Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

bavlnka2.0

16. 8. 2011 20:20
vynikajici clanek

0 0
možnosti

Jan Borovička

8. 8. 2011 8:02
Podstatně

horší jsou bolševici, co do partaje nalezli po vraždách Horákové a dalších. Pan Stráský - toho času v NP Šumava a chráněnec Velké Kikiny - a všichni ti Pitharti, Diensbierové, Čalfové, Dybové, Kočárníkové, Komárkové, atd. atd. Jenže Ti - na rozdíl od V+W skutečně škodili a škodí (i teď).

0 0
možnosti

rezjir rezjir

8. 8. 2011 8:55
Re: Podstatně

Ale pan hrabě uvádí, že paní Horáková byla americkou špionkou. Co s tím?

0 0
možnosti

julie k.

7. 8. 2011 16:02
Koktavý telegram...

Díky za jiný úhel pohledu. Ještě bych něco málo doplnila. V polovině 30. let, kdy Jan Werich SSSR navštívil (myslím, že tam byl s Jiřím Trnkou),  těžko mohli návštěvníci Moskvy přehlédnout atmosféru strachu, vyvolanou rozpoutaným

terorem a politické procesy. V jednu 1935 byl zahájen tzv. Moskevský proces,  následoval proces s Trockisticko-zinověvským centrem, v němž už byli všichni odsouzenu k trestu smrti.  Bezuzdný teror postihl všechny vrstvy společnosti, nikdo si nemohl bý jist životem, po Moskvě se říkalo, že z Ljublanky tekla krev proudem.  Odhaduje se, že počet obětí Stalinského teroru  v  letech 1929 - 1953 činil 22 milionů, značná část z nich jich zahynula v Gulagu.

Podle pamětníků žijích v SSSR, tam tehdy kvetla šmelina, antisemitismus a korupce a lidé umírali pro nic zanic. A v této době se Werich prochází po Moskvě, má peníze, které není za co utratit a tak přijde na geniální nápad: pošle z Moskvy Voskovcovi na Kampu  známý koktavý telegram.

0 0
možnosti

rezjirrezjir

7. 8. 2011 19:12
93

No jo ale tehdy tam také byl americký velvyslanec Davies, který ve svých hlášeních do Washingstonu psal zcela něco jiného, např. o prohlídce vzorného kolchozu 60 km od Kyjeva 2. června 1938, kde měli hřebce úderníka Percherona a 231 koní ve stáji vystavěné v r. 1933. Je jasné, kdyby tam se konal nějaký hladomor, tak by tam nezbyl ani koníček, ani kravička. Těch tam měli 85 a ´kromě toho každý rolník měl svou vlastní. Zkrátka úpné Slušovice.

A jak novinář Pares, tak samotný Davies pindali něco o tom, že Trockij a Zinoněv jsou fakt spiknuti se zahraničními mocnostmi, např. Japonskem (což měl v japonském parlamentu potvrdit nějaký japonský papaláš).

Asi se tam panu Daviesovi tak líbilo proto, že platil na daních v USA 60% příjmu, což překvapilo samotného Stalina.

0 0
možnosti

vladimir.t.gottwald

7. 8. 2011 14:08
Děkuji za oba články!

Beru to jako zajímavý a vmnohém symptomatický obraz lidí a doby. A určitě si kvůli tomu nebudu vážit tvorby pánů Voskovce a Wericha o nic míň (jakkoli mi to hejrupáctví ve filmu falírovalo i v minulosti). Dík.

0 0
možnosti

oskie98

6. 8. 2011 23:38
Už zase?

Ten scestný blábol. O V+W vyšlo už hodně knih, žádná z nich nepotvrzuje vaše konstrukce. A že je psali lidé fundovaní. Zajímavé je, kolik lidí na blogu podpoří takové házení špíny a dokonce tomu snad i věří 8-oRvRv

1 0
možnosti

Xcv

8. 8. 2011 12:44
Re: Už zase?

a ten film Pekařův císař je opravdu ale opravdu jen fikce..............................

