Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

bavlnka2.0

16. 8. 2011 20:13
dekuji za vyborny clanek

Uz jsem si zacinala myslet, ze jsem paranoidni, kdyz vidim v dilech techto dvou panu bolsevickou propagandu.

0 0
možnosti

Svatej Utřinos

8. 8. 2011 23:49
Musíte si uvědomit,

že tenkrát byly podávány zcela protichůdné informace. Neexistovala taková široká informovanost jako dnes. V+W byli humanisté a šlo jim o zlepšení sociálních podmínek dělnictva, které tehdy nežilo ani zdaleka v takových podmínkách, jako dnešní proletariát. Odtud jejich sympatie ke KSČ, které ostatně později vzaly za své. Ostatně je známo, že např. Stefan Zweig byl zděšen z monstrprocesů probíhajících ve třicátých letech v Rusku. Ovšem, jeho zděšení pramenilo z "přiznání" obviněných (v jejichž autenticitu upřímně věřil), kteří mluvili před např. soudem o tom, jak znehodnocovali máslo a jiné potraviny, kterých byl na trhu nedostatek, aby zdiskreditovali KSSS, jak byli řízeni ze zahraničí Trockým, aby záškodničili aj.A těch, kteří to včas neprokoukli bylo více. Je nesmysl je za to odsuzovat...

0 0
možnosti

rezjirrezjir

9. 8. 2011 7:02
Re: Musíte si uvědomit,

A proč si myslíte, že to máslo neznehodnocovali? Když je odsoudili, najednou bylo másla tolik, že ho SSSR vyvážel do protektorátu Boehmen und Maehren (viz protokoly ze zasedání náší vlády v Londýně).

0 0
možnosti

harras

8. 8. 2011 21:35
Humor V+W,

jejich satiru a nadsázku jste, autore, nepochopil. Na vás zřejmě moc inteligentní humor. Vzhledem k tomu, že mi bylo dáno v životě znát se s panem Werichem osobně, můžu říct, co by na tento váš " článek" řekl: Bóže, to je ale v.. !

0 0
možnosti

rezjirrezjir

9. 8. 2011 7:03
Re: Humor V+W,

Ale moc konkrétní nejste.

0 0
možnosti

Jahnn

8. 8. 2011 17:44
a Voskovcovi

......  Werich po návratu z USA svoji levicovou angažovanost dostatečně prokázal ve filmu Císařův pekař.

Děkuji panu panu Robertu Hřebíčkovi za jeho článek.

2 0
možnosti

Jahnn

8. 8. 2011 17:43
Zajímavé, psát o J. Werichovi v negativních souvislostech

Musím říct, že když jsem četl přepis forbíny V+W, tak mě až sevřela úzkost. Čekal bych něco podobného v 50. letech minulého století. Slyšel jsem i o tom, že lidé do 30 let věku mohou mít levicové názory. Ale takové svinstvo hrát na divadle pro masy diváků. Zde šlo s největší pravděpodobností o dobře manipulovanéu akci sovětské rozvědky, jinak si to nedovedu vysvětlit. Přece z věcí jako je smrt, hladomor, sebevraždy atd. je naprosto strašné dělat legraci, satiru. Připadá mi to, že pánové Voskovec s Werichem byly bolševickou státní mocí velmi dobře připravení na to, že v historicky krátkém čase se stane i Československo další svazovou republikou a oni dva si pak namíří na vyšší místa, než bylo Osvobozené dívadlo. I jejich aktivní  zastírání bolševických zvěrstev mohl být jeden z důvodů proč Voskovce vyšetřovala americká administrativa pro možná bezpečnostní rizika.

2 0
možnosti

ellukas

8. 8. 2011 20:24
Re: Zajímavé, psát o J. Werichovi v negativních souvislostech

No tak pokud si dobře prostudujete oficiální americkou propagandu během WWII, tak platí, že i ona velmi dobře aktivně zastírala bolševická zvěrstva přímo před americkými vojáky. Jeden takový seriál se velmi líbil i Stalinovi.

A oni si nedělali legraci z hladomoru, ale z pomluv buržoazní propagandy, tvrdící, že v SSSR panuje holodomor.

0 0
možnosti

cekon

7. 8. 2011 20:52
Škoda, že se asi nikdy nedozvím

coje StandaU zač (dole). Tedy co dělal za socialismu. Vypadá to na, že byl pravděpodobně největším bojovníkem proti komunismu všech dob  jen má problém s tím, že ho znali jen v místní nálevně. Nebo se držel máminy sukně a teď je chytrý, ostatně jako spousta jiných tady. Jednoduché je teď soudit, ale přiznám se, že na V+W bych si netroufl. Ale pro autora tohoto článku to není zřejmě problém. Takže se těším na další pokračování o Chaplinovi a třeba Einsteinovi. Ti dva také měli levičácké názory a také zjevně nedosahují autorových kotníků...

