovník českého piva.
R56o18m89a63n 44D63o23b62r61ý
Výborně, přesně tak to chápal i já.
P33e98t73r 36Š14r56a56i47e49r
Jenom bych snad dodal, že na rozdíl od piva je dabing špatný VŽDY. Nebyl jediný důvod dabovat i třeba Funése v zemi, kde je 100% obyvatel gramotných.
Pokud chce někdo na dobré pivo, mrkněte na Pivní klub 300 ...
R91o66m44a20n 80D92o26b44r69ý
No jo, ale nelze vše nedabovat. Přece jen každý na titulky nevidí nebo ještě neumí číst, třeba cizí pohádky pro děti bych daboval a nějaké vybrané pořady určitě. Ale v kinech je to podle mne zbytečné pro dospělé, kteří umějí číst, ne? Dabing v poslední době spolehlivě dokáže zničit jinak dobrý film.
- Počet článků 137
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 4078x