0 0
možnosti

Maura Irena

6. 8. 2011 21:44
Asi jste četl

od Paula Johnsona Intelektuály. Ale vžijte se do historického období, kdy být levicový byla móda to byste musel jmenovat jednoho intelektuála po druhém, že se nevyslovil k hladomoru na Ukrajině. Dokonce ani samotní Rusové .... Voskovec a Werich byli představitelé určité vrstvy, která jim tleskala, udávali tón. Mně se to třeba nelíbilo to jejich umění, jiným zase ano. Ale je to součást kultury a já bych do té české zase tak nevrtala. Mohl byste mluvit o Nezvalovi, který ublížil Halasovi. Mohl byste mluvit o Seifertovi - copak někdo mohl, kdo psal nebo byl umělcem, se dříve nebo později vyhnout problémům? To je jedna stránka věci . druhá je, že takový trest padl i na nevinné a je to mementem pro všechny další doby.

0 0
možnosti

julie k.

7. 8. 2011 16:27
Re: Asi jste četl

Že byl Vítězslav Nezval kontroverzní osoba, je dost známé, čím se ale provinil Jaroslav Seifert? Sice v r. 1921 vstoupil do KSČ, ovšem v té době to ještě byla politická strana jako každá jiná. Ale už v roce 1929 byl mezi šesti signatáři, kteří podepsali Manifest proti bolševizaci KSČ Gottwaldovými "karlínskými kluky", za co byl z KSČ vyloučen. S komunisty si už nikdy nezadal, naopak na konci roku 1976 byl jedním z prvních, kteří podepsali Chartu 77.

Na to, aby člověk věděl, že lež zůstává lží, se nikdo nemusí vžívat do žádného historického období. Pro lež není ani omluvou, že nějaký směr je právě v módě.  Být pravdivý vyžaduje osobní statečnost a odvahu v každé době, i když se za ni zrovna nemusí upalovat na hranici.

1 0
možnosti

ellukas

6. 8. 2011 9:52
Z té tehdejší levicovosti

vyplývaly návrhy na řešení problému výživy. Plánovači stáli před úkolem industrializace kvůli riziku zahraniční intervence, měli před sebou rychle se rozmnožující masu 100 mil. negramotných rolníků, kteří uživili stěží sami sebe. A představa byla, že kolektivizace zvýší produktivitu, je vedla k základání kolchozů s tím, že tento způsob hospodaření umožní mechanizaci. Ani ve snu je nemohlo napadnout, že se proti tomu zvedne odpor, který  považovali za vyvolaný nepřátelskou agitací atd. Podle toho začali konat. V podmínkách, kdy hladověl celý SSSR, nešlo to jinak, než ty oblasti největšího hladu uzavřít. Pak zahynulo bídně třeba těch 12 milionů, ale zůstalo zachováno lidstvu138 milionů. kdyby ti hladovějící rolníci začali emigrovat po celém Sovětském svazu. Opakuji, máte před sebou dilema, buď nechat bídně zahynout 150, nebo 10 mil. Jaou cestu zvolíte? Nebyl a nemusel to být předem daný úmysl, politikové řeší vždy kratkodobé problémy, které se kumulují,  a staví si vždy krátkodobé cíle.

0 0
možnosti

ellukas

6. 8. 2011 9:57
Re: Z té tehdejší levicovosti

Protože tehdy V a W sdíleli levicové pohledy na nutnost řešení rozporu kapitalismu, tak nutně pohlíželi spolu se svými diváky poněkud odlehčeněji na problém hladomoru, zvláště už proto, že byli Židé, a tedy měli nutně větší obavy z Hitlera než ze Stalina, třeba i v době, kdy byl ministrem zahraničí SSSR Litvinov.

0 0
možnosti

Jiittkkaa

6. 8. 2011 7:19
Váš úhel pohledu

na tuto problematiku jste popsal v obou Vašich článcích velmi zajímavě a minimálně to člověka přiměje k zamyšlení. Posílám velkou karmuR^ Jitka Gotterová

0 0
možnosti

Pickup Anddropoff

5. 8. 2011 22:25
Proste jste sahl na modly ceskeho naroda

Bylo jim prece tak malo let,     oni  nevedeli,nechteli, nemohli... pravda je, ze Voskovec nemel problem kvuli jedne vete a pravda je, ze nemel obri problemy v USA jako jini herci a umelci, kteri byli obvineni ze spoluprace z komunismu. Voskovec si zil celkem spokojeny zivot pote, co utekl a dobre vedel, proc utekl poprve i podruhe.

1 0
možnosti

laika

5. 8. 2011 18:30
Karma again!

..třeba na základě Vašeho názoru založí minimálně jeden ze zdatných zdejších diskutérů svůj blog, takže karma i za případnou inspiraci k blogování! :-) Jarka

1 0
možnosti

assco

5. 8. 2011 22:15
Re: Karma again!

:)

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.