0 0
možnosti

BoaBo

8. 8. 2011 2:17
Re: Škoda, že se asi nikdy nedozvím

Má holt talent. A jak vhodňě doplňil svoje vyprávěňí fotografiemi, to je jen tak nevidí.

0 0
možnosti

StandaU

7. 8. 2011 14:28
Dobrý den,

nechápu jak se ještě dnes 20 let po revoluci může někdo zastávat Wericha, toho, který v době kdy lidé makali na uranu, tak jezdil s tehdejším synem presidenta Novotného na Orlík, toho, který se vyvyšoval, kde jen mohl. Moji vzdálení příbuzní bydleli na Malé Straně kousek od Wericha a od tehdejšího tajemníka prezdidenta Novotného, tak mohu vzpomíbat. Je samozřejmé plno lidí na něj vzpomíná, a na koho mají vzpomínat když jiní byli v kriminálech. Werich a jeho bolševismus v období mezi dvěmi válkami, jděte mi stím něka. Obhajovat toho ..., a psát byla taková doba, umělci byli levicoví, kdepak umělci byli tzv. levicoví a ještě byli jiní.

0 0
možnosti

StandaU

7. 8. 2011 14:29
Re: Dobrý den, pokračování

Problém je v tom, že rudá lůza za 50 let vlády vymlátila z lidských mozků jiné umělce jiné umění než bylo umění tzv. komunistů. Když někdo zde napíše, byla jiná doba a tím omlouvá sprosťárny Werichovi, tak já, taky vám zlomím nohu a u soudu budu říkat, byla jiná doba. Koukejte, že byl Werich kripl, to vám potvrdí všichni ti, které Werich v zájmu dělnické třídy šlápl, zašlápl a udusal do hlíny. Myslíte si, že nebyli jiní, kteří uměli byli, ale koho znáte akorát W+V V Praze vy vzdělanci bylo cca 25 divadelních a kabaretních scén, které z nich znáte, znáte ty co vám dovolili znát komunisté. Je samozřejmé, že obdivovatelé bolšánů chodili na W+V ale to neomlouvá, že většina diskutujících není schopna pochopit, že i jiné mnohem a mnohem navštěvovanější než W+V zde byly. Děkuji těm co dočetli až sem.

1 0
možnosti

hafusak2

7. 8. 2011 12:25
Myslím si, že dílo V+W znám docela dobře,

proto také vím, že už před válkou zde byly snahy někam je zaškatulkovat, aby pak bylo možno je z jiné pozice dehonestovat, zesměšňovat, napadat. Jejich díla jsou značně nadčasová a to, že se dnes o nic více či méně mlčí je nejspíše z obavy, aby se někteří z naší dnešní věrchušky v těch hrách nepoznali. Nebo taková píseň "Co na světě mám rád" /Těžká Barbora/ by byla dodnes před volbami aktuální.

Ovšem po desítkách let, když už všichni víme, co bylo potom je pro každého hlupáka lehké kritizovat jejich dílo. Proč si autore nevyberete někoho ze současných autorů? Máte strach?

2 0
možnosti

pingu1

8. 8. 2011 12:56
Re: Myslím si, že dílo V+W znám docela dobře,

R^

0 0
možnosti

BoaBo

6. 8. 2011 23:18
Já to vidím

úplně jinak:

 

http://boa-boa.nazory.cz/

0 0
možnosti

kamilhoudek.blog.idnes.cz

6. 8. 2011 20:23
Také

nerozumím té urputné glorifikaci V+W. Osobně bych se ovšem alespoň Voskovce rád zastal. Ve 30. letech minulého století byla ekonomická krize, v Německu nastupoval Hitler a být levicový bylo tehdá tak nějak v módě. Horší už to bylo po 2. sv. válce, když už dle mého bylo vzdělanější a informovanějším vrstvám jasné, kam celý systém směřuje. Dobu jsem nezažil, ale umím si představit, v jakém pokušení se museli V+W nacházet. Komunisti ji byli ochotní za podporu dát úplně všechno. Werich evidentně podlehl, Voskovec ne. Císařúv pekař a Pekřův císař na straně jedné a Voskovcova emigrace na straně druhé jsou toho smutným důkazem. Celé poúnorové Werichovo obcování s režimem bylo více než trapné. I když byl ke konci života v nemilosti, nikdy proti režimu veřejně a přímo nevystoupil. Smutnou karikaturou jeho snahy o distanc od režimu byla jeho reemigrace z Rakouska po roce 68 a (údajně nevědomý) podpis Anticharty.

3 0
možnosti

český_vesničan

6. 8. 2011 22:52
Re: Také

..urputná glorifikace...????? wasisdas...???? když se dnes na ulici zeptáte třicátníka na V+W....tak se zpravidla ozve hluboké ticho.....a házet tady blátem mi nijak hrdinské nepřipadá.....:-